Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tikanojan taidekodin kesänäyttelyssä esitellään vanhaa hopeaa

Jaa

Tikanojan taidekodissa avautuu 10.5. näyttely Vanhan hopean kertomaa, jossa esitellään kotimaisten ja ulkomaisten hopeaseppien tuotantoa 1600-luvulta aina 1900-luvulle saakka. Näyttely on tehty yhdessä tamperelaisen Hiekan taidemuseon kanssa ja se on esillä 8.9.2019 saakka.

Suolakko, Christoph Erhard, Augsburg 1568-1604. Pohjanmaan museo, Hedmanin kokoelma. Kuva: Petri Nuutinen
Suolakko, Christoph Erhard, Augsburg 1568-1604. Pohjanmaan museo, Hedmanin kokoelma. Kuva: Petri Nuutinen

Näyttelyyn tulee esille hopeaesineitä Vaasan kaupungin museoiden ja Hiekan taidemuseon kokoelmista. Esillä on myös taidetta ja muuta esineistöä. Näyttelyssä kerrotaan lisäksi muutamista vaasalaisista esineitä valmistaneista hopeasepistä.

Esineitä keräilijöiden kokoelmista

Vaasan kaupungin museoiden kokoelmista näyttelyyn tulevista esineistä suurin osa on vaasalaisen lääkärin Karl Hedmanin (1864-1931) kokoelmasta, jossa on vaasalaisia, suomalaisia ja eurooppalaisia hopeaesineitä.

- Hedman osti hopeaesineitä suoraan kultasepiltä, esineiden omistajilta tai paikallisten välittäjien kautta. Monet eurooppalaiset esineet päätyivät kokoelmaan helsinkiläisen antiikkikauppiaan välityksellä ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina, kertoo Vaasan kaupungin museoiden vs. amanuenssi Nina Takala.

Muutamia esineitä on myös Pohjanmaan museon sekä vaasalaissyntyisen insinöörin Ingvald Souranderin (1874-1961) kokoelmista. Souranderin kokoelmaan kuuluu Suomen 1700- ja 1800-lukujen hopeaa sekä Pietarissa toimineiden suomalaismestareiden töitä.

Tamperelaisen kultaseppä Kustaa Hiekan (1855-1937) hopeakokoelmasta näyttelyssä nähdään muun muassa venäläistä, saksalaista ja suomalaista hopeaa 1600-1900-luvuilta.

Vaasalaisia hopeaseppiä

Näyttelyssä tuodaan esiin hopeaseppien ammattikunnan toimintaa ja esimerkiksi hopeaseppien vanhaa koulutusjärjestelmää. Yhtenä esimerkkinä on vaasalainen Bäckströmin suku, jossa oli kultaseppiä kolmessa polvessa

- Hopeaseppien ammattikunnasta kerrotaan laajemminkin, esimerkiksi mitä kuului hopeaseppien oppiin ja hopeasepäntyöhön, Takala lisää.

Näyttely matkaa Vaasan jälkeen Hiekan taidemuseoon Tampereelle.

Tapahtumia

Näyttelyn pääsee katsomaan ilmaiseksi Kansainvälisenä museopäivänä 18.5., Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. ja Taiteiden yönä 8.8.

Tikanojan taidekodin ensimmäisessä kerroksessa on 8.9. asti esillä näyttely Taiteen aakkoset – teoksia Frithjof Tikanojan kokoelmasta. Kolmannessa kerroksessa on toistaiseksi esillä valokuvanäyttely Tikanojan perheestä ja kodista.

Tiedotuskuvia: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/l4MY6SlNsLXbRNb

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vs. amanuenssi Nina Takala
Vaasan kaupungin museot
p. 040 487 9233
nina.takala@vaasa.fi

Kuvat

Suolakko, Christoph Erhard, Augsburg 1568-1604. Pohjanmaan museo, Hedmanin kokoelma. Kuva: Petri Nuutinen
Suolakko, Christoph Erhard, Augsburg 1568-1604. Pohjanmaan museo, Hedmanin kokoelma. Kuva: Petri Nuutinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme