Tradenomit

Tradenomien palkkakehitys jatkuu positiivisena

Jaa

Tradenomien positiivinen palkkakehitys jatkuu edelleen. Ansiot kasvoivat tradenomikunnalla keskimäärin 3 prosenttia verrattuna aiempaan vuoteen. Keskipalkka on nyt 3893 euroa kuukaudessa. Tiedot käyvät ilmi Tradenomien vuotuisesta jäsentutkimuksesta.

- Jäsentemme urakehityksen myötä myös palkkataso paranee, mutta keskeisin ansiotasoa parantava tekijä on edelleen yleiskorotus, sanoo puheenjohtaja Veli-Matti Peltola. - Olen hyvilläni, että neuvottelijamme onnistuvat aina löytämään jäsentemme palkkakehityksen kannalta tähän kriittiseen tekijään ratkaisut, Peltola jatkaa.

Positiivisesta ansiokehityksestä huolimatta sukupuolten välinen palkkaero kasvoi verrattuna edelliseen vuoteen. Miestradenomien keskipalkka on jopa 849 euroa kuukaudessa korkeampi kuin naisten, kun edellisenä vuonna ero oli noin 630 euroa.

- Useamman vuoden ajan palkkaero kaventui ja jopa pysähtyi, mutta nyt otettiin reilusti takapakkia, hämmästelee toiminnanjohtaja Sari Niemi. - Eroa toki selittää osin erilainen sijoittuminen asematasoille, sillä miehiä on naisia useammin vaativissa asiantuntija- ja johdon tehtävissä sekä tulospalkkauksen piirissä.

Palkkaeroja voidaan tasoittaa muun muassa palkka-avoimuudella. Asiantuntijatyötä tekevistä tradenomeista lähes 60 prosenttia on valmis kertomaan palkkansa avoimesti. Palkka-avoimuutta kannattavat ikäryhmittäin eniten alle 26 vuotiaat (82 prosenttia), kun yli 55-vuotiaista palkkansa kollegoilleen kertoisi noin 30 prosenttia.

- Palkka-avoimuus on lääke siihen, että samaa työtä tekevien ansiotaso on yhtäläinen, Niemi huomauttaa. - Kannustamme jäseniämme puhumaan palkoista ja hyödyntämään palvelujamme, joiden avulla urasuunnitteluun ja palkkakehitykseen saa lisää työkaluja.

Työaikalaki uudistui vuoden vaihteessa ja se toi tullessaan täysin uudenlaisen työaikamuodon, joustotyön. Sitä sovelletaan pääasiallisesti asaintuntijatehtäviin ja sen myötä työntekijä voi päättää aiempaa itsenäisemmin työaikansa sijoittelusta ja -paikasta. Lähes 90 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei heiltä ole tiedusteltu halukkuudesta siirtyä joustotyön piiriin.

- Vaikka jo nyt joustotyöaikaa on mahdollista käyttää, sitä ei ole otettu kovin laajalti käyttöön jäsenkunnassamme. Se kielinee siitä, ettei joustotyöaikaa tunneta vielä kovin hyvin työelämässä, Peltola arvioi. - Joustotyön lisääntyessä jäsentemme kannalta hyvä uutinen on se, että meiltä löytyy asian kärkiosaaminen toimistoltamme.

Tradenomien jäsentutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan sivuillamme. Tutkimus toteutettiin lokakuussa 2019 ja siihen vastasi lähes 2400 tradenomia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Poikkeustila vauhditti etätyön määrää23.9.2020 14:01:02 EESTTiedote

Etätöiden määrä on selvästi lisääntynyt kuluvan vuoden aikana tradenomikunnan keskuudessa. Ennen poikkeustilaa tradenomit tekivät etätöitä keskimäärin yhden päivän viikossa ja 25 prosentilla etätyöskentely ei ollut mahdollista ollenkaan. Kevään myötä 78 prosentilla asiantuntijatehtävissä työskentelevillä etätyön määrä nousi viiteen päivään viikossa. Tiedot käyvät ilmi Tradenomien jäsenkyselystä.

Tradenomien palvelut maksutta koko tradenomikunnan käyttöön3.4.2020 08:25:49 EESTTiedote

Epävarmuus työelämässä on lisääntynyt voimakkaasti viime viikkoina koronaviruksen vaikutuksen myötä. Lomautus- ja irtisanomisuhka on todellinen jo yli 300 000 palkansaajalle. Myös tradenomikunnasta erityisesti palvelualoilla työskentelevät ovat tässä tilanteessa. Jäsenten yhteydenotot lakipalveluihin ovat moninkertaiset verrattuna normaaliin tilanteeseen ja ne koskevat yksinomaan enää lomautuksia tai irtisanomisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme