Espoon kaupunki - Esbo stad

Terveydenhuollon sähköisten asiointipalvelujen seuraavana haasteena on asiakkaan tuottaman tiedon parempi hyödyntäminen

Jaa

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin tarkastustoimet laativat vuonna 2019 yhteisarvioinnin siitä, toimiiko sähköinen asiointi terveyspalveluissa sujuvasti ja vastaako se laadukkaasti ja vaikuttavasti kuntalaisten tarpeisiin. Arvioinnin tuloksena todettiin, että sähköinen asiointi terveyspalveluissa toimii pääosin sujuvasti ja vastaa laadukkaasti ja ainakin jossakin määrin vaikuttavasti kuntalaisten tarpeisiin.

Arvioinnissa tarkasteltiin terveydenhuollon sähköisiä asiointipalveluita itsehoidon, omahoidon ja asiointipalvelujen näkökulmista käyttäen tapausesimerkkinä diabeetikkojen potilasryhmää. Sähköisten palvelujen olemassaolo on edesauttanut palvelujen tarjoamista oikea-aikaisesti. Kaikilla asiakasryhmillä ei ole mahdollisuutta hyödyntää sähköisiä palveluita, mutta heidän on mahdollista asioida perinteisten palvelukanavien kautta tai hyödyntää toisen puolesta asiointia. Palvelujen saavutettavuutta rajoittaa jonkin verran se, ettei kaikkia palveluita ole tarjolla yhtä kattavasti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kaikissa palveluissa ei myöskään ole vielä huomioitu selkokielisyyttä.

Sähköiset asiointipalvelut toimivat osaltaan omahoidon tukena. Asiakkaan tuottaman tiedon hyödynnettävyyttä hankaloittaa esimerkiksi se, etteivät tiedot siirry aina automaattisesti järjestelmien välillä. Sähköisten asiointipalvelujen vaikutus työn tehokkuuteen ei ole aivan yksiselitteistä. Sähköiset palvelut ovat uusi kanava, joka ei välttämättä poista, korvaa tai vähennä alkuvaiheessa muuta tekemistä. Sähköisten palvelujen onnistunut ja vaikuttava käyttöönotto edellyttää terveydenhuollon toimintayksiköiden prosessien päivittämistä sekä henkilöstön digiosaamisen vahvistamista. Sähköisten palvelujen vakiinnuttua, niillä on mahdollista vaikuttaa työn tehokkuuteen ja resurssien uudelleen kohdentamiseen terveydenhuollossa.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ja HUS antoivat yhteisiä suosituksia terveydenhuollon sähköisten asiointipalvelujen saavutettavuuden parantamiseksi. Lisäksi suositeltiin kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota sähköisten asiointipalvelujen löydettävyyteen kaupunkien ja HUSin verkkosivuilta. Myös perinteisten palvelukanavien käyttö tulee mahdollistaa jatkossakin eri asiakasryhmien yhdenvertaisuuden toteutumisen varmistamiseksi.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien tarkastustoimet ovat toteuttaneet yhteisarviointeja vuodesta 2008 lähtien. Tässä kymmenennessä yhteisarvioinnissa oli toista kertaa mukana HUSin tarkastustoimi.

Kaupungit ja HUS ovat antaneet suositukset aiheesta arviointikertomuksissaan 2019:

Espoo: Vuoden 2019 arviointikertomus

Helsinki: Vuoden 2019 arviointikertomus

Kauniainen: Vuoden 2019 arviointikertomus

Vantaa: Vuoden 2019 arviointikertomus

HUS: Vuoden 2019 arviointikertomus

Pääkaupunkiseudun tarkastustoimien yhteisarvioinnin ohjausryhmä

Paula Viljakainen,

yhteisarvioinnin ohjausryhmän puheenjohtaja,

Espoon tarkastuslautakunta, pj

paula.viljakainen1@gmail.com

p. 050 5727 497

Dan Koivulaakso,                                                Olavi Filppula

Helsingin tarkastuslautakunta, pj                         Kauniaisten tarkastusvaliokunta, pj

dan.koivulaakso@gmail.com                                olavifilppula@gmail.com

p. 044 5066 613                                                  p. 040 841 0568

Pietari Jääskeläinen                                            Hannu Tuominen

Vantaan tarkastuslautakunta, pj                           HUSin tarkastuslautakunta, varapj

pietari.jaaskelainen@vantaa.fi                             tuomiset@kolumbus.fi

p. 050 5829 444                                                  p. 050 356 4386

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon ja koko kuntatalouden taloudellinen toimintaympäristö vaikea ja vaikeutuu5.6.2020 11:18:23 EESTTiedote

Vaikka hallituksen lisätalousarvioehdotus tuo Espoolle helpotusta koronakriisin aiheuttamaan taloushaasteeseen, pitää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tilannetta vaikeana. ”Koronakriisi ja sen myötä erittäin nopeasti kasvanut työttömyys tulevat rasittamaan julkista taloutta ja kuntataloutta pitkään. Paineet kohdistuvat niihin kaupunkeihin, jotka rahoittavat palvelut verotuloillaan, erityisesti Espooseen. On selvää, että talouden tasapainottamiseksi nyt tehty lisätalousarvio ei riitä, vaan taloutta pitää tasapainottaa ja sopeuttaa erityisesti vuosi 2021 ja koko tuleva uusi valtuustokausi 2021-2025”, Mäkelä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme