Tekoäly auttaa saamaan ilmanlaadusta tarkempaa tietoa

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tavan saada tarkkaa tietoa ilmanlaadusta myös yksinkertaisilla, edullisilla mittalaitteilla. Uuden menetelmän ansiosta edullisia sensoreita voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä laajemmin.
Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain seitsemän miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti. Siksi ilmanlaatua tarkkaillaan monin tavoin. Helsingin yliopiston SMEAR-asemien kaltaiset kiinteät mittauspisteet antavat luotettavia mittaustuloksia, mutta niissä käytettävät tekniikat ovat kalliita.
Kiinteiden mittauspisteiden lisäksi on yritetty kehittää edullisempia sensoreita, joita voitaisiin asentaa suuria määriä ympäri maailmaa. Edullisten sensorien avulla ilmanlaadusta olisi mahdollista saada paljon nykyistä laajempaa tietoa niin ajallisesti kuin maantieteellisesti.
– Edullisia sensoreita voi sijoittaa esimerkiksi toimistoihin tai julkisiin kulkuvälineisiin. Myös yksittäiset ihmiset voisivat hankkia itselleen edullisen sensorin mittaamaan elinpiirinsä ilmanlaatua. Kertyvät datamassat hyödyttäisivät kansanterveyden tutkimusta, kaupunkisuunnittelua ja ympäristön tutkimusta, kertoo tutkijatohtori Martha Arbayani Zaidan Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARista.
Edullisten ilmanlaatusensorien ongelma on ollut, että niiden tuottama data ei ole aina tarpeeksi laadukasta. Tämän vuoksi tuloksia pitää jatkuvasti kalibroida ja verrata kiinteiden mittauspisteiden, kuten SMEAR-asemien tuloksiin. Tämä vie aikaa ja rahaa.
Edistynyttä tekniikkaa yksinkertaisiin sensoreihin
Helsingin yliopiston tutkijat esittävät ilmanlaatumittaukseen uutta, integroitua mallia. Siinä edullisiin sensoreihin yhdistetään tekniikkaa, jonka avulla niiden mittaustulokset alkavat vastata luotettavuudeltaan kiinteiden mittalaitteiden tuloksia.
Tämä tekniikka sisältää esimerkiksi automaattista mittaustarkkuuden säätöä tekoälymenetelmillä sekä erityisillä matemaattisilla malleilla, joita tutkijat kutsuvat virtuaalisensoreiksi.
– Käyttämiemme matemaattisten mallien avulla on mahdollista arvioida esimerkiksi mustan hiilen pitoisuuksia ympäristössä. Musta hiili on esimerkki ilmansaasteesta, jota yksinkertaiset sensorit eivät yleensä yksinään pysty mittaamaan. Sen pitoisuuksia voisi kuitenkin arvioida tekoälymenetelmien avulla, Zaidan sanoo.
Vertauspisteet Mäkelänkadulla ja Kumpulassa
Tutkijat testasivat menetelmäänsä vertaamalla neljän edullisen sensorin tuloksia kiinteiden mittalaitteiden tuloksiin kahdessa paikassa Helsingissä: Kumpulanmäellä sijaitsevalla, Helsingin yliopiston ja ilmatieteen laitoksen hallinnoimalla SMEAR-asemalla sekä Mäkelänkadulla sijaitsevalla Helsingin seudun ympäristöpalvelujen mittauspisteellä.
Tulosten ansiosta edullisia mittalaitteita on aiempaa helpompi käyttää itsenäisesti, ilman että niiden tuloksia pitää jatkuvasti verrata ja kalibroida mittauspisteiden tuloksiin.
Tutkijoiden esittämä menetelmä on toistaiseksi prototyyppi. Edullisten sensoreiden laajamittaisessa käytössä on yhä haasteita esimerkiksi internetyhteyksissä sekä sensoreiden energiansaannin järjestämisessä. Zaidan näkee edullisissa sensoreissa kuitenkin paljon mahdollisuuksia.
– Edullisista sensoreista saa esittämällämme menetelmällä kyllin laadukasta dataa. Menetelmämme ansiosta ilmanlaatua mittaavaa verkostoa olisi mahdollista laajentaa huomattavasti, ja kertyvää tietoa voidaan käyttää ihmisten hyväksi.
Tutkimus julkaistiin IEEE Sensors Journal -lehdessä.
Artikkeli:
M. A. Zaidan et al., Intelligent Calibration and Virtual Sensing for Integrated Low-Cost Air Quality Sensors, in IEEE Sensors Journal, doi: 10.1109/JSEN.2020.3010316.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Martha Arbayani Zaidan (englanniksi)
Tutkijatohtori, Ilmakehätieteiden keskus INAR
martha.zaidan@helsinki.fi
+358503119543
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme