Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 15.12.2021

Jaa

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti ensi vuoden lukioiden aloituspaikkojen määrästä ja Perkkaanpuiston alakoulun muuttamisesta yhtenäiseksi peruskouluksi. Kokouksessa valittiin myös lukioiden johtokuntien opiskelijajäsenet ja opiskelijakunnan edustajat vuodeksi 2022 sekä päätettiin nuorisopalveluiden vuoden 2022 avustusmäärärahoista jaettavan seitsemälle nuorisoaluejärjestölle yhteensä 276 000 euroa.

Espoon kaupungin suomenkielisiin lukioihin 102 aloituspaikkaa lisää vuonna 2022 - lukiopaikka tarjotaan edellisvuoden tapaan 66 %:lle peruskoulun päättävästä ikäluokasta 

Peruskoulun päättävien määrä kasvaa tasaisesti 2020-luvulla ja lukiokoulutuksen suosio on Espoossa valtakunnallisesti katsoen korkea. Vuonna 2021 espoolaisista peruskoulun päättävistä, koulutukseen valituista hakijoista 72 % valittiin lukioon ja 28 % ammatilliseen koulutukseen. Valtakunnallisesti keskimäärin 55 % valitaan lukioon.

Vuonna 2022 lukioiden aloituspaikkoja on yhteensä 2079. Lukioiden aloituspaikkojen lisäykset jakautuvat Espoon yhteislyseon ja Otaniemen lukion kesken. Suurin osa uusista aloituspaikoista, 89 lisäpaikkaa, kohdentuu Otaniemen lukioon. Aloituspaikkojen jakautumisessa lukioiden välillä on otettu huomioon rehtorien toiveet, toiminnan tarkoituksenmukaisuus, samoissa kiinteistöissä toimivien yläkoulujen mahtuminen samoin kuin peruskorjaukset ja niiden väistötilajärjestelyt. Opiskelijat valitaan lukioon lukuaineiden tai painotetun keskiarvon mukaisessa järjestyksessä, ja lukioon pääsyn edellytyksenä lukuaineiden keskiarvon tai painotetun keskiarvon on vuonna 2022 oltava vähintään 7,00.

Perkkaanpuiston alakoulusta yhtenäinen peruskoulu 1.8.2022

Perkkaanpuiston alakoulu muutetaan 1.8.2022 lähtien yhtenäiseksi peruskouluksi ja koulun nimeksi tulee Perkkaan koulu. Perkkaanpuiston alakoulun läheisyyteen rakennettavan uuden koulurakennuksen on tarkoitus valmistua suunniteltua aiemmin siten, että se voidaan ottaa käyttöön jo lukuvuoden 2022–2023 alusta alkaen. Yhtenäinen peruskoulu mahdollistaa muun muassa ehyen koulupolun oppilaille alakoulusta yläkouluun, opetusresurssien ja opettajien osaamisen monipuolisen hyödyntämisen ja paranemista sekä oppilashuoltopalvelujen saatavuudessa että valinnaisen A-kielen ryhmän toteutumisessa.

Perkkaanpuiston alakoulun muuttaminen yhtenäiseksi peruskouluksi ei vaikuta oppilaiden nykyisiin opetusjärjestelyihin. Perkkaanpuiston koulussa lukuvuonna 2021–2022 sekä lähikoulupäätöksellä että toissijaisina hakijoina tehdyllä päätöksellä opiskelevat oppilaat ovat 1.8.2022 lukien Perkkaan yhtenäisen peruskoulun oppilaita perusopetuksen loppuun asti. Kuudennella luokalla opiskelevien oppilaiden ei tarvitse erikseen hakea lähikouluun seitsemännelle luokalle lukuvuodeksi 2022–2023. Painotettuun opetukseen seitsemännelle luokalle hakeminen tapahtuu, kuten muidenkin kuudennen luokan oppilaiden kohdalla.

Nuorisopalveluiden vuoden 2022 avustusmäärärahoista jaetaan aluejärjestöavustuksiin 276 000 €

Nuorisopalvelujen avustusmäärärahoista jaetaan seitsemälle espoolaiselle aluenuorisojärjestölle yhteensä 276 000 euroa, josta 5 000 euroa on erityiskohdeavustusta. Vuosittainen avustus maksetaan tammikuun loppuun mennessä. Aluejärjestöavustusta myönnettiin seuraaville aluenuorisojärjestöille: Esbobygdens Ungdomsförbund rf, Espoon Nuoret kotkat Aluejärjestö ry, Espoon Nuoret Ympäristönsuojelijat ry, Espoon Partiotuki ry, Espoon Lastenliitto ry, Suomen Demokratian Pioneeriliiton Espoon Aluejärjestö ry ja Espoon 4H-yhdistys ry.

TakE-ohjelma ohjaa kouluverkon kehittämistä: selvitystyö jatkuu Hösmärinpuiston koulun ja Päivänkehrän koulun Komeetan toimipisteen osalta

Espoon kouluverkkoa kehitetään tavoittelemalla nykyistä suurempia kouluyksiköitä valtuuston hyväksymän Taloudellisesti kestävä Espoo (TakE) -ohjelman mukaisesti. Suurempien kouluyksiköiden etuna nähdään esimerkiksi joustavammat opetusryhmät, laajempi kieli- ja valinnaisainetarjonta sekä opiskeluhuollon palveluiden ja erityisen tuen järjestämisen mahdollisuuksien parantuminen. Samalla pyritään pienempiin vuokra- ja toimintokustannuksiin.

Kasvun ja oppimisen lautakunta käsittelee asiaa kokouksissaan koulukohtaisesti. Lautakunnalle esiteltiin, kuinka selvitys- ja valmistelutyö käynnistyy Hösmärinpuiston koulun ja Päivänkehrän kouluun kuuluvan Komeetan toimipisteen osalta. Valmistelu aloitetaan nykytilan kuvauksella ja laatimalla ennakkoarviointi muutoksen vaikutuksista. Vakituisen henkilöstön asema muutoksessa on turvattu, ja osana valmistelua kuullaan kaupungin henkilöstöä ja asukkaita. Mahdolliset koulujen lakkauttamiset tapahtuisivat kesän 2023 aikana.

Nuuksion koulun esiopetuksen ja 1. luokan yhdysluokkaa ja esiopetusryhmää koskeva asia jätettiin pöydälle ja käsittelyyn seuraavassa kokouksessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Räf, lautakunnan puheenjohtaja, p. 040 822 8822, marika.k.niemi@gmail.com
Harri Rinta-aho, kasvun ja oppimisen toimialajohtaja, p. 050 428 9440, harri.rinta-aho@espoo.fi
Tapio Erma, suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen johtaja, p. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Juha Nurmi, suomenkielisen perusopetuksen johtaja, p. 050 372 5852, juha.nurmi@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, p. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme