Työeläkevakuuttajat TELA ry

Tela: Työeläkevarojen kasvu jatkui - tuottoa lähes 5 miljardia kolmannella vuosineljänneksellä //Lisätty toinen kuva tiedotteeseen

Jaa

Suomalaisten työeläkevaroja oli 209* miljardia euroa vuoden kolmannella neljänneksellä. Alkuvuoden nousujohteinen vire jatkui markkinoilla, ja etenkin korkosijoitukset lisäsivät tuottoja. Varojen määrä nousi lähes viisi miljardia euroa syyskuun loppuun mennessä.

//Lisätty kuva: Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien.
//Lisätty kuva: Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien.

Sijoitusvarojen reaalinen kokonaistuotto oli 8,2 prosenttia vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä. Reaalinen tuotto tarkoittaa tuottoa ilman inflaation vaikutusta. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.   

- Vaisun viime vuoden jälkeen tästä näyttäisi tulevan hyvä vuosi. Korkosijoitukset tuottivat edelleen poikkeuksellisen hyvin laskevan korkotason ansiosta. Lisäksi osakemarkkinan suotuisa kehitys ja erityisesti noteerattujen osakkeiden tuotot siivittivät varat kasvuun, sanoo Telan analyytikko Kimmo Koivurinne 

Osakesijoitukset tuottivat keskimäärin 15,0 prosenttia, ja korkosijoitukset 5,2 prosenttia. Kiinteistösijoitukset tuottivat noin 3,6 prosenttia.  

Keskuspankkien koron laskut tukivat osakemarkkinoita  

- Keskuspankit palasivat löysemmän rahapolitiikan polulle kolmannen vuosineljänneksen aikana. Yhdysvaltain keskuspankki laski ohjauskorkoa heinä- ja syyskuussa. Koronlaskuilla on positiivinen vaikutus osakemarkkinoiden arvostustasoon, kertoo Kimmo Koivurinne.  

- Syyskuun alkupuolella myös Euroopan Keskuspankki laski talletuskorkoa ja teki päätöksen velkakirjojen tukiostojen uudelleen aloittamisesta vielä tämän vuoden aikana.  

Sijoitusjakauma ja alueelliset sijoitusosuudet lähes ennallaan  

Sijoitusjakauman muutokset koko eläkealan omaisuuslajien suhteellisissa osuuksissa olivat kolmannen vuosineljänneksen aikana hyvin pieniä. Osake- ja osaketyyppisten sijoitusten osuus kasvoi noin yhden prosenttiyksikön 57 prosenttiin sijoitusvarallisuudesta, ja oli 116 miljardia. 

Vastaavasti kiinteistösijoitusten osuus laski hieman, ja se oli 18 miljardia (8 prosenttia). Korkosijoitusten osuus pysyi lähes samana 72 miljardissa (35 prosenttia).  

Työeläkevarojen alueelliset sijoitusosuudet pysyivät lähes entisellään. Varoista oli kolmannen vuosineljänneksen lopussa sijoitettuna euroalueen ulkopuolelle 58 prosenttia, Suomeen 24 prosenttia ja muulle euroalueelle 18 prosenttia.  

Työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävät eläkemaksut eivät ole enää muutamaan vuoteen riittäneet kattamaan maksussa olevia eläkkeitä. Eläkkeistä katettiin viime vuonna eläkevaroilla ja niiden tuotoilla ennakkotietojen mukaan nettomääräisesti jo lähes kolme miljardia euroa. Tämä tehdään suunnitellusti, ja varat on mitoitettu tarkkojen laskelmien pohjalta riittämään eri ikäluokkien eläkkeisiin.  

*) Varojen määrä on ilmoitettu aiemmasta poiketen kokonaislukuna koska olemme havainneet epätarkkuutta sijoitusvarojen tilastointiprosessissamme. Selvitämme syytä ja tarvittaessa tarkennamme lukuja myöhemmin, jolloin varojen kokonaismäärä ja suhteelliset osuudet jakaumassa voivat tarkentua. Tällöin päivitämme myös peruskuvasarjan sijoitusvarojen kehittymisestä verkkosivuillemme. 

--- 

Eläkevaroja koskeva Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon eläkerahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta. Tilastoissa on mukana vain lakisääteinen työeläketurva. 

Analyysi sijoitusvarojen määristä ja kohdentumisesta löytyy kokonaisuudessaan Telan Sijoitusanalyysi-sivulta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

//Lisätty kuva: Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien.
//Lisätty kuva: Sijoitusvarojen ja -jakauman kehitys vuodesta 2004 lähtien.
Lataa
Sijoitusjakauma Q3 2019
Sijoitusjakauma Q3 2019
Lataa
Alueelliset sijoitusosuudet Q3 2019
Alueelliset sijoitusosuudet Q3 2019
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat TELA ry
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

http://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat TELA ry

Tela: Koronaviruspandemia laski työeläkevaroja 22 miljardia – lopulliset vaikutukset nähdään vasta myöhemmin22.5.2020 09:47:36 EESTTiedote

Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävät eläkevarat laskivat noin 22 miljardia euroa vuoden 2020 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Varoja oli maaliskuun lopussa 193* miljardia. Koronaviruspandemia vaikutti eläkevaroihin erityisesti osakemarkkinoiden kautta. Vaikutusten lopullinen mittakaava nähdään kuitenkin vasta myöhemmin, ja olennaista on, miten sijoitustuotot kehittyvät tästä eteenpäin ja vuosikymmenten aikajänteellä, muistuttaa Työeläkevakuuttajat Telan analyytikko Kimmo Koivurinne.

Tela: Koronaviruksesta johtuva eläkemaksujen lykkäysmahdollisuus ministeriön valmisteluun18.3.2020 16:31:36 EETTiedote

Työeläkeyhtiöt ovat valmistelleet yhteisen hakemuksen sosiaali- ja terveysministeriölle työeläkemaksujen maksuaikojen pidentämisestä koronaviruspandemian takia. Hakemus sisältää linjaukset tilapäisestä muutoksesta, jonka perusteella työeläkevakuuttajat voivat myöntää asiakkailleen ylimääräistä maksuaikaa työntekijöiden (TyEL) ja yrittäjien (YEL) eläkemaksuille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme