Institutet för hälsa och välfärd THL

THL rekommenderar att karantäntiden för corona förkortas till 10 dygn

Jaa

THL ändrar sin rekommendation om coronakarantänens varaktighet. Karantänen som ordineras av smittskyddsläkare rekommenderas vara 10 dygn i stället för nuvarande 14 dygn. Ändringen av rekommendationen om karantänens varaktighet träder i kraft måndagen den 2 augusti 2021 och gäller inte varaktigheten på karantäner som inletts innan dess, om inte den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar beslutar något annat.

Rekommendationen ändras eftersom ny information har visat att det är tillräckligt med en kortare karantäntid. De grundläggande fri- och rättigheterna kan endast begränsas med stöd av lag och av nödvändiga skäl.

Karantänen kan förkortas ytterligare genom att ta ett test den sjätte dagen

Kommunens smittskyddsläkare kan med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) sätta den som exponerats för corona i karantän. Enligt THL:s nya anvisning kan karantänen avslutas om ett coronatest som tagits tidigast 6 dygn efter exponeringen är negativt. På basis av det negativa testresultatet kan den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar i kommunen fatta beslut om att avsluta karantänen. Sjukvårdsdistrikten och kommunerna överväger självständigt i vilken omfattning de möjliggör detta så kallad exit-testning.

Även om karantäntiden förkortas till 10 dagar ska den som exponerats följa med om symtom uppträder i 14 dagar efter att exponeringen inleddes. Patienter ska omedelbart testa sig om de får symtom.

Dessa ändringar i THL:s rekommendation gäller även exponerade arbetstagare inom social- och hälsovården. De gäller dock inte sjukhuspatienter och inte heller boende på vårdhem vid institutionsepidemier. I slutändan är det smittskyddsläkaren som bedömer om karantän behövs.

Inga ändringar föreslås i isoleringstiderna för personer som insjuknat i corona.

Karantänen begränsar kraftigt människors grundläggande fri- och rättigheter. THL:s senaste modelleringar visar att 10 dagars karantän räcker för att förhindra smittspridning. THL anser att en längre karantän än så inte längre är en proportionerlig åtgärd under alla förhållanden. I vissa specialfall kan en längre karantäntid fortfarande vara motiverad. Beslut om karantänens varaktighet fattas alltid av en smittskyddsläkare från fall till fall.

I de flesta situationer undviker fullt vaccinerade och personer som haft sjukdomen karantän

Enligt den anvisning som trädde i kraft i maj rekommenderas inte karantän efter exponering för en person som fått en fullständig vaccinationsserie eller som haft covid-19. Samma rekommendation gäller även personer som har partiellt vaccinationsskydd, dvs. som fått en vaccindos, och som har haft covid-19.

THL:s rekommendation om förkortning av karantäntiden har publicerats i anvisningen för personer som ansvarar för smittbekämpningen i sjukvårdsdistrikten och kommunerna. Anvisningen är till hjälp när regionala och lokala anvisningar utarbetas.

Enligt 7 § i lagen om smittsamma sjukdomar styr och stöder THL bekämpningen av smittsamma sjukdomar i kommunerna, samkommunerna för sjukvårdsdistrikten och verksamhetsenheterna inom socialvården och hälso- och sjukvården. THL har inte med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar eller någon annan lag behörighet att meddela föreskrifter som är förpliktande för kommunerna. Anvisningarna är således inte bindande. Kommunerna överväger tillämpningen av anvisningen inom sitt område utifrån dess särdrag och den rådande epidemisituationen.

Mer information:

Anvisningar för åtgärder vid misstanke om en covid-19-infektion orsakad av coronaviruset (SARS-CoV-2)

Intervjuförfrågningar kan riktas till THL:s kommunikation. Vi önskar i första hand att förfrågningar skickas per e-post.

THL, kommunikationens mediejour
tfn 029 524 6161, vardagar kl. 9–16
info@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande

Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye