Tsemppari kulkee opiskelijan rinnalla: Savon seudulla ryhdytty Tuumasta töihin

Diakin ja alueen oppilaitosten yhteistyöhanke on suunnattu romani- ja pääväestölle sekä maahanmuuttajataustaisille henkilöille Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kuopiossa.
- Moni kaipaa lisätukea oman koulutuspolkunsa löytämiseen ja työllistymiseen. Voi olla pitkäaikaistyöttömyyttä tai ammatillinen koulutus puuttuu monelta kokonaan. Myös putoamisvaarassa olevia opiskelijoita olemme saaneet tuettua hankkeen myötä, kertoo projektipäällikkö Inga Angersaari Diakista.
Erityisesti mentoriohjaajan eli tsempparin mukanaolo on havaittu hyväksi toimintatavaksi hankkeessa. Tsemppari kulkee opiskelijan rinnalla ja tukee jo opintoihin hakeutumisen vaiheessa ja matkan varrella opinnoissa. Jo ennen opintoja tapahtuva niin sanottu etsivä työ on uutta monen oppilaitoksen toiminnassa.
- Tsemppareiden rooli muodostui hyvin tärkeäksi hankkeessa, ja Iloksemme olemme havainneet, että oppilaitosten työntekijöiden työnkuviin ja toimintaan on jo juurtunut ohjausmallin elementtejä, kertoo mentori-ohjaaja Kati Tynnyrinen Diakista.
Hankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen romani- ja maahanmuuttajaväestöön. Monikulttuurisen ohjauksen tarve on tullut ilmeiseksi hankkeen aikana.
- Tsemppariksi tarvitaan eri taustoista tulevia ihmisiä, myös romanitaustaisia. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tsempparin kanssa yhdessä asioiden selvittelystä. Olemme saaneet palautetta, että ilman tätä apua ei henkilöllä olisi tullut mieleenkään lähteä edes selvittämään mahdollisuuksiaan, Angersaari kertoo.
Tulokset esiin webinaarissa
Maaliskuun lopussa päätökseensä tulevan hankkeen tuloksia kootaan yhteen päätöswebinaarissa tiistaina 23.3.2021 klo 8.45–12. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta ilmoittautumiset toivotaan.
- Webinaari on suunnattu opettajille, ohjaustyötä tekeville sekä kaikille kiinnostuneille. Tilaisuudessa esitellään hankkeen tärkeimpiä tuloksia ja ydinteemoja sekä sujuvan koulutuspolun rakentuminen ammatillisessa koulutuksessa eli Tuumasta töihin -ohjausmalli, Inga Angersaari kertoo.
Tilaisuudessa kuullaan myös eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen, kansanedustaja Tarja Filatovin puheenvuoro: Miksi työ on tärkeää ihmiselle ja työllisyys Suomelle? Yliopistonlehtori Anne-Mari Souto puolestaan johdattelee aiheeseen: Kohti yhdenvertaista ja anti-rasistista ohjausotetta; kuinka käsitellä yhteiskunnallista eriarvoisuutta uraohjauksessa. Lataa seminaarin ohjelma liitteestä tiedotteen lopusta>>
Hankkeen tuloksista julkaistaan kevään 2021 kuluessa sähköinen loppujulkaisu, johon kootaan hankkeen podcast-sarja, kirjallisia artikkeleja ja Tuumasta töihin -ohjausmalli. Lue lisää >> https://tuumastatoihin.diak.fi/
Hanketietoa
Tuumasta töihin – sujuvat koulutuspolut toisella asteella -hanke on suunnattu niille 25–55-vuotiaita henkilöille, joilta puuttuu ammatillinen toisen asteen koulutus tai jotka ovat työttömiä tai työttömyysuhan alaisia.
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoimassa hankkeessa on ollut mukana Etelä- Savon Koulutus Oy (Esedu) Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky) ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymä (SAMIedu), sekä yhteistyökumppanina Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia.
Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta, ja kansallinen rahoittaja on Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hankkeen toiminta-aika on 1.11.2018–31.3.2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Inga Angersaari, inga.angersaari@diak.fi 050 472 70 73
Mentori-ohjaaja Kati Tynnyrinen, kati.tynnyrinen@diak.fi 050 472 96 10
https://tuumastatoihin.diak.fi/
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme