Toimialakatsaus: Korona romahdutti liikenteen matkustajamäärät Helsingin seudulla

Koronapandemia on heikentänyt suhdannetilannetta nopeasti maaliskuusta 2020 alkaen ja kehitys on jatkunut heikkona useilla päätoimialaoilla. Liiketoiminta laski edelleen useilla Helsingin seudun palvelualoilla vuotta aiemmasta, mutta edelliseen neljännekseen verrattuna lasku kuitenkin pysähtyi monilla aloilla. Seudun työllisten ja työpaikkojen määrät olivat viimeisellä neljänneksellä edellisvuoden tasolla, liiketoiminta kasvoi edellisvuoteen verrattuna palvelualoista ainoastaan informaatio- ja viestintäalalla.
Synkintä oli majoitus- ja ravitsemisalalla, jossa liikevaihto sukelsi viime vuoden lopulla 36 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuotta aiemmin. Samoin liikennetoimialan tiputus oli rajua: liikevaihto supistui 33 prosenttia ja henkilöstömäärä 17 prosenttia.
”Yritysten mahdollisuuksia selvitä koronan jälkeiseen aikaan ei tule romuttaa väärin kohdennetuilla ja hankalasti tulkittavilla liikkuvuusrajoituksilla, jotka käytännössä uhkaavat pysäyttää monen jo vuoden kanveesissa olleen pk-seudun majoitus- ja ravitsemisalan, palvelualan ja liikennealan yrityksen liiketoiminnan”, korostaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.
Liikenne väheni poikkeusoloissa merkittävästi
Helsingin seudun kauppakamarin vuoden ensimmäisen toimialakatsauksen erityisteemana on liikenne. Liikenteen volyymi Helsingin seudulla on yhteydessä talouden ja väestön kasvuun. Tuotannon ja työllisyyden heikentyminen vähensi liikkumista, mutta erityisen paljon siihen vaikuttivat poikkeusolojen rajoitukset sekä etätyön ja -opiskelun yleistyminen. Koronaepidemia vaikutti erittäin voimakkaasti henkilöliikenteeseen maaliskuusta 2020 alkaen. Helsingin seudun joukkoliikenteen matkustajamäärä väheni viime vuonna 36 prosenttia vuoden 2019 ennätykselliseen tasoon verrattuna.
”Joukkoliikenne on palvellut koronapandemian aikaan lähes normaalisti ja varmistanut osaltaan yhteiskunnan toimivuuden. Lähivuosien kehitys näyttää, missä määrin liikkumiskäyttäytymisen muutos on pysyvää. Etätyökäytännöt näkyvät toimihenkilöiden työmatkatarpeissa, mutta palvelualojen työlliset tarvitsevat edelleen joukkoliikennepalveluja. Kaupungistumiskehitys jatkuu edelleen, seudun kasvu ja yhdyskuntarakenne vaikuttavat liikenteen määrien taustalla”, sanoo HSL:n osaston johtaja Sini Puntanen.
Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulki ennätysmäärä matkustajia – lähes 22 miljoonaa – vielä vuonna 2019. Matkustajamäärät laskivat vuoden 2020 poikkeusoloissa dramaattisesti: Helsinki-Vantaan lentoasemalla yli 75 prosenttia ja Helsingin satamassa lähes 60 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Sähköistyminen vaikuttaa liikenteen päästöihin pääkaupunkiseudulla
Ajoneuvoliikenteen volyymi Uudenmaan teillä supistui yli kymmenyksellä. Eurooppalaisten kaupunkien liikenneruuhkavertailussa Helsingin seudun ruuhkat ovat pieni ongelma. Helsinki sijoittui vuonna 2019 ruuhkavertailussa vasta sijalle 191. Valtioneuvosto valmistelee parhaillaan alueellisen ruuhkamaksun mahdollistamaa lainsäädäntöä Helsingin seudulle. Sen tavoitteena on rajoittaa kumipyöräliikennettä ja ruuhkia. Liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseen vaikuttaa keskeisesti se, miten raskaan liikenteen ja henkilöautoliikenteen sähköistyminen etenee.
”Henkilöauto- ja linja-autoliikenteessä sähköistyminen ehtii apuun vuoden 2030 päästötavoitteen saavuttamisessa. Myös jakeluliikenteessä sähköistyminen etenee suhteellisen nopeasti, mutta raskaassa kuorma-autoliikenteessä uusiutuvat polttoaineet ja logistiikan digitalisaatio ovat vielä tällä vuosikymmenellä tärkeimmät päästövähennyskeinot. Korona jarruttaa osaltaan myös autokannan uusiutumista, sillä ajoneuvojen tuotanto kärsii vielä tänä vuonna pandemian aiheuttamista ongelmista, ja markkinanäkymät ovat epävarmoja”, kertoo Volvo Finlandin toimitusjohtaja Magnus Björklund.
Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin. Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsaukset selvittävät alueen kilpailukykyä ja kehitystä säännöllisesti. Seuraava toimialakatsaus julkaistaan kesällä 2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi
Sini Puntanen, HSL, Liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osaston johtaja, p. 040 501 3362, sini.puntanen@hsl.fi
Magnus Björklund, Volvo Finland Ab, toimitusjohtaja, p. 050 373 2320, magnus.bjorklund@volvo.com
Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Näpistyksiä alkuvuonna Helsingissä jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin – ”Lainsäädännön tulisi näkyä myös tuomioissa”24.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingissä tehtiin Poliisin mukaan yli 7 400 näpistystä tammi-toukokuussa 2025. Viime vuonna samaan aikaan näpistyksiä oli 4 615. Vuoden 2025 näpistyksistä yli 90 prosenttia on myymälänäpistyksiä. Alueen kauppojen mukaan ne aiheuttavat myös toistuvia vaaratilanteita sekä asiakkaille että myymälähenkilökunnalle. Helsingin poliisi on alkanut niputtaa sarjanäpistelijöiden näpistyksiä ja vie niitä yhdellä kertaa syyteharkintaan. ”Uuden lainsäädännön ja oikeuskäytännön tulisi selkeästi näkyä myös syyttämispäätöksissä ja tuomioissa eli toistuvia näpistystuomioita tulisi muuttaa vankeusrangaistukseksi”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelujen ja lakiasioiden johtaja Marko Silen. Heinäkuussa näpistyksiä ilmoitetaan perinteisesti paljon. Kesällä näpistyksiä tapahtuu myös muualla kuin myymälöissä.
Ennakointikamari selvitti: yritykset pitävät henkilökunnan jatkuvaa oppimista tärkeänä laajalti27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muuttaminen, käy ilmi Ennakointikamarin tilaamasta laadullisesta tutkimuksesta. Yritykset kokevat, että osaamisen kehittämisen hyötyjä yrityksille ovat muun muassa yrityksen toiminnan tehostaminen, regulaatioon vastaaminen ja potentiaalisten työntekijöiden houkuttelu.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt8.5.2025 08:05:00 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt6.5.2025 08:48:37 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Kutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt29.4.2025 13:31:16 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme