Terapiatakuuta kannattaa kahdeksan eduskuntapuoluetta
Terapiatakuu tarkoittaisi sitä, että julkisessa terveydenhuollossa pääsisi lyhytpsykoterapiaan tai muun soveltuvan psykososiaalisen hoidon piiriin 28 päivän sisällä hoidon tarpeen tunnistamisesta. Nopea pääsy hyvän hoidon piiriin ehkäisee tilanteen vaikeutumista ja nopeuttaa ihmisten toipumista.
OECD:n arvion mukaan heikentynyt mielenterveys aiheuttaa suomalaiselle yhteiskunnalle yli 11 miljardin euron kustannukset vuosittain. Kaikki vastanneet puolueet pitävät mielenterveyskysymyksiä tärkeinä, ja haluavat työskennellä niiden hyväksi. Monelta osin tavoitteet ovat yhteneväisiä Suomen Mielenterveysseuran vaalitavoitteiden kanssa.
”Puolueissa on hyvä ymmärrys mielenterveyteen vaikuttavista tekijöistä. Näkemyksiä löytyi laajalti mielen hyvinvoinnin edistämisestä sairauksia ehkäisevään ja hoitavaan työhön. Erityisesti gallupeissa eniten kannatusta saaneet puolueet tunnistavat ohjelmatyössään mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän työn merkityksen. Konkreettiset ehdotukset toimenpiteiksi kohdistuvat kuitenkin lähinnä sosiaali- ja terveyspalveluihin”, sanoo johtava asiantuntija Meri Larivaara Mielenterveysseurasta.
Monet puolueet haluavat panostaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin kouluissa. Oppimisen ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää vahvistaa mielenterveyttä jo ennen erilaisia palvelutarpeita. Tähän Suomen Mielenterveysseura tarjoaa ratkaisuksi Hyvän mielen koulua, jossa opitaan mielenterveystaitoja ja kouluyhteisön arki vahvistaa kaikkia siihen osallistuvien mielen hyvinvointia. Hyvän mielen koulu rinnastuu jo monelle tuttuun Liikkuvaan kouluun.
”Jos puolueilta kysytään, sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita julkisille palveluille. Kyselyssä nousevat esiin järjestöjen tarjoamat matalan kynnyksen palvelut, vertaistuki ja vapaaehtoistyön mahdollisuudet sekä järjestöjen kehittämät toimintamallit. Puolueet haluavat, että tulevat sote-ratkaisut mahdollistavat järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyön mielenterveyden hyväksi.”
Puolueilta unohtunut strategian ja tiedon merkitys
Itsemurhien ehkäisytyö on tärkeää lähes kaikkien kyselyyn vastanneiden puolueiden mielestä, mutta puolueiden ehdottamat keinot ovat kapea-alaisia. Tuki elämän kriiseissä, mielenterveyden häiriöiden hoito ja itsemurhayritysten jälkeen annettava hyvä hoito ovat tärkeitä keinoja ehkäistä itsemurhia, mutta eivät itsessään riittäviä.
”Tehokas itsemurhien ehkäisy vaatii yhteistyötä yli yhteiskunnan sektorirajojen. Erityisen tärkeää olisi ulottaa Onnettomuustutkintakeskuksen tehtävät itsemurhien syiden ja ehkäisymahdollisuuksien tutkintaan. Näin saataisiin säännöllisesti ajantasaiset suositukset, kuinka itsemurhia voidaan ehkäistä koko yhteiskunnassa laaja-alaisesti.”
Puolueiden vastauksissa jäi huomioimatta myös muita tärkeitä tekijöitä valtakunnallisesti koordinoidun mielenterveystyön vahvistamisessa.
”Suomessa valmistellaan parhaillaan mielenterveysstrategiaa. Kyselyssä ainoastaan sdp ja vihreät nostavat esiin pitkän aikavälin strategian merkityksen. Vuoteen 2030 ulottuva strategia turvaisi pitkäjänteisen ja tavoitteellisen mielenterveystyön.”
”Päätöksenteon ja käytännön työn tukena toimivat edistävän ja ehkäisevän työn tietovarannot eivät myöskään nouse esiin puolueiden vastauksissa. Ne luovat kuitenkin pohjan sille, että päättäjät ja ammattilaiset voivat edistää parempaa mielenterveyttä. Ilman kattavaa tietoa perusteltujen päätöksien ja työn tekeminen on vaikeaa.”
Kyselyyn vastasivat kaikki nykyiset eduskuntapuolueet. Seitsemän tähden liike ja Liike Nyt eivät vastanneet kyselyyn.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Meri Larivaara, johtava asiantuntija
+358 44 534 0152
meri.larivaara@mielenterveysseura.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sixten Korkman MIELI ry:n podcastissa: ”Ongelmien ennaltaehkäisy on tehokkain keino vahvistaa taloutta”30.3.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Mielen puolikkaat -podcastissa vieraillut taloustieteilijä Sixten Korkman panostaisi lapsiperheisiin, koulutukseen ja mielenterveyspalveluihin.
Mielibandet samlar in medel till stöd för psykisk hälsa samt krishjälp - De värsta kriserna sker plötsligt och har anknytning till den närmaste kretsen29.3.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
De värsta kriserna sker plötsligt och har anknytning till den närmaste kretsen De värsta kriserna i livet upplevs vara separation, en utmanande relation, plötslig död i den närmaste kretsen eller att man själv eller en anhörig insjuknar. Det framkommer både i MIELI rf:s krishjälpsstatistik samt i enkäten som på vårvintern förverkligades i sociala medier.
Mielinauha kerää varoja mielenterveyden tukemiseen ja kriisiauttamiseen: Pahimmat kriisit liittyvät lähipiiriin ja tulevat yllättäen29.3.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Pahimmiksi kriiseiksi elämässä koetaan ero puolisosta, haastava ihmissuhde, oma tai läheisen sairastuminen tai äkillinen kuolema lähipiirissä. Tämä käy ilmi sekä MIELI ry:n kriisiauttamisen tilastoista että kevättalvella toteutetusta somekyselystä.
Mielenterveysstrategian toteutus jättää osan järjestöjen työstä huomiotta22.3.2023 00:00:00 EET | Tiedote
Kansallista mielenterveysstrategiaa on toteutettu vuodesta 2020. Tuore raportti Järjestöt voimavarana – Kumppanuusraportti mielenterveysstrategian toimeenpanosta 2020–2023 kertoo järjestöjen monipuolisesta toiminnasta. Valmiutta tiiviimpään yhteistyöhön julkisen sektorin kanssa on, mutta mahdollisuuksia ei riittävästi tunnisteta.
Ennätysmäärä tukea nuorten mielen hyvinvointiin28.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Pitkittynyt kriisiaika on kuormittanut nuorten hyvinvointia niin, että voimme puhua jo mielenterveyskriisistä. Koronapandemia heikensi nuorten hyvinvointia, mutta pahoinvointi oli kasvussa jo ennen eristäytymisaikaa. Hälyttävässä tilanteessa MIELI ry ja Sekasin-chat ovat tehostaneet nuorten mielen hyvinvoinnin tukea Pidä huolta -kampanjassa kerättyjen varojen voimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme