Lastensuojelun Keskusliitto

Toimittajawebinaari: Lastensuojelu mediassa – häpeästä kohti ratkaisuja

Jaa
Lastensuojelun Keskusliiton viestintätoimikunta järjestää 9.2. klo 13-15 toimittajille ja viestijöille tarkoitetun webinaarin lastensuojelusta. Myös bloggaajat ovat tervetulleita osallistumaan.

Toimittajalle lastensuojelu on haastava, mutta tärkeä aihe. On huomioitava yksityisyyden suoja, salassapitovelvollisuus, haastateltavien elämäntilanne, traumat, kriisit ja ennakkoluulot. Lastensuojelu koskettaa kuitenkin vuosittain kymmeniä tuhansia lapsia Suomessa, eikä siitä voi jättää kirjoittamatta.

Lastensuojelun asiakkaat kertovat usein kokevansa häpeää asiakkuudestaan. Työntekijät kertovat uhkailuista, haukuista ja kärjistyksistä, eivätkä aina mielellään esiinny julkisuudessa nimellään. Sekä asiakkaille että työntekijöille sillä on väliä, miten lastensuojelusta puhutaan ja kirjoitetaan. Sillä on väliä myös niille, jotka kaipaavat apua, mutta pelkäävät. Sillä on väliä jokaiselle, joka kohtaa lastensuojelun asiakkaita ja jokaiselle, joka ei kohtaa.

Webinaarissa kuullaan puheenvuorot lastensuojelun työntekijöiltä, lastensuojelun asiakkuuden kokeneelta nuorelta ja vanhemmalta. Toimittaja Milka Sauvala kommentoi puheenvuoroja ja kertoo omista kokemuksistaan laajan, lastensuojelua koskevan juttukokonaisuuden toteuttamisesta.

Puheenvuorojen jälkeen osallistujien on mahdollista liittyä pienryhmäkeskusteluihin työntekijöiden, nuoren tai vanhemman kanssa ja saada juttu- ja aihevinkkejä. Lopuksi Lastensuojelun Keskusliitto tarjoaa koonnin vinkeistä ja reunaehdoista lastensuojelusta kirjoittamiseksi sekä haastateltavien löytämiseksi. Koulutuksen jälkeen sinulla on mahdollisuus sopia haastattelu jonkun puhujista kanssa.

Ilmoittaudu mukaan 8.2. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/lastensuojelu-mediassa. Lähetämme ilmoittautuneille Teams-linkin ennen tapahtuman alkua.

Webinaarin aikataulu 9.2.2022

klo 13.00–13:10 Lastensuojelun leima – miksi järjestämme koulutuksen?

Annukka Paasivirta ja Juuli Hurskainen, Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, jonka tehtävänä on edistää lapsen oikeuksia sekä kehittää lastensuojelun laatua.

klo 13.10–13:25 Lastensuojelun julkinen kuva vs. todellisuus

TikTok-sossut Maija Haapala ja Camilla Jokela
Lastensuojelun työntekijät Haapala ja Jokela esittelevät @Sossut-tilillään TikTokissa lastensuojelun arkea ja hälventävät siihen liittyviä ennakkoluuloja.

klo 13.25–13:40 Tätä se on – miltä lastensuojelu tuntuu lapsesta

Osallisuuden aika ry. sekä SOS-Kehittäjänuoret
Osallisuuden aika on lastensuojelun asiakkaiden osallisuutta edistävä yhdistys. SOS-Kehittäjänuoret ovat lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorista koostuva ryhmä, joka toimii valtakunnallisesti lastensuojelun kehittämiseksi.

klo 13.40–13:55 Vanhemman ääni

Mareena Heinonen, Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry
Kasper on perheiden murroskohtien asiantuntijajärjestö, joka muun muassa tarjoaa tukea vanhemmille, jotka ovat kokeneet lapsensa huostaanoton tai sijoituksen.

klo 13.55–14:05 Mitä opin, kun kirjoitin lastensuojelusta? Toimittajan puheenvuoro

Milka Sauvala, Apu-lehti
Milka Sauvala oli toimittajana Apu-lehden laajassa lastensuojelua koskeneessa juttukokonaisuudessa, jolle Lastensuojelun Keskusliiton viestintätoimikunta myönsi vuonna 2021 Lastensuojelun viestinnällinen teko -kunniamaininnan.

14:05-14:15 Tauko ja liittymiset pienryhmiin

klo 14.15–14:50 Pienryhmäkeskustelut (HUOM! Valitse ryhmäsi ilmoittautuessasi)

klo 14.50–15:00 Tilaisuuden päätös

Lastensuojelun Keskusliitto
Mistä löydät haastateltavan? Mitä sinun tulee huomioida heti aluksi? Mitkä lait säätelevät jutuntekoa?

OPTIO: klo 15.00–16.00 Mahdollisuus yksilöhaastatteluihin työntekijän, nuoren tai vanhemman kanssa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka edistää toiminnallaan lapsen oikeuksien toteutumista sekä kehittää lastensuojelun laatua. Keskusliiton yhteydessä toimivassa viestintätoimikunnassa on mukana edustajia kuntien lastensuojelusta sekä keskusliiton jäsenjärjestöistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Lastensuojelun arjen sankari -palkinto 2022 myönnettiin Ylöjärven lastensuojelun avotiimille4.10.2022 13:09:26 EEST | Tiedote

Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö myönsivät 4.10. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Lastensuojelun arjen sankari -palkinnon Ylöjärven lastensuojelun avotiimille. Kunniamaininnat annettiin Helsingin kaupungin Teinilän lastenkodin osasto Kivitaskun henkilökunnalle, Särskild Oy:n jälkihuollon tuetun asumisen tiimille sekä Tampereen kaupungin Kotipysäkin työryhmälle.

Osallisuusviikko käynnistyy: kuuluuko jokaisen ääni?29.9.2022 09:11:22 EEST | Tiedote

Toimittaja, päätoimittaja, kustantaja – miten sinun tiedotusvälineessäsi toteutuu eri ihmisryhmien osallisuus? Nostatteko aktiivisesti esille esimerkiksi vammaisten, työttömien, etnisten tai kulttuuristen vähemmistöjen, vanhusten tai pienten lasten ääntä toiminnassanne? Osallisuusviikko 3.-7.10.2022 kutsuu jokaista pohtimaan sitä, miten osallisuus toteutuu oman toiminnan piirissä ja miten itse kukin voi edistää osallisuuden toteutumista tasapuolisesti yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme