Helsingin yliopisto

Tuhkarokko hävittää suuren osan potilaan immunologisesta suojasta jopa vuosien ajaksi

Jaa

Luonnollinen tuhkarokkotartunta aiheuttaa immunologisen ’muistinmenetyksen’, jonka seurauksena tuhkarokon sairastaneella on jopa vuosien ajan kohonnut alttius sairastua ja kuolla infektiotauteihin.

Science-tiedelehdessä julkaistu amerikkalais-hollantilais-suomalainen tutkimus osoittaa, että luonnollinen tuhkarokkoinfektio aiheuttaa selkeän immunologisen muistinmenetyksen: tuhkarokkoinfektion seurauksena keskimäärin 40 prosenttia (yksilöllinen vaihtelu 11 – 73 %) potilaan vasta-ainevalikoimasta häviää.

– Tämä löydös tarjoaa selityksen aikaisemmalle epidemiologiselle havainnolle, että tuhkarokkoinfektiota seuraa useamman vuoden ajan lisääntynyt sairastavuus ja kuolleisuus muihin infektioihin, toteaa tutkimukseen osallistunut professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta ja HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialalta.  

Tutkimuksessa käytettiin Bostonissa kehitettyä VirScan-menetelmää, jolla voidaan samanaikaisesti analysoida vasta-aineita melkein kaikille tunnetuille ihmisen sairauksia aiheuttaville viruksille ja myös joillekin bakteereille. Lisäksi menetelmällä on mahdollista arvioida virusvasta-aineiden suhteellista tasoa.

Tutkimukseen osallistuneita tuhkarokkoon sairastuneita lapsia seurattiin kahden kuukauden ajan akuutin infektion jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että heikentyneet vasta-ainetasot nousivat muutamalla lapsella, jotka altistuivat jollekin uudelle luonnolliselle taudinaiheuttajalle.

Tutkimukseen osallistui myös ryhmä lapsia, joita seurattiin ennen tuhkarokkorokotusta ja sen jälkeen. Tuloksista kävi ilmi, että rokote ei aiheuttanut immunologista muistinmenetystä.

– Nämä löydökset korostavat tuhkarokkorokotuksen merkitystä luonnollisen tuhkarokkoinfektion ehkäisemiseksi ja muiden tavallisten infektioiden riskin vähentämiseksi lapsilla, Knip sanoo.  

Knipin mukaan tulokset herättävät myös kysymyksen siitä, tulisiko pikkulasten tuhkarokkorokotus olla pakollinen ja olisiko luonnollisen tuhkarokon sairastaneille lapsille annettava uudelleen ne rokotteet, jotka he olivat saaneet ennen tuhkarokkoon sairastumistaan.

Lisätietoja:

Professori Mikael Knip
Puh. 050 448 7722
Sähköposti: mikael.knip@helsinki.fi

Viite: Mina MJ, Kula T, Leng Y, Li M, de Vries R, Knip M, Siljander H; Rewers M, Wilson M, Larman HB, Nelson AN, Griffin D, De Swart R, Elledge SJ.  Measles virus infection diminishes preexisting antibodies that offer protection from other pathogens.Science 2019; 366. DOI: 10.1126/science.aay6485 

 

*****************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helpotusta kasvisruokavalioon: käymisen avulla B12-vitamiinia syntyy vaikka suoraan taikinassa4.8.2020 11:36:21 EESTTiedote

Kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla, syntyy ihmisen terveydelle välttämätöntä B12-vitamiinia. Lisäämällä käymiseen mukaan Lactobacillus brevis -maitohappobakteeria voitaisiin myös vegaaneille taata B12-vitamiinin riittävä ja turvallinen saanti suoraan elintarvikkeesta, ilman ravinnelisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme