Jyväskylän yliopisto

Tekoälyn hyödyntäminen liikunta-alalla kiehtoo uutta liikuntabiologian professoria

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsumenettelyllä ottanut PhD Neil Croninin liikuntatieteiden professorin tehtävään, jonka ala on liikuntabiologia. Professuuri sijoittuu liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, biomekaniikan toiminta-alueelle. Cronin johtaa akatemiahanketta, jossa tutkitaan koneoppimisen menetelmiä ihmisliikkeen analysointiin ja kehitetään puettavia mittauslaitteita.

Neil Cronin. Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Neil Cronin. Kuvaaja: Petteri Kivimäki

Työssään Neil Cronin tutkii ihmisen liikettä ja kuvantamismenetelmiä. Viime vuosina hän on suunnannut tutkimuslinjaansa uuteen ja ajankohtaiseen koneoppimisen hyödyntämisen suuntaan. Toisin sanoen hänen tutkimuksensa keskiössä on tekoälyn kehittäminen ja käyttö liikuntabiologian alalla.

– Aiemmin tutkittavan on pitänyt aina tulla laboratorioon mittauksia varten. Laboratoriossa saadaan hyvin dataa, mutta ei laboratorio-olosuhteissa välttämättä esimerkiksi liikuta normaalisti ja siksi myöskään tulokset eivät välttämättä kuvaa normaalia tilannetta. Kehittyvän teknologian avulla erilaisia kehomittauksia on mahdollista tehdä missä ja milloin vain – vaikka ulkona sateessa.

Liikkeestä ja kehosta kertovaa dataa saadaan tänä päivänä toinen toistaan kätevämmillä laitteilla, kuten kellojen ja sormusten avulla. Dataa on siis mahdollista saada runsaasti, joten on tärkeää pysyä mukana myös analyysimenetelmien kehittämisessä. Lisäksi tietoturvan tulee pysyä kehityksen rinnalla.

– Uudessa ja ajankohtaisessa tutkimussuunnassa haasteena on, että datan analysointi ja laitteiden kehittäminen vaativat IT-osaamista, ja tätä osaamista pitäisi kerryttää tuleville liikuntabiologian ammattilaisille lisää, Cronin tuumii.

Croninin uraan kuuluvat runsaat kansainväliset kutsuluennot, yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä aktiivisuus kansainvälisessä tiedeyhteisössä. Hän on julkaissut muun muassa yli 70 kansainvälisesti arvioitua julkaisua. Lisäksi hän on ohjannut useita väitöskirjoja ja maisterintutkielmia Suomessa ja Isossa-Britanniassa.

Cronin on lähtöisin Isosta-Britanniasta. Hän väitellyt vuonna 2010 Aalborgin yliopistossa Tanskassa ja hänellä on dosentuuri Oulun yliopistossa. Lisäksi hän on työskennellyt tutkijatohtorina Griffith Universityssa Australiassa, jossa hän on myös dosentti. Jyväskylän yliopistossa apulaisprofessorina (tenure track) Cronin on työskennellyt vuodesta 2016. Cronin aloittaa liikuntabiologian professorina 1.11.2021.

Lisätietoja:

Neil Cronin
liikuntatieteellinen tiedekunta
neil.j.cronin@jyu.fi
+358408053735

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Neil Cronin. Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Neil Cronin. Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme