Oulun yliopisto

Tekoälytutkija Guoying Zhao aloitti akatemiaprofessorina

Jaa

Konenäön ja tekoälyn tutkija Guoying Zhao aloitti tänään viisivuotiskautensa Suomen Akatemian valitsemana akatemiaprofessorina. Heitä on Suomessa yhteensä vain 26. Kyseisen tittelin haltijaksi valitaan oman alansa kansainvälistä kärkeä edustava tutkija, jonka tieteellisellä toiminnalla arvioidaan olevan merkittävä vaikuttavuus niin tiedeyhteisöön kuin yhteiskuntaankin.

Akatemiaprofessori Guoying Zhao , Oulun yliopisto
Akatemiaprofessori Guoying Zhao , Oulun yliopisto

Guoying Zhao on erikoistunut kasvonilmeiden ja ihmisten tunnetilojen tutkimiseen. Hän työskentelee Oulun yliopiston konenäön ja signaalianalyysin tutkimusyksikössä. Hän kertoo, että pitkällä aikavälillä akatemiaprofessorin asema merkitsee vakautta tutkimussuunnitelmille.

-Se tarjoaa ensinnäkin vakaan ja merkittävän rahoituksen, jotta voimme tutkia perusteellisesti uusia koneoppimismenetelmiä selvittääksemme, kuinka tekoäly voi tunnistaa ihmisten tunteet ja tuoda tunteet tekoälyyn ihmisen ja tietokoneen välisessä vuorovaikutuksessa.

-Pystymme työskentelemään maailman johtavien tutkijoiden ja yritysten asiantuntijoiden kanssa eri aloilta, esimerkiksi psykologiasta, kognitiotieteistä, koulutuksesta ja lääketieteestä edistääksemme tekoälypohjaisten ratkaisujen emotionaalista älykkyyttä ja parantaaksemme ymmärrystä tunteiden merkityksestä ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen yhteydessä. Tuotettu tutkimustieto voi kiihdyttää innovaatioita esimerkiksi opetukseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyen.

Seuraavan viiden vuoden ajan Zhao voi siis keskittyä täysin tutkimukseen. Tekoäly on kenttä, jossa uutta tekniikkaa syntyy joka päivä, joten kiirettä pitää.

-Akatemiaprofessuuri on samalla tunnustus tutkimusryhmäni aiemmille saavutuksille sekä luottamus tulevaisuuden odotuksille. Keskittymällä tutkimukseen pystymme viemään alaa eteenpäin ja luomaan läpimurtoja, jotka auttavat myös yhteiskuntaa. Haluan kiittää tutkimustiimini jäseniä.

Jo 16 vuotta sitten Oulun yliopistoon tullut Guoying Zhao on perheensä kanssa asettunut Ouluun hyvin. Rauhallisuus, kauneus ja kivat ihmiset hän nostaa esille asuinpaikastaan. Hänen molemmat lapsensa käyvät suomalaista koulua, ovathan he avojalakasia oululaisia (eli syntyneet paikkakunnalla).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Akatemiaprofessori Guoying Zhao , Oulun yliopisto
Akatemiaprofessori Guoying Zhao , Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai Kerttu Saalasti -palkinnon mikroyrittäjyyden edistämisestä21.9.2021 12:18:39 EEST | Tiedote

Kerttu Saalasti -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa 20.9. vietetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa. Palkinnon sai Ruonan Teollisuuskylän toimitusjohtaja Pekka Miilukangas. Kerttu Saalasti -palkinnon jakavat Kerttu Saalasti säätiö ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhdessä. Se myönnetään vuosittain merkittävästä mikroyrittäjyyttä tai yrittävää kulttuuria edistävästä tutkimuksen, koulutuksen tai yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksesta.

Mikroyritysten merkitys työllisyydelle vaihtelee alueittain, uusi mikroyritysten tilastokatsaus kertoo miten20.9.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Mikroyrityksillä on paikoitellen erittäin suuri merkitys työllisyydelle ja taloudelle. Torniolaakson seutukunnassa mikroyrityksissä työskentelee lähes 20% työllisistä, kun Kuopion ja Vaasan seutukunnissa ollaan 8% tuntumassa. Järviseudulla, Kaustisen seutukunnassa ja Ahvenanmaan saaristossa luku on noin 17 %. Pienessä Kökarin kunnassa kokonaiset 100 % yritystyöpaikoista on mikroyrityksissä. Mikroyritysten liikevaihto on kasvanut vuosien 2016-2019 välillä selkeästi, 7.3% prosenttia, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Mikroyritysten tavaraviennin merkitys korostuu erityisesti Keski-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Lapissa.

Väitös: Sanojen virheelliset muodot yli 3-vuotiaiden puheessa voivat viitata puhehäiriöön16.9.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Puheen kehityksen edetessä tyypillisesti jo 3-vuotiaat lapset sanovat sanat suhteellisen tarkasti samalla tavalla puhekerrasta toiseen. Vaikka puheessa olisi vaihtelua, he pystyvät usein tuottamaan sanasta myös oikean muodon. Jos 3-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten puheessa esiintyy runsaasti sanavaihtelua eli he käyttävät samasta sanasta vain erilaisia virheellisiä muotoja, se voi viitata puhehäiriöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme