Aluehallintovirasto

Tilojen terveysturvallista käyttöä tehostettava Etelä-Suomen alueella - toimijoiden pitää varmistaa asiakkaiden turvavälit

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä, jolla velvoitetaan laajasti yksityistä ja julkista sektoria varmistamaan asiakkaiden väliset turvavälit lähes koko Etelä-Suomen alueella.

Päätösten mukaan toimijoiden on varmistettava, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Vastaava päätös on ollut voimassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 25.2. alkaen. Nyt määräys ulottuu koskemaan myös Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita, jotka ovat epidemian leviämisvaiheessa.

Päätökset koskevat seuraavia toimijoita:

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat
  • kunnat ja kuntayhtymät
  • uskonnolliset yhdyskunnat
  • julkisoikeudelliset laitokset.

Päätökset lähikontaktien välttämisen varmistamisesta ovat voimassa 5.–31.3.2021, ja ne perustuvat väliaikaisen tartuntatautilain pykälään 58 d. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Päätökset eivät koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätökset eivät myöskään koske sisätiloja, joissa on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa, eivätkä ulkotiloja, joissa on samanaikaisesti enintään 50 asiakasta tai osallistujaa.

Aluehallintoviraston päätökset eivät koske ravintoloita, vaan ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Myös oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen toiminnassa sekä pienemmän asiakas- tai osallistujamäärän tiloissa on kuitenkin aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset, koko Suomessa voimassa olevat yleiset velvoitteet terveysturvallisuutta parantavista järjestelyistä. Nämä on määritelty tarkemmin tartuntatautilain pykälässä 58 c.

- Nämä velvoitteet ovat voimassa suoraan lain nojalla ilman erityisiä viranomaispäätöksiä, muistuttaa aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. - Ne koskevat laajasti yksityistä ja julkista sektoria kaikkialla Suomessa. Epidemiatilanteesta riippuen voimme sitten päätöksillämme velvoittaa osaa toimijoita huomioimaan ehdottomasti turvavälien toteutumisen tai jopa määrätä tiloja suljettavaksi.

Yleisten velvoitteiden mukaisesti toimijoiden pitää tehostaa pintojen puhdistamista sekä antaa asiakkaille ja osallistujille mahdollisuus käsien puhdistamiseen. Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu pitää järjestää mahdollisuuksien mukaan väljästi ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan. Toimijan täytyy myös ohjeistaa asiakkaita ja osallistujia terveysturvallisuuden huomioimisesta.

- Nyt suuressa osassa Etelä-Suomea epidemiatilanne on niin vaikea, että toimijoiden on syytä tehostaa terveysturvallisuusjärjestelyjä vielä tiukemmiksi kuin mitä nämä yleiset velvoitteet edellyttävät, sanoo Laura Nikunen. - Siksi olemme tehneet tartuntatautilain pykälän 58 d mukaisia päätöksiä, joiden mukaan toimijoiden on ehdottomasti varmistettava, että asiakkaiden tai osallistujien välisiä lähikontakteja ei pääse syntymään.

Toimijoiden tehtävä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi

Toimijoiden, joita aluehallintoviraston määräys lähikontaktien tosiasiallisesta välttämisestä koskee, täytyy tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit. Toimijat voivat määritellä keinot itse - kyseeseen voivat tulla esimerkiksi asiakasmäärien rajaaminen tai tilajärjestelyt. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää. Aluehallintoviraston verkkosivuilta löytyy suunnitelmapohja toimijoiden hyödynnettäväksi: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-DpAo81qF9aPZ-63046143

Aluehallintovirasto ja kunnat valvovat tilojen terveysturvallista käyttöä. Jos toimija ei noudata määräyksiä ja lain mukaisia velvoitteita, aluehallintovirasto tai kunta voi määrätä tilan suljettavaksi enintään kahden viikon ajaksi.

Lisätietoa:

Medialle:

  • Laura Nikunen, aluehallintoylilääkäri, p. 0295 016 564
  • Oona Mölsä, ylitarkastaja, p. 0295 016 592
  • Merja Ekqvist, ylijohtaja (yhteydenotot suunnittelija Oona Riitalan kautta), p. 0295 016 421

etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme