Software Finland ry

”Tuhat juniorikoodaria heti töihin!” Elina Valtonen vaatii julkisten IT-projektien avaamista työuraansa aloittaville koodareille

Jaa
Suomen johtaviin talousvaikuttajiin kuuluva kansanedustaja (kok) Elina Valtonen vaatii julkisten IT-projektien avaamista juniorikoodareille. ”Näin saisimme portit auki jopa satojen koodarinaisten nopealle työllistymiselle”, visioi Valtonen Mimmit Koodaa -ohjelman suuressa verkkotapahtumassa. Mimmit Koodaa -vetäjä Milja Köpsi toivoo päättäjiltä rivakkaa tarttumista Valtosen vaatimukseen.
Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.
Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.

Lehdistötiedote 15.10.2021

Tuhatpäinen yleisö ohjelmistoalalle tähtääviä naisia sai perjantaina toiveita herättävän viestin. Mimmit Koodaa -ohjelmassa koodauksessa vauhtiin päässeiden naisten pahimpia työllistymisen esteitä ovat tiukat kokemusvaatimukset, joista etenkin julkinen sektori pitää kiinni. Kansanedustaja (kok) Elina Valtonen vaati tähän muutosta puheessaan Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa.

”Suomen tilanne on nurinkurinen. Meillä on kova pula osaajista, mutta luommeko heitä lisää? Tällä hetkellä julkinen sektori hidastaa osaamisen kasvua, koska IT-projektit on tiukasti rajattu vain seniorikoodareiden hoidettaviksi. Se on kansallisella tasolla tuhlausta ja ihmisten tasolla lannistavaa. Työuriaan aloittavilla koodareilla on oltava pääsy julkisiin IT-projekteihin seniorien rinnalle. Tarvitsemme enemmän monimuotoisuutta, emme vähemmän”, painottaa Valtonen.

Valtonen arvioi työllistymismahdollisuuksia julkisiin IT-projekteihin vuosittain käytettävän n. 1,2-1,3 miljardin euron valossa. ”This Is Not a Webinar” -tilaisuuden yleisö sai kuulla selkeän laskelman.

”Miljardi euroa tarkoittaa karkeasti 10 000 henkilötyövuotta. Olisi erittäin kohtuullista ajatella, että ainakin 10-15 prosenttia tästä kokonaisuudesta voisi olla junioreita, oppimassa ja kehittymässä itse senioreiksi. Siksi vetoan julkisen sektorin toimijoihin: Tuhat juniorikoodaria heti töihin! Enemmänkin olisi mahdollista. Uusia työtilaisuuksia niin nuorille kuin alanvaihtajillekin, niitä lisää”, summaa Valtonen.

Tuhansia naisia tarjolla töihin

Mimmit Koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi pitää Valtosen puheenvuoroa erittäin tervetulleena.

”Meillä on ohjelmassa mukana jo yli seitsemän tuhatta naista. Selvityksemme mukaan heistä lähes 40% tavoittelee aktiivisesti alanvaihtoa koodauksen ja ohjelmistomaailman pariin. Heidän työllistymisensä tieltä on poistettava kaikki pullonkaulat, joista julkisen sektorin vaatimukset ovat pahimmasta päästä. Meillä on runsaasti naisia valmiina töihin, kunhan työnantaja ei ensimmäiseksi vaadi pitkää työkokemusta koodarina. Kokemusta saa sitten kokeneiden rinnalla”, alleviivaa Köpsi.

Julkisella sektorilla on siis todella mahdollisuus avata portit moninaiselle osaamiselle. Elina Valtonen arvioi, että hänen vaatimansa muutos voisi vallitsevassa tilanteessa työllistää myös todella paljon ”mimmejä”.

”Tuhannen uuden työtilaisuuden pitäisi tarkoittaa, että muutos työllistäisi myös satoja koodarinaisia. Esimerkiksi juuri teidät täällä Mimmit Koodaa -tilaisuudessa”, väläytti Valtonen.

Juniorit ohjelmistoalan fokuksessa

Mimmit Koodaa -ohjelmaa johtavan Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha pitää Valtosen avausta oikeaan osuvana. Suomi tarvitsisi heti 10-15 000 uutta ohjelmisto-osaajaa.

”Juniorikoodareiden työllistyminen on meille prioriteetti. #JunioritTöihin -kampanjamme tavoite on ollut saada junioreille sata uutta työpaikkaa ohjelmistoyrityksiin jo tämän kuun lopussa, ja vauhti on hyvä. On kuitenkin selvää, että junioreiden laajempaan työllistymiseen tarvitaan isompia muutoksia. Valtonen osuu siten vaatimuksellaan asian ytimeen”, linjaa Roiha.

This Is Not a Webinar tapahtumassa ovat mukana Accenture, Brella, Ericsson, FiTech, Google, IBM, Knowit, Laurea, LUT, Microsoft, Nokia, Siili, Solita, Visma ja Yle.

Lisätiedot:

Elina Valtonen, kansanedustaja, 09 432 3094, elina.valtonen@eduskunta.fi

Milja Köpsi, #mimmitkoodaa-ohjelma, vetäjä, 040 152 5154, milja@mimmitkoodaa.fi

Rasmus Roiha, Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Avainsanat

Kuvat

Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.
Kansanedustaja Elina Valtonen vaatii Mimmit Koodaa -suurtapahtumassa, että julkiset IT-projektit avataan työuraansa aloittaville koodareille. Kuva: Ohjelmisto- ja e-business ry, Mikke Pöyhönen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan tärkein äänenkannattaja, Ohjelmisto- ja e-business ry on valinnut itselleen uuden nimen ”Software Finland ry” edistämään alan vientiä. ”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle”, arvioi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.

Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote

Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.

”Ohjelmistoalalle erityisen lupaavaa, että palkkatoiveet ovat realistisia” – Juniorirekryssä ennätykselliset lähes 1200 osallistujaa, 75 % naisia14.2.2023 12:10:27 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan paraikaa järjestämä Juniorirekry-tapahtuma on murskannut aiemman ennätyksen osallistujamäärällään. ”1200 osallistujaa, joista 900 on naisia kertoo siitä, miten kova imu alallamme on. Ja junnuille todella on tilausta”, iloitsee Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Merkillepantavaa on, että ohjelmistoalalle hakevien työntekijöiden palkkatoiveet osuvat todella hyvin kohdalleen”, kertoo osallistujille tehdyn kyselyn analysoinut rekrytointiekspertti Anna Alppinen Academic Work’istä.

”Junioreille on nyt kova kysyntä” – Talouden möröt eivät estä huimaa kasvua ohjelmistoalalla, yli puolet yrityksistä palkkaamassa junioreja21.12.2022 00:01:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoala jatkaa nopeaa kasvuaan, vaikka muilla aloilla näkymät synkistyvät. ”Yli 80 % yrityksistä on kasvussa ja mikä parasta, töitä on hyvin tarjolla myös softan parissa uraansa aloitteleville”, kiteyttää Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja. ”Uunituore Sykemittari-tutkimuksemme kertoo taas kerran, että ohjelmistoyritykset sopeutuvat nopeisiinkin muutoksiin, jotka muilla toimialoilla vaikuttavat ylivoimaisilta”, analysoi Roiha Sykemittarin tuloksia. SaaS-yritykset kuten Visma ovat erityisessä vauhdissa.

Koodikummit-ohjelma liikkeelle kovin tavoittein: Tuhat nuorta ohjelmistoalalle – ”Kaikkien saatava tasavertaiset mahdollisuudet”13.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Tiedekoulu sekä Ohjelmisto- ja e-business ry ovat aloittaneet uuden Koodikummit-ohjelman. ”Vähävaraiset lapset saavat Koodikummi-yrityksiltä hienon mahdollisuuden opiskella koodausta”, kiittää Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Kannattaa lähteä mukaan”, kehottaa itse jo 16-vuotiaana pelin julkaissut Jouni Suutarinen, Oivanin myynti- ja markkinointijohtaja. ”Me tuemme alan monimuotoisuutta”, alleviivaa tyttöryhmää kummittavan Vincitin vastuullisuusjohtaja Niina Mikolanniemi. Tytöille hyvää esimerkkiä tarjoaa myös Mimmit koodaa -palkinnon voittanut Susanna Kyllönen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme