Hiv-säätiö

”Tarvittavat testit ilman noloja tilanteita tai vääntöä” - Ainutlaatuinen kyselytutkimus homo- ja bimiesten seksuaaliterveydestä

Jaa

Homo- ja bimiesten huomioiminen terveydenhuollossa jättää toivomisen varaa, paljastaa Hivpointin ja Positiiviset ry:n kyselytutkimus. Ainutlaatuinen aineisto valottaa yli tuhannen vastaajan terveyskäyttäytymistä ja hiviin liittyviä asenteita. Kyselyn tulokset julkistetaan järjestöjen yhteisen Seksipertti-kampanjan päätösseminaarissa tänään 28.2.2018.

Hivpointin ja Positiiviset ry:n kyselytutkimus yli tuhannelle homo- ja bimiehelle sekä transihmiselle paljastaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kohtaavat yhä epätietoisuutta ja asenteellisuutta julkisen terveydenhuollon puolella. Kyselyyn vastanneista monilla on aktiivinen seksielämä. Viidesosalla vastaajista seksipartnereita oli yli 10 viimeisen vuoden aikana. Myönteistä on, että moni haluaa pitää terveydestään huolta: neljä kymmenestä vastaajasta kertoo hakeutuneensa seksitautitesteihin.

Huolestuttavaa sen sijaan on, että seksitauteja ei edelleenkään osata testata oikein ensisijaisissa testauspisteissä, kuten terveysasemilla. Terveysasemalla tai työterveydessä testeissä käyneistä vain 40 prosentilla otettiin näyte nielusta ja alle 30 prosentilla peräaukosta. ”Huomionarvoista on, että klamydia ja tippuri voivat tarttua suojaamattomassa seksissä myös peräaukon ja suun limakalvoille. Tartunta ei paljastu perinteisessä virtsatestissä vaan näyte pitää ottaa erikseen kyseiseltä limakalvolta”, Hivpointin Checkpoint-testauskoordinaattori Sami Tuunainen toteaa.

Terveysasemien käytännöissä on kehitettävää, kertoo Tuunainen.”Vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että testeihin hakeutuvan asiakkaan seksitavoista ei joko uskalleta kysyä tai peräaukosta tai nielusta otettavien näytteiden tarpeellisuudesta ei tiedetä.”

Kyselyyn vastanneet kertovat asenteista, jotka voivat heikentää seksitautitesteihin hakeutumista. ”Jos soittaa terveysasemalle, tiukataan, onko oireita. Ellei oireita ole, suhtautuminen on nihkeää ja aletaan neuvotella, mikä testi otettaisiin ja mitä jätettäisiin ottamatta. Näillä sanoin kuvaa moni vastaajista kokemuksiaan terveydenhuollossa. Pitäisi muistaa, että kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia – ja silti tarttuvia”, Tuunainen jatkaa.

Hiv-tartunnan saaneet kohtaavat ennakkoluuloja myös homoyhteisön sisällä, kysely valottaa. ”Kolme neljästä vastaajasta tiesi, että tehoava lääkitys estää hivin tarttumisen eteenpäin. Silti lähes puolet vastaajista sanoi, ettei voisi kuvitella olevansa seksikontaktissa hiv-positiivisen kanssa”, Sini Pasanen, Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja kertoo. ”40 prosenttia kyselyyn vastanneista oli täysin sitä mieltä, että hiviin ja hiv-positiivisiin liittyy edelleen syrjiviä asenteita suomalaisessa homoyhteisössä. Tämä osoittaa, että tiedottamiselle on tarve ja asenteiden muutoksen eteen on työtä tehtävänä.”

SeksiPertti on Hivpointin ja Positiiviset ry:n kolmivuotinen yhteiskampanja, jonka tarkoituksena on edistää homo- ja bimiesten seksuaaliterveyttä, lisätä hiv-tietoutta, parantaa hiv-positiivisten asemaa homoyhteisössä sekä madaltaa kynnystä hakeutua hiv-testiin. Kyselyn tulokset julkaistaan Seksipertti-kampanjan päätösseminaarissa Kiasmassa keskiviikkona 28.2. klo 16.30–19.15. Tilaisuus on kaikille avoin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Sini Pasanen, Positiiviset ry

sini.pasanen@positiiviset.fi p. 044 5544556

Suunnittelija Teppo Heikkinen, Hivpoint

teppo.heikkinen@hivpoint.fi p. 050 584 6269

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Unioninkatu 45 C 1
00170 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen. Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyön muotoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Itä-Suomessa hiv-tartuntojen määrä edelleen nousussa – ilmaisia hiv-kotitestejä jaossa Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.612.6.2019 06:00:00 EESTTiedote

Suomalaiset saavat nykyään hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla. Rajatestaustapahtumissa on jaossa myös ilmaisia hiv-kotitestejä. Seuraava testaustapahtuma pidetään Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.6.2019.

Suomi mukaan maailman hiv-talkoisiin – globaali vastuu on tärkeää31.5.2019 06:30:00 EESTTiedote

Hiv-epidemia voitetaan kestävällä kehityksellä ja naisten ja tyttöjen asemaan parantamisella. Kestävän kehityksen tavoitteita ei voida saavuttaa panostamatta entistä enemmän tyttöjen ja naisten oikeuksiin, seksuaalioikeuksiin sekä tarttuvien tautien ehkäisyyn ja hoitoon. Huolimatta lääketieteen kehityksestä ja uusien tartuntojen vähenemisestä, hiv ja aids vaikeuttavat edelleen suhteettomalla tavalla erityisesti hiv-tartunnan saaneiden elämiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme