Aidosti leveämmät hartiat

Tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksessa rahoitusvajetta

Jaa
Psykososiaalista tukea tarvitsevien oppilaiden määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana.

Psykososiaalista tukea tarvitsevien oppilaiden määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana. Monilla heistä on itsetuhoisuutta, masentuneisuutta, aggressiivisuutta, päihteiden väärinkäyttöä ja oppimiseen liittyviä haasteita. Jotta heitä voidaan riittävästi tukea, tarvitsevat he koulunkäyntinsä tueksi yleensä oman lähiohjaajan ja muita erityisopetuksen palveluita.

Sateenkaaren erityiskoulu tarjoaa opetusta vaativaa erityistä tukea tarvitseville oppilaille, jotka tarvitsevat koulunkäynnin tueksi myös muuta laaja-alaista kuntoutusta tai mikäli koulunkäynti ei onnistu oman kotikunnan koulussa kaikkien tukitoimenpiteiden jälkeen.

–Tällaista tuen tarvetta ei ole kuitenkaan rahoituksessa huomioitu. Näiden oppilaiden kohdalla rahoitus on noin 7000 euroon vuositasolla, vaikka oikeasti koulunkäynti ja siihen liittyvä resurssointimaksaa vähintään saman verran kuin kehitysvammaisen oppilaan opetuksen järjestäminen. Koska rahoitus on riittämätön näiden oppilaiden kohdalla, jäävät nämä oppilaat usein ilman riittävää tukea koulussa. Pahimmassa tapauksessa se johtaa perusopetuksen keskeyttämiseen ja sitä kautta syrjäytymiseen, sanoo Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Ilkka Fritius.

Riittävä rahoitus antaisi koululle mahdollisuuksia pitää ryhmäkoot pieninä, palkata riittävästi avustajia ja tarjota enemmän tukiopetusta sekä muita oppimista tukevia palveluja.

–Kun varhaisessa vaiheessa voidaan oppilasta tukea hänen tarvitsemillaan resursseilla, riittävät hänelle oman lähikunnan palvelut, eikä hän tarvitse vaativan erityisen tuen kuntoutus- ja opetuspalveluja. Tänä päivänä iso riski on koulupudokkuus, joka näkyy nousseina sote-kustannuksina.

Miten käy psykososiaalista tukea tarvitsevien oppilaiden sote-uudistuksessa?

Fritius on huolissaan tulevasta sote-lakiesityksestä, jossa Vaalijalan kuntayhtymän järjestämän perusopetuksen jatkosta ei ole tietoa hallituksen lakiesityksessä. Sote-uudistuksesta päätetään eduskunnassa kesäkuussa 2021.

–Jos Sateenkaaren erityiskoulun toiminta lakkautuu, mihin oppilaat ohjautuvat jatkossa? Miten käy alueellisen asiantuntijuuden uudistuksessa? Olisi surullista, mikäli tällainen toimiva kokonaisuus sirpaloituisi pois sote-uudistuksen myötä. Meillä on vuosien näyttö kuntoutumisen onnistumisesta, kun työtä tehdään kuntoutuksen ja opetuksen kanssa tiiviissä yhteistyössä.

Sateenkaaren erityiskoulun rehtori Satu Varpainen sanoo, että monella näistä lapsista ja nuorista ei ole yhtään ystävää, turvallinen arki sääntöineen puuttuu, sosiaaliset vuorovaikutus- ja tunne-elämätaidot ovat heikkoja sekä pysyvien aikuisten läsnäolo arjessa on ollut lapsuus- ja nuoruusiässä vähäistä.

–On iso asia, kun sinua ei haluta minnekään ja sinulla on kokemus, että et kelpaa kenellekään. Kun lapsi saa riittävää moniammatillista tukea ja pääsee eheytymään, tulee onnistumisiakin. Nämä oppilaat tarvitsevat paljon huomiota, kannustusta, myönteistä palautetta ja tukea, Varpainen sanoo.

Sateenkaaren erityiskoulussa Pieksämäellä on 10 opetusryhmää, joista kuusi on psykososiaalisen tuen ryhmiä ja neljä on kehitysvamma- ja autisminkirjon ryhmiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Ilkka Fritius
Ilkka Fritius
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aidosti leveämmät hartiat
Aidosti leveämmät hartiatEteva kuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista vammaisalan osaamiskeskuksista. Tuotamme erityispalveluita kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille Etelä-Suomen alueella. Etevan omistaa 45 kuntaa. www.eteva.fi

Kårkulla samkommun on kuntayhtymä, joka tuottaa erilaisia palveluita vammaisille ja heidän läheisilleen. Kuntayhtymään kuuluu 33 ruotsinkielistä ja kaksikielistä kuntaa. www.karkulla.fi

Vaalijalan kuntayhtymä on savolainen toimija Itä-Suomessa, joka palvelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Vaativimpia kuntoutuspalveluita tuotamme valtakunnallisesti. Vaalijalan omistaa 33 savolaista kuntaa. www.vaalijala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aidosti leveämmät hartiat