Tapio

Tietokirjauutuus kertoo metsien erikoisluonnontuotteista: kerkistä, mahlasta, pihkasta, pakurista ja leikkohavuista

Jaa

Kuusenkerkistä koivunmahlaan – Lisäansioita omasta metsästä on kirjauutuus metsien erikoisluonnontuotteista: kuusenkerkistä, koivunmahlasta, leikkohavuista, pakurista ja pihkasta. Kirja sisältää käytännön ohjeita kerääjille, esimerkkilaskelmia keräämisen kannattavuudesta ja tietoa luonnontuotteiden käytöstä.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä tapio-webshop.s3.eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Riina Karvosen tietokirja Kuusenkerkistä koivunmahlaan osuu tiukasti ajan hermoon. Kirja antaa tuoretta tietoa suomalaisten metsien mahdollisuuksista tuottaa muutakin kuin puuraaka-ainetta teollisuudelle.

Kuusenkerkät, koivunmahla, leikkohavut, pakuri ja pihka. Siinä esimerkkejä niin sanotuista erikoisluonnontuotteista, joita saa kerätä vain metsänomistajan luvalla. Niiden keruu ei kuitenkaan estä puuntuotantoon tähtäävää metsänkasvatusta.

Kuusenkerkistä koivunmahlaan esittelee edellä lueteltujen kaupallisesti merkittävimpien tuotteiden lisäksi lyhyesti esimerkiksi koivunlehdet, kuntan, jäkälän ja tuohen.

– Minua kiinnostavat metsien monikäyttö ja se, miten taloudelliset ja ekologiset arvot saataisiin sovitettua yhteen. Luonnontuotteiden entistä laajempi hyödyntäminen voisi olla yksi suunta, Riina Karvonen sanoo.

Hän piti kirjan tekemistä mielenkiintoisena ja opettavaisena.

– Kirjan tekeminen avasi silmiä ja sai pohtimaan paljon luonnontuotealan mahdollisuuksia ja kehityskohteita.

Vaikka luonnontuotteiden hyödyntäminen ei ole mikään uusi juttu, liiketoiminta niiden ympärillä on alkanut kasvaa vasta viime vuosina. Aineistoa kirjaan saatiin muiden muassa Suomen metsäkeskukselta, joka on järjestänyt esimerkiksi koulutuksia Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeessa.

Kuusenkerkistä koivunmahlaan on suunnattu erityisesti metsänomistajille, jotka harkitsevat uudenlaista liiketoimintaa. Erikoisluonnontuotteiden keruu onnistuu myös ulkopuoliselta yrittäjältä, jos hänellä on metsänomistajalta saatu lupa. Luonnontuotteita käyttäville yrityksille kirja avaa metsänomistajien näkökulmia ja raaka-ainetuotannon haasteita.

Karvonen tutustui luonnontuotteisiin alkujaan mummonsa kautta, jolla oli tapana keittää kuusenkerkkäsiirappia ja kerätä koivunmahlaa. Espoossa asuvalla Karvosella on Kainuussa mökkimetsä, joka sopisi pienimuotoiseen tuotantoon.

– Esimerkiksi pihkan valuttaminen voisi olla kiinnostava kokeilu, koska sitä voi tehdä muutamasta puusta. Pihapiirin kuusista valutusta olisi helppo tarkkailla.

Minkä ruokaohjeen haluaisit jakaa tämän tiedotteen lukijoille?

– Helppo tapa käyttää kuusenkerkkiä on pakastaa niitä suoraan jääpalamuotteihin ja tiputella kerkkäjääpaloja kesällä suoraan booliin tai juomalasiin, Karvonen kertoo. – Kuusenkerkät voi myös silputa. Kerkkäsilppu sopii esimerkiksi kastikkeiden, juustokakun tai jäätelön maustamiseen. Kerkän maku on raikas ja sopii yhteen esimerkiksi sitruunan tai mustikan kanssa. Tuoreita kerkkiä voi myös sekoittaa salaattiin.

Tuotetiedot:
Riina Karvonen
Kuusenkerkistä koivunmahlaan – Lisäansioita omasta metsästä
Tapio

  • sidottu, 120 sivua
  • 168 mm x 244 mm
  • ISBN 978-952-338-106-3
  • kirjastoluokka 67.58

Pyydä arvostelukappale ja kysy lisää!

Metsäkustannus on nyt Tapio. Tapion käytössä on kaksi kustantajanimeä: Tapio kustantaa metsäkirjoja ja Karttakeskus retkeilykirjoja ja karttoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuusenpihkan valuttaminen. Kuva: Suomen metsäkeskus
Kuusenpihkan valuttaminen. Kuva: Suomen metsäkeskus
Lataa
Leikkohavujen kerääminen. Kuva: Suomen metsäkeskus
Leikkohavujen kerääminen. Kuva: Suomen metsäkeskus
Lataa
Kuusenkerkkiä. Kuva: Suomen metsäkeskus
Kuusenkerkkiä. Kuva: Suomen metsäkeskus
Lataa
Kirjailija Riina Karvonen
Kirjailija Riina Karvonen
Lataa
Riina Karvonen: Kuusenkerkistä koivunmahlaan – Lisäansioita omasta metsästä
Riina Karvonen: Kuusenkerkistä koivunmahlaan – Lisäansioita omasta metsästä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Metsäntuntijat-podcast: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin31.5.2023 12:57:01 EEST | Tiedote

Mikä on metsänjalostuksen rooli muuttuvassa ilmastossa? Ovatko tulevaisuuden puut laatuominaisuuksiltaan räätälöityjä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa puhutaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista. Mukana keskustelemassa ovat Tapion liiketoimintajohtaja Olli Äijälä, kehittämispäällikkö Juha Ruuska Tapio Siemenkeskuksesta, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sekä Luken ryhmäpäällikkö ja johtava metsänjalostuksen tutkija Tuija Aronen.

Uudet metsänhoidon suositukset vesiensuojeluun on julkaistu11.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Uudistuneet metsänhoidon suositukset antavat konkreettisia työvälineitä vesistövaikutusten hallintaan. Keinovalikoimassa on muun muassa eri laajuisia rantojen suojavyöhykkeitä, joista metsänomistaja voi valita omiin tavoitteisiinsa sopivimman. Ammattilaisille esitellään uusia menetelmiä vesiensuojeluun ja niiden soveltamiseen erilaisilla kohteilla. Ojien kunnostuksessa olennaista on tarveharkinta ja entistä matalammat ojat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme