Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Teollisuuden nostotöissä vakavia työtapaturmia

Jaa

Teollisuuden nostotöissä on kuluvana vuonna sattunut tavanomaista useampia vakavia työtapaturmia Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueen työpaikoissa.

”Tapaturmissa on ollut yleensä kyse nostossa käytetyn nostoapuvälineen irtoamisesta tai rikkoutumisesta kesken noston. Nostotöissä sattuneissa työtapaturmissa vahingoittuu yleensä työntekijän kädet tai jalat, jotka jäävät putoavan kappaleen alle”, kertoo ylitarkastaja Piia Koskinen. Koskinen tarkentaa, että vaikka lukumäärällisesti tapaturmia on sattunut alle kymmenen, niin vakavien työtapaturmien ollessa kyseessä määrä on huolestuttava ja kasvussa.

”Työnantajan on huolehdittava, että nostotyöt on suunniteltu etukäteen, nostotöissä käytetään kuhunkin nostoon sopivaa ja turvallista nostoapuvälinettä, ja että työntekijät perehdytetään turvallisiin työskentelytapoihin myös nostoja tehtäessä”, ylitarkastaja Koskinen muistuttaa.

”Nostoapuvälineen valinnassa huomioon otettavia seikkoja ovat esimerkiksi nostettavan kappaleen koko, paino, painopiste ja materiaali. Nostoapuvälineiden kuntoa ja turvallisuutta on muistettava seurata huomioiden valmistajan ohjeet. Vaurioitunutta nostoapuvälinettä ei saa käyttää ja se pitää poistaa käytöstä”, painottaa ylitarkastaja Koskinen.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan on viipymättä ilmoitettava vakavasta työtapaturmasta poliisille ja aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Työsuojeluviranomainen tutkii kaikki tietoonsa tulleet vakavat työtapaturmat kiireellisesti. Tutkimuksessa selvitetään tapahtumien kulku ja työtapaturmaan johtaneet syyt sekä tekijät, joiden avulla voidaan estää samankaltaiset tapaturmat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Piia Koskinen, 0295 018 450, piia.koskinen@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme