Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Tilojen varmistettava oma kylvösiemenhuolto

Jaa

Huoltovarmuusorganisaatio kiinnittää huomiota vaikean kasvukauden seurauksiin kylvösiemenhuollolle. Maatilojen omassa siemenviljatuotannossa parhaiten menestyneiden peltolohkojen siemenviljan laatu on syytä varmistaa ja varata ensi vuoden kylvösiemeneksi. Mikäli tilalla on vielä ylivuotista satoa, on varteenotettava vaihtoehto analysoida siemenlaatu mahdollisimman nopeasti ja varata siitä kylvösiementä.

Viljojen kehitys on lähes kuukauden normaalivuosia myöhässä. Edullisimmillakin alueilla sadonkorjuu on pääosin kesken.  Sääolojen salliessa sadonkorjuu jatkuu pitkälle lokakuuhun. Pelloilla kasvaa tänä vuonna kohtuullisen hyväkin sato, mutta pellot ja kasvustot ovat kaikkialla märkiä.  Vaikka ennusteissa oleva sääolojen paraneminen tapahtuisikin, johtaa myöhäinen korjuuaika siihen, että puintikosteudet tulevat olemaan tavallista korkeampia. Määrällisesti hyvässäkin sadossa on normaalia suurempi riski laatutappioille ja jo korjatuissa viljoissa on havaittu tähkäidäntää ja kohonneita hometoksiinipitoisuuksia. Siemenviljan tuotannossa riski itävyyden rajuihin pudotuksiin on todellinen. Viljasadon laadusta saadaan kuitenkin tarkempia tietoja kun enemmän viljanäytteitä saapuu analyyseihin.

Tilojen omassa siemenviljatuotannossa erittäin vaikea kasvukausi on syytä ottaa tosissaan. Ensimmäisenä tulisi varmistaa tilan oman siemenviljan laatu ja pyrkiä varaamaan kylvösiemeneksi parhaiten menestyneiden lohkojen satoa.  Kostea vilja menettää varastoinnissa nopeasti itävyytensä ja siemeneksi aiotut erät tulisi saada aina ensimmäiseksi kuivuriin.  Mikäli tilalla on ylivuotista satoa, on varteenotettava vaihtoehto varata siitä kylvösiementä ja analysoida sadon siemenlaatu mahdollisimman nopeasti. Myös siemeneksi aiotusta uudesta sadosta on syytä tehdä laatumääritykset hyvissä ajoin ja varata siementä hieman normaalia enemmän. Laadunmääritys on syytä varmistaa uudelleen parin kolmen kuukauden kuluttua ikävien yllätysten välttämiseksi.

Herneen ja härkäpavun viljely on kasvanut nopeasti ja monet tilat tuottavat myös näistä lajeista tilan omaa siementä. Palkoviljat ovat siementuotannon kannalta viljoja haastavampia ja hyvinäkin viljelyvuosina osassa sadosta on raportoitu rajuja itävyyden romahduksia.

Myös siemenkaupan toimivuuden ja palvelukyvyn kannalta on eduksi, jos aikaisessa vaiheessa tiedetään tuleva kysyntä ja mihin lajeihin ja lajikkeisiin se kohdistuu. Nopeimmin liikkeellä olevat asiakkaat ovat parhaassa asemassa esim. halutuimpien lajikkeiden osalta. Tilojen oma siementuotanto muodostaa niin merkittävän osan kylvösiemenhuollosta, että kokonaiskuva kylvösiemenhuollon tilanteesta tulee muodostaa varhaisessa vaiheessa. Kylvösiemenhuoltoa on vaikea toteuttaa, jos ei tiedetä mikä on tilanne tilojen oman siementuotannon osalta.

Lisätietoja:

Valmiusasiamies Juha Mantila, Huoltovarmuuskeskus, puh. 050 543 1811

Vilja-asiamies Max Schulman, MTK, puh 040 825 2112

Kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK, puh. 0400 544 728

Ombudsman Rikard Korkman, SLC, tel. 040 518 9297

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
www.kasvutarinoita.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Antti Sahi MTK-Keski-Pohjanmaan vuosikokouksessa: Lisää rohkeutta kotimaisten elintarvikkeiden laadun markkinointiin20.4.2018 10:59Tiedote

– Olemme ruokamarkkinoilla merkillisessä tilanteessa, jossa maatalouden kannattavuus on ennätysheikko ja samanaikaisesti kuluttajat käyttävät ruokaan tuloistaan vähemmän kuin koskaan. Tuottajien osuus ruokaketjun arvonlisästä on koko ajan pienentynyt. Ruuan tuotanto kiinnostaa suurta joukkoa kuluttajia, vähäosaisille ruoka on edelleen kallista ja ruokahävikki on merkittävä, MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi sanoi MTK-Keski-Pohjanmaan vuosikokouksessa Halsualla 20.4.2018.

MTK:n puheenjohtaja Marttila MTK:n valtuuskunnan digiseminaarissa: Tie- ja tietoliikenneverkot maaseudun menestymisen perusedellytyksenä18.4.2018 15:29Tiedote

– Maaseudulla asuminen ja yrittäminen ei ole tulevaisuudessa mahdollista ilman toimivia ja nopeita tietoliikenneyhteyksiä. Siksi on huolestuttavaa, että kiinteän laajakaistan saatavuus Suomen maaseudulla on EU:n heikoimmasta päästä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila totesi MTK:n valtuuskunnan digiseminaarissa 18.4. Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme