Kirkko Helsingissä

Töölönlahtea valaistaan kynttilöillä atomipommien uhrien muistolle – perinteinen Hiroshima-ilta 6.8. 

Jaa

Atomipommeista on kulunut 76 vuotta – Hiroshiman ja Nagasakin uhreja muistetaan 6.8. myös Suomessa.

Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa 6.8.1945. Yksi pommi tuhosi koko kaupungin. Joitakin päiviä myöhemmin, 9. elokuuta, saman kohtalon koki Nagasakin kaupunki.

Ydinaseiden humanitaariset seuraukset olivat hirvittävät. Vuoden loppuun mennessä Hiroshimaan pudotettu pommi oli tappanut arviolta 140 000 ihmistä ja Nagasakiin pudotettu pommi arviolta 74 000 ihmistä. Pommituksista hengissä selvinneet kärsivät terveysongelmista ja sosiaalisesta stigmasta koko elämänsä ajan.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista tulee kuluneeksi tänä vuonna 76 vuotta. Uhreja muistetaan ympäri maailmaa Hiroshima-päivänä 6.8. Samalla muistutetaan ydinaseriisunnan ja rauhantyön tärkeydestä. On meidän tehtävämme muistaa, jotta voimme sanoa: Ei koskaan enää.

Hiroshima-päivän perinteinen tapahtuma Helsingissä

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja kokoonnutaan muistamaan perjantaina 6.8.2021 kello 21 alkaen Töölönlahdelle, Oopperan amfiteatterin luokse. Atomipommien uhreja muistellaan japanilaisen perinteen mukaisesti laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Puhujina tilaisuudessa toimivat yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen ja kosmologi ja kirjailija Kari Enqvist. Musiikista vastaavat laulaja Emma Salokoski ja harmonikkataiteilija Johanna Juhola.

Kynttilälyhdyt lasketaan mereen noin kello 22. Lyhtyjä voi ostaa halutessaan paikan päältä (2 euroa/kappale). Maksuvälineenä käy MobilePay tai käteinen tasarahana. 

Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta. Perinteistä Hiroshima-iltaa on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan. Tapahtuma on kerännyt vuosittain satoja ihmisiä muistamaan atomipommien uhreja. 

Huolehdimme myös ympäristöstä  – tapahtuman järjestäjät ja vapaaehtoiset keräävät lyhdyt pois vedestä tapahtuman lopuksi. Tulethan paikalle vain terveenä. Tapahtuma striimataan Facebookissa. Katso lisätiedot tapahtuman Facebook-sivulta.  

Kuvia edellisiltä vuosilta (vapaa käyttö tapahtumaa käsittelevään viestintään): https://drive.google.com/drive/folders/1LpMzmgBLaYCaSXpSREcTOPFfYahNyLn5?usp=sharing  

Hiroshima-päivänä järjestetään tapahtumia ympäri Suomea. Katso kaikki tapahtumat Rauhanliiton sivulta. 

Lisätietoja: Virve Louekari, viestinnän ja varainhankinnan asiantuntija, Suomen Rauhanliitto, virve.louekari@rauhanliitto.fi, p. 040 099 8275

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi
Kirkko Helsingissä toimii helsinkiläisten kanssa ja helsinkiläisten parhaaksi uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta. Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on noin 330 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme