Terveystiedon ymmärtäminen tärkeää iäkkäiden ihmisten arjessa
Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan hyvä terveyden lukutaito tukee aktiivista elämänotetta vanhuudessa. Tutkimuksessa todettiin, että hyvä terveyden lukutaito auttoi aktiivisen elämänotteen säilyttämistä silloinkin, kun iäkkäällä ihmisellä oli useita sairauksia.

Aktiivisuus eri elämänalueilla kertoo iäkkään ihmisen mahdollisuudesta elää tavoitteidensa mukaista omannäköistä elämää ja sillä on merkitystä iäkkään ihmisen elämänlaadulle.
– Aikaisemmin muualla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä iäkkäillä ihmisillä, joilla on hyvä terveyden lukutaito, on vähemmän kroonisia sairauksia. Havaitsimme saman asian, mutta lisäksi tutkimuksessamme selvisi, että hyvä terveyden lukutaito ennusti aktiivisena vanhenemista paremmin kuin sairauksien lukumäärä, yliopistonlehtori Johanna Eronen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.
Terveyden lukutaidolla tarkoitetaan ihmisen kykyä löytää, ymmärtää, hyödyntää ja arvioida terveyteen liittyvää tietoa. Se kertoo esimerkiksi siitä, kuinka helppoa tai vaikeaa ihmisen on käyttää eri lähteistä tulevaa terveyteen liittyvää tietoa omasta terveydestä huolehtimiseen ja oikeanlaisten terveyspalvelujen löytämiseen tai ymmärtää terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita.
Terveyden lukutaidon merkitys korostuu erityisesti nyt, kun koronavirukseen liittyvää tietoa on liikkeellä runsaasti ja ihmisten täytyy tehdä päätöksiä omasta toiminnastaan.
- Terveyteen liittyvän viestinnän pitäisi olla selkeää ja ymmärrettävää. Lisäksi olisi tärkeää, että iäkkäitä ihmisiä työssään kohtaavat terveydenhuollon työntekijät osaisivat arvioida asiakkaidensa terveyden lukutaidon tasoa, ja pystyisivät tarvittaessa käyttämään enemmän aikaa esimerkiksi itsehoito-ohjeiden läpikäymiseen asiakkaan kanssa, Eronen sanoo.
Tutkimuksessa oli mukana 948 Jyväskylässä asuvaa 75 –85-vuotiasta henkilöä. Gerontologian tutkimuskeskus GEREC on Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen vanhenemisen ja ikääntyvän yhteiskunnan tutkimuksen yhteenliittymä.
Tutkimusta ovat rahoittaneet European Research Council, Suomen Akatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö.
Alkuperäinen artikkeli:
Johanna Eronen, Leena Paakkari, Erja Portegijs, Milla Saajanaho & Taina Rantanen. Health literacy supports active aging. Preventive Medicine 2020 Nov. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33220399/.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistonlehtori Johanna Eronen, johanna.eronen@jyu.fi, +358504781067
Martta Walkerviestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8054717martta.a.walker@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tietotekniikan professori Lauri Kettusta kiehtoo informaatioteknologian, matematiikan ja tekniikan yhdistäminen21.1.2021 08:53:52 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut TkT Lauri Kettusen tietotekniikan (laskennallinen tiede ja teknologiset sovellutukset) professoriksi 1.1.2021 alkaen informaatioteknologian tiedekuntaan.
Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen20.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä19.1.2021 12:24:07 EET | Tiedote
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Hyvä kasvatus on myötätuntoista rinnalla matkaamista14.1.2021 09:03:18 EET | Tiedote
FM Sini Baskin väitöskirjatutkimus hahmottaa suomalaista kasvatustodellisuutta espanjalaisen ajattelijan Miguel de Unamunon (1864–1936) runollisen filosofian kautta. Unamunon kasvatusnäkemyksen valossa elävää, tuntevaa, kasvavaa ihmistä tulee kasvattaa myötätuntoisesti kohdaten ja hänen aitoa hyväänsä haluten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme