Software Finland ry

”Tuhat juniorikoodaria heti töihin!” Elina Valtonen vaatii julkisten IT-projektien avaamista työuraansa aloittaville koodareille

Jaa
Suomen johtaviin talousvaikuttajiin kuuluva kansanedustaja (kok) Elina Valtonen vaatii julkisten IT-projektien avaamista juniorikoodareille. ”Näin saisimme portit auki jopa satojen koodarinaisten nopealle työllistymiselle”, visioi Valtonen Mimmit Koodaa -ohjelman suuressa verkkotapahtumassa. Mimmit Koodaa -vetäjä Milja Köpsi toivoo päättäjiltä rivakkaa tarttumista Valtosen vaatimukseen.
Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.
Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.

Lehdistötiedote 15.10.2021

Tuhatpäinen yleisö ohjelmistoalalle tähtääviä naisia sai perjantaina toiveita herättävän viestin. Mimmit Koodaa -ohjelmassa koodauksessa vauhtiin päässeiden naisten pahimpia työllistymisen esteitä ovat tiukat kokemusvaatimukset, joista etenkin julkinen sektori pitää kiinni. Kansanedustaja (kok) Elina Valtonen vaati tähän muutosta puheessaan Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa.

”Suomen tilanne on nurinkurinen. Meillä on kova pula osaajista, mutta luommeko heitä lisää? Tällä hetkellä julkinen sektori hidastaa osaamisen kasvua, koska IT-projektit on tiukasti rajattu vain seniorikoodareiden hoidettaviksi. Se on kansallisella tasolla tuhlausta ja ihmisten tasolla lannistavaa. Työuriaan aloittavilla koodareilla on oltava pääsy julkisiin IT-projekteihin seniorien rinnalle. Tarvitsemme enemmän monimuotoisuutta, emme vähemmän”, painottaa Valtonen.

Valtonen arvioi työllistymismahdollisuuksia julkisiin IT-projekteihin vuosittain käytettävän n. 1,2-1,3 miljardin euron valossa. ”This Is Not a Webinar” -tilaisuuden yleisö sai kuulla selkeän laskelman.

”Miljardi euroa tarkoittaa karkeasti 10 000 henkilötyövuotta. Olisi erittäin kohtuullista ajatella, että ainakin 10-15 prosenttia tästä kokonaisuudesta voisi olla junioreita, oppimassa ja kehittymässä itse senioreiksi. Siksi vetoan julkisen sektorin toimijoihin: Tuhat juniorikoodaria heti töihin! Enemmänkin olisi mahdollista. Uusia työtilaisuuksia niin nuorille kuin alanvaihtajillekin, niitä lisää”, summaa Valtonen.

Tuhansia naisia tarjolla töihin

Mimmit Koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi pitää Valtosen puheenvuoroa erittäin tervetulleena.

”Meillä on ohjelmassa mukana jo yli seitsemän tuhatta naista. Selvityksemme mukaan heistä lähes 40% tavoittelee aktiivisesti alanvaihtoa koodauksen ja ohjelmistomaailman pariin. Heidän työllistymisensä tieltä on poistettava kaikki pullonkaulat, joista julkisen sektorin vaatimukset ovat pahimmasta päästä. Meillä on runsaasti naisia valmiina töihin, kunhan työnantaja ei ensimmäiseksi vaadi pitkää työkokemusta koodarina. Kokemusta saa sitten kokeneiden rinnalla”, alleviivaa Köpsi.

Julkisella sektorilla on siis todella mahdollisuus avata portit moninaiselle osaamiselle. Elina Valtonen arvioi, että hänen vaatimansa muutos voisi vallitsevassa tilanteessa työllistää myös todella paljon ”mimmejä”.

”Tuhannen uuden työtilaisuuden pitäisi tarkoittaa, että muutos työllistäisi myös satoja koodarinaisia. Esimerkiksi juuri teidät täällä Mimmit Koodaa -tilaisuudessa”, väläytti Valtonen.

Juniorit ohjelmistoalan fokuksessa

Mimmit Koodaa -ohjelmaa johtavan Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha pitää Valtosen avausta oikeaan osuvana. Suomi tarvitsisi heti 10-15 000 uutta ohjelmisto-osaajaa.

”Juniorikoodareiden työllistyminen on meille prioriteetti. #JunioritTöihin -kampanjamme tavoite on ollut saada junioreille sata uutta työpaikkaa ohjelmistoyrityksiin jo tämän kuun lopussa, ja vauhti on hyvä. On kuitenkin selvää, että junioreiden laajempaan työllistymiseen tarvitaan isompia muutoksia. Valtonen osuu siten vaatimuksellaan asian ytimeen”, linjaa Roiha.

This Is Not a Webinar tapahtumassa ovat mukana Accenture, Brella, Ericsson, FiTech, Google, IBM, Knowit, Laurea, LUT, Microsoft, Nokia, Siili, Solita, Visma ja Yle.

Lisätiedot:

Elina Valtonen, kansanedustaja, 09 432 3094, elina.valtonen@eduskunta.fi

Milja Köpsi, #mimmitkoodaa-ohjelma, vetäjä, 040 152 5154, milja@mimmitkoodaa.fi

Rasmus Roiha, Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Avainsanat

Kuvat

Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.
Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

”Saimme oikean Manchesterin ennen Mansesteria” – Mimmit koodaa -palkitun Karoliina Kauhasen Commu tähtää ”auttamisen Tinderiksi”25.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -palkinnon 2025 saa Karoliina Kauhanen, jonka Commu App on kasvussa maailmanmenestykseen. ”Tavoitteemme on kasvaa auttamisen Tinderiksi: tarjota globaalisti helppo ja turvallinen kanava auttamiseen. Olen todella onnellinen tästä tunnustuksesta, jonka toivon rohkaisevan muitakin rakentamaan omaa polkuaan alalla”, kiittää Kauhanen. ”Karoliina osoittaa esimerkillään, että yhä vahvasti miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuus kuuluu myös johtaja- ja yrittäjänaisille”, painottaa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.

Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.

”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote

Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.

”RELEX on todiste suomalaisten kyvystä maailmanvalloituksiin” – Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -palkinto yksisarvisen perustajatiimille31.10.2024 18:00:37 EET | Tiedote

Vuoden Ohjelmistoyrittäjästä 2024 täytyy puhua monikossa: Palkinnon saa yksisarviseksi moninkertaisesti kasvaneen RELEX Solutionsin kolmehenkinen perustajatiimi. ”RELEX on riemastuttava menestystarina: Suomalainen startup nousee itse kehittämillään teknologiaratkaisuilla koko maailman ykköseksi toimitusketjujen optimoinnissa”, kuvailee Software Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman. Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen perustivat RELEXin vuonna 2005 ja johtavat sitä edelleen.

”Olemme ihmisen ja asiakkaan asialla” – Vuoden Digipalvelu -palkinnon saavat Verohallinnon digitaaliset kansalaispalvelut31.10.2024 17:31:47 EET | Tiedote

Vuoden Digipalvelu -palkinnon on myönnetty Verohallinnon digitaalisille kansalaispalveluille. ”Voittoon oikeuttivat etenkin veropalvelujen yhteiskunnallinen merkitys ja miten ne ovat parantaneet kansalaisten elämänlaatua”, tiivistää tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen palkinnon perusteet. ”Olemme lähteneet siitä, että digitalisaation on oltava ihmislähtöistä. On upeaa, että siitä nyt näin hienosti palkittiin”, kiittää palkinnon vastaanottanut OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye