Toimivat perustason palvelut ovat ratkaisu mielenterveyskriisiin
Mielenterveyskriisin ratkaisu on välttämätön edellytys työllisyyden lisäämiselle ja sote-menojen kasvun hillitsemiselle, painottaa Psykologiliiton liittovaltuusto kevätkokouksessaan. Ratkaisu on toimivat perustason palvelut lähellä ihmisten arkea. Perusterveydenhuollossa tarvitaan porrasteinen hoitomalli mielenterveyshäiriöiden hoitoon.

Jokaisella on oltava tarvittaessa pääsy oikea-aikaisesti tarkoituksenmukaisten mielenterveyspalvelujen piiriin. Nyt näin ei ole. Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto painotti kevätkokouksessaan 6.5.2023, että mielenterveyskriisi on ratkaistava ja tärkein keino siihen ovat toimivat perustason mielenterveyspalvelut, jotka sisältävät riittävät psykologipalvelut.
Mielenterveyspalveluissa tulee ottaa käyttöön porrasteinen hoitomalli, jossa asiakas ohjataan kattavasti toteutetun hoidon tarpeen arvion pohjalta saamaan oikea-aikaisesti juuri hänen tarpeitaan vastaavaa palvelua ilman tarpeettomia pullonkauloja ja viivettä.
Mielenterveyden ongelmien juurisyyt ovat usein monimutkaisia ja oikean hoidon suunnittelu vaatii asiantuntemusta sekä ihmisen kokonaistilanteen huomioimista. Palvelujen kehittämisessä on muistettava, ettei mikään menetelmä itsessään hoida potilaita tai paranna palveluiden saatavuutta. Psykologit ovatkin merkittävässä asemassa osana hyvinvointikeskusten moniammatillisia tiimejä. Psykologeilla on asiantuntemusta arvioida ja hoitaa lievien mielenterveyshäiriöiden lisäksi myös vaikea-asteisempia ja komplisoituneita tilanteita, joita kohdataan erikoissairaanhoidon lisäksi myös perustason palveluissa. Potilastyön lisäksi psykologeja tarvitaan konsultoimaan muita ammattilaisia sekä suunnittelemaan ja kehittämään palveluja.
Puutteet mielenterveyden peruspalveluissa ovat johtaneet siihen, että hoitoa on saanut vasta, kun ongelmat ovat pitkittyneet tai tarjolla oleva hoito ei ole tarkoituksenmukaista. Tämä johtaa yleensä tarpeeseen pidemmälle hoidolle verrattuna siihen, että vaikuttavaa ja tarpeenmukaista hoitoa olisi saanut ilman viivytyksiä. Erikoissairaanhoidon lähetemäärät ovatkin kasvaneet kohtuuttoman suuriksi, eivätkä resurssit millään riitä tarjoamaan riittävää hoitoa kaikille tarvitseville ja alueellinen eriarvoisuus on suurta. Tämä tilanne paitsi aiheuttaa turhaa inhimillistä kärsimystä myös tulee kalliiksi yhteiskunnalle. OECD:n vuonna 2018 tekemän arvion mukaan heikentyneen mielenterveyden kustannukset olivat Suomessa noin yksitoista miljardia vuodessa. Kela raportoi, että vuonna 2020 korvatuista sairauspäivärahoista mielenterveyden häiriöiden osuus oli 34 % ja ne ovat jo useamman vuoden olleet yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeellä oloon.
Mielenterveyskriisi on ratkaistava nyt ja se tapahtuu parantamalla perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluita ottamalla käyttöön porrasteinen hoitomalli.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari LipsanenPuheenjohtajaSuomen Psykologiliitto ry
Puh:045 720 1097jari.lipsanen@psyli.fiVera GergovAmmatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikköSuomen Psykologiliitto ry
Puh:040 809 8028vera.gergov@psyli.fiKuvat

Linkit
Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto
Aktiivinen mediavaikuttaja Nina Lyytinen on Vuoden psykologi 202321.3.2023 10:37:52 EET | Tiedote
PsL Nina Lyytinen on valittu Vuoden psykologiksi 2023. Lyytinen on menestyksekkäästi löytänyt uusia yleisöjä psykologisen tiedon levittämiseen ammattimaisesti toimitetun podcastinsa avulla. Psykopodiaa-podcast on jo pitkään ollut Suomen suosituimpia mielenterveysalan mediasisältöjä.
Psykologipäivät tarjoaa uusinta tutkittua tietoa mielenterveydestä21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Psykologipäivät on mielenterveyden valtakunnallinen suurtapahtuma Helsingissä 21.–22.3.2023. Päivien teema on Mielenterveystyön tulevaisuus.
Kutsu: Psykologipäivät 21.–22.3. – ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.3.17.3.2023 08:53:34 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, tervetuloa mielenterveyden valtakunnalliseen suurtapahtumaan Psykologipäiville! Psykologipäivät järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 21.–22.3. teemalla Mielenterveystyön tulevaisuus. Luvassa on laaja kattaus syvälle pureutuvaa asiaa mielenterveydestä ja erilaisia näkökulmia alansa huippuasiantuntijoilta.
Kutsu: Psykologipäivät 21.–22.3. – ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.3.14.3.2023 08:56:34 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, tervetuloa mielenterveyden valtakunnalliseen suurtapahtumaan Psykologipäiville! Psykologipäivät järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 21.–22.3. teemalla Mielenterveystyön tulevaisuus. Luvassa on laaja kattaus syvälle pureutuvaa asiaa mielenterveydestä ja erilaisia näkökulmia alansa huippuasiantuntijoilta.
Psykologitarpeeseen on jo reagoitu, mutta julkinen sektori laahaa perässä2.3.2023 10:17:47 EET | Tiedote
Julkisen alan eläkevakuuttaja Kevan 1.3.2023 julkaiseman selvityksen mukaan psykologien työvoimapula on merkittävä ja pahenee entisestään. Kevan selvitys antaa kuitenkin osittain virheellistä tietoa psykologien tilanteesta ja ongelmien syistä, sillä ennusteet eivät pohjaa ajankohtaiseen tilanteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme