THL:s studie: Majoriteten av finländarna stöder den nuvarande alkoholpolitiken
”Andelen är den samma som året innan. De senaste fem åren har understödet för alkoholpolitiken varierat mellan 53 och 57 procent”, säger ledande expert Thomas Karlsson från THL.
Männen är mer liberala än kvinnorna. 39 procent av männen önskar en liberalare alkoholpolitik medan kvinnornas motsvarande andel är 19 procent. Den markanta skillnaden i männens och kvinnornas alkoholpolitiska åsikter syns tydligt i opinionsundersökningens resultat.
Finländarnas alkoholpolitiska åsikter går isär i synnerhet när det gäller var viner borde få säljas. Lite under hälften (48 %) av respondenterna ansåg att man borde få köpa vin i dagligvaruaffärer. Andelen är lägre än året innan, då motsvarande siffra var 54 procent.
Om vinförsäljning i matbutiker skulle innebära att även starka alkoholdrycker skulle säljas där, sjunker andelen som vill ha vin i matbutikerna till 25 procent. Året innan var denna andel 29 procent.
En klar majoritet av respondenterna (87 %) anser att Alko även i framtiden ska ha ensamrätt på försäljningen av starka alkoholdrycker.
THL kartlägger finländarnas alkoholpolitiska åsikter med hjälp av årligen återkommande opinionsundersökningar. Uppgifterna har samlats in genom telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda finländare i åldern 15–79 år från befolkningsregistern. Urvalet är cirka 1 000 personer och det representerar hela Finlands befolkning, exklusive Åland. De årliga opinionsundersökningarna har gjorts sedan 1984.
Ytterligare information
Alkoholpolitiska åsikter 2023
Alkoholipolitiikka (på finska)
Thomas Karlsson
ledande expert
tfn. 029 524 7021
e-post: förnamn.efternamn@thl.fi
Nyckelord
Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Stora skillnader mellan välfärdsområdena särskilt i alkoholrelaterade sjukdomar och tillgång till yrkesinriktad rehabilitering7.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
De största skillnaderna i sjukligheten mellan regionerna är inom alkoholrelaterade sjukdomar och inom arbetsoförmåga i tillgången till yrkesinriktad rehabilitering. Detta framgår av de senaste resultaten i Nationella hälsoindexet.
Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
Nytt om de studerandes levnadsvanor: Allt fler högskolestuderande motionerar tillräckligt, men tillbringar för mycket tid på internet25.11.2024 01:59:00 EET | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat.
Högskolestuderandenas psykiska belastning har minskat14.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den psykiska belastningen bland högskolestuderande har minskat under de senaste tre åren, särskilt bland kvinnor. Resultaten framgår av Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes förra våren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum