Jyväskylän yliopisto

Tavoitettavuus työajan ulkopuolella voi vähentää uupumusta

Jaa

Vastoin yleistä käsitystä, tavoitettavuus työajan ulkopuolella voi auttaa vähentämään uupumusta. Samalla se voi olla tärkeä resurssi ajasta ja paikasta riippumattomassa työympäristössä.

Anu Sivunen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Anu Sivunen, kuvaaja Petteri Kivimäki

Työntekijän tavoitettavuutta työajan ulkopuolella pidetään yleensä epäkohtana, joka pitäisi korjata. Sen vaikutukset kytketään esimerkiksi lisääntyneeseen stressiin ja vähentyneeseen hyvinvointiin, työstä irtautumiseen vaikeuteen sekä työn ja muun elämän välisten ristiriitojen lisääntymiseen.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Tavoitettavuus voi olla myös myönteinen asia työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta. Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksen professori Anu Sivusen ryhmän tutkimuksissa on havaittu, että asiaa ei tulisi tarkastella työelämästä pois kitkettävänä toiminnallisena epäkohtana, vaan pikemminkin työelämän sisäsyntyisenä piirteenä.

Autonomia parantaa palautumista

Sivusen ryhmän tulokset osoittavat, että työajan ulkopuolisella tavoitettavuudella on positiivinen yhteys koettuun työn hallinnan tunteeseen. – Se liittyy siihen, milloin, missä ja miten työskennellään. Tämä on tärkeää, sillä suurempi autonomia voi osaltaan auttaa työntekijöitä vähentämään työnsä emotionaalista kuormittavuutta, Sivunen kertoo.

Tutkimus tarjoaa työajan ulkopuolisen tavoitettavuuden ja työntekijöiden uupumisen välisestä yhteydestä yllättävän näkemyksen, joka haastaa aiemmat käsitykset. Kielteisistä vaikutuksista kertovien tutkimusten taustapäätelmänä on useimmiten, että työajan ulkopuolinen tavoitettavuus estää työntekijöitä saamasta tarvitsemaansa toipumisaikaa voimiensa keräämiseen ja henkiseen irtautumiseen työstä.

– Työajan ulkopuolinen tavoitettavuus ei tarkoita, että työntekijän tulisi olla kaiken aikaa tavoitettavissa, vaan hän voi itse määritellä, milloin vastaa viesteihin. Tavoitettavuus ei merkitse jatkuvaa töissä olemista, vaan se tarjoaa mahdollisuuden organisoida työpäivä eri tavalla. Esimerkiksi sähköpostien katsominen oman ajankäyttönsä mukaan järkevällä tavalla parantaa työn hallintaa, Sivunen selventää.

Nämä havainnot ovat varsin tärkeitä, kun organisaatiot pohtivat erilaisia työelämän järjestelyjä, jotka rakentuvat paljolti sen varaan, että yhteydet toimivat, vaikka henkilöstö on hajautettu eri paikkoihin. 

– Esimerkiksi sähköpostipalvelimien sulkemista työajan jälkeen on joissain organisaatioissa käytetty perusratkaisuna liiallisen tavoitettavuuden rajoittamiseksi. Se voi kuitenkin rajoittaa valinnanmahdollisuuksia niiden työntekijöiden kohdalla, jotka haluaisivat olla paremmin tavoitettavissa myös työajan ulkopuolella, tutkijatohtori Ward van Zoonen huomauttaa.  

Tutkimus palkittiin arvostetulla foorumilla

Van Zoonenin, Sivusen ja kollegoiden työajan ulkopuolista tavoitettavuutta käsittelevä artikkeli palkittiin 28.5.2021 International Communication Associationin konferenssissa yhtenä Organizational Communication -divisioonan parhaana julkaisuna. Kysymyksessä on viestinnän alan tärkein kansainvälinen konferenssi.

Palkitun julkaisun tiedot: Van Zoonen, W., Treem. J. W. & Sivunen, A. (2021) After-Hour Connectivity as a Resource: How Connectivity Reduces Exhaustion. Paper to be presented at the International Communication Association Conference, Denver, CO, USA (Virtual conference), May 27-31, 2021.

Lisätietoja:

Anu Sivunen: +358407354279, anu.e.sivunen@jyu.fi

Ward van Zoonen, +31646261205, ward.w.vanzoonen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Anu Sivunen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Anu Sivunen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nuolimyrkkysammakon nuijapäät selviävät elämänsä ensi metrit melkein missä vain16.6.2021 13:36:36 EEST | Tiedote

Ryhmä Jyväskylän ja Stanfordin yliopistojen tutkijoita oli mukana tutkimassa trooppisia sammakoita Amazonilla Ranskan Guyanassa. Moni sekä maalla että vedessä elämään pystyvistä tropiikin lajeista käyttää lyhytaikaisia vesialtaita poikasten kasvattamiseen. Sammakoilla on erilaisia vaatimuksia ja mieltymyksiä esimerkiksi altaiden kemiallisille olosuhteille. Tutkijat yllättyivät huomatessaan värjärinnuolimyrkkysammakon nuijapäiden selviytyvän hyvin vaihtelevissa vesioloissa: ne sietivät yhtä lailla hyvin happamia ja emaksisiä vesiä. Sammakkoisät kuljettivat nuijapäitä sopiviin oloihin jopa 20 metrin korkeudelle. Tutkimus julkaistiin Ecology and Evolution -lehdessä kesäkuussa 2021.

Resilienssi suojaa vanhempia uupumukselta koronakriisin alla16.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Resilienssi, eli kyky palautua nopeasti stressistä ja vastoinkäymisistä, on suojannut vanhempia uupumukselta COVID-19 poikkeusaikana, selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen VoiKu-Covid-19-tutkimushankkeesta. Tutkimukseen vastasivat 1105 vanhempaa eri puolilta Suomea. Riskiä uupumukselle poikkeusaikana lisäsi vanhemman nuori ikä, lasten nuori ikä, lasten erityistarpeet, sekä ajankäytössä tapahtuneet muutokset lasten jäätyä poikkeustilan vuoksi kotiin päivähoidosta tai koulusta.

Tärkeintä on yhteinen aika: Vanhemmat mukana lapsen ruutuajassa ja leikissä15.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaisessa tutkimuksessa selvitettiin 2‒6-vuotiaiden päiväkotilasten digimedian käyttöä ja liikunnallista leikkiaikaa yhdessä vanhemman kanssa. Tulosten mukaan vanhempien osallistuessa paljon lapsen digiaikaan, osallistuivat he paljon myös liikunnalliseen leikkiaikaan. Vanhemmat osallistuivat lastensa digiaikaan arkena 40 prosenttia ja viikonloppuisin lähes puolet lapsen kokonaisdigiajasta. Vanhempien osallistuminen lastensa liikunnalliseen leikkiin oli keskimäärin hieman vähäisempää.

Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ylläpitävät luustoa ja mahdollistavat tehokkaan luuliikunnan myös vanhetessa14.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Säännöllinen, intensiivinen liikunta ylläpitää terveen luun mukautumiskykyä ja vastustaa ikääntymiseen liittyvää luuston heikkenemistä. Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ovat tärkeitä myös erityisen haurasluisten iäkkäiden henkilöiden, kuten lonkkamurtumapotilaiden luuston kunnon ylläpysymiselle. Tulokset selviävät Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä12.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme