TulliTulli

Tulli ja poliisi paljastivat mittavan huumeiden maahantuontiorganisaation Ahvenanmaalla – katukauppa-arvo huumeilla noin 120 000 euroa

Jaa
Tulli ja poliisi takavarikoivat syksyn 2022 aikana usean eri maahantuontikerran yhteydessä Ruotsista Ahvenanmaalle saapuvien henkilöiden hallusta useita kiloja huumausaineita. Samaan kokonaisuuteen epäillään liittyneen myös muita huumausaine-eriä, jotka on tuotu maahan ja levitetty edelleen. Paljastettu rikoskokonaisuus on yksi Ahvenanmaan historian suurimmista ja organisoiduimmista huumausainerikostapauksista.
Tiedotteeseen liittyvä kuva
Tiedotteeseen liittyvä kuva

Tulli ja Ahvenanmaan poliisiviranomainen aloittivat vuonna 2022 yhteistyössä kartoittaa huumerikollisuuden tilaa Ahvenanmaalla. Yhteistyö johti syyskuussa 2022 siihen, että Tulli pysäytti Eckerön satamassa Ruotsista autolla saapuneen matkustajan. Autosta takavarikoitiin noin 2,9 kiloa hasista. Manner-Suomesta kotoisin oleva maahantuoja vangittiin törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä ja vapautettiin myöhemmin. Tulli epäili huumausaine-erän olleen tarkoitettu päätyvän levitykseen Ahvenanmaalle. Rikosta alettiin tutkia yhteistyössä Tullin ja Ahvenanmaan poliisiviranomaisen kesken.

Useita huumausaine-erien takavarikoita

– Tullin ja poliisin esitutkintayhteistyön ansiosta paljastettiin loppuvuoden 2022 aikana lisäksi kolme maahantuontikertaa, joiden yhteydessä takavarikoitiin suuri määrä huumausaineita ja huumausaineeksi luokiteltuja lääketabletteja. Tapaus laajeni lopulta yhdeksi suurimmista ja organisoituneimmista huumausainerikoskokonaisuuksista Ahvenanmaalla, kertoo Tullin tutkinnanjohtaja, tulliylitarkastaja Kimmo Kaunisto.

Lokakuussa 2022 Långnäsin satamassa takavarikoitiin tullitarkastuksen yhteydessä Ruotsista saapuneen henkilön hallusta noin 50 grammaa kokaiinia, joka korkean pitoisuutensa perusteella vastaa noin 76 gramman määrää katukaupassa. Lisäksi henkilön hallusta takavarikoitiin noin 2000 Alprazolam-huumelääketablettia.

Seuraava takavarikko rikoskokonaisuuteen tehtiin myöhemmin lokakuussa Maarianhaminan satamassa, kun maahan autolla Ruotsista saapuneen henkilön hallusta takavarikoitiin tullitarkastuksen yhteydessä noin 10 grammaa kokaiinia, joka korkean pitoisuutensa perusteella vastaa noin 15 gramman määrää katukaupassa.

Rikoskokonaisuuteen liittyvä viimeisin takavarikko tehtiin joulukuussa Långnäsin satamassa, kun maahan autolla Ruotsista saapuneen henkilön hallusta takavarikoitiin tullitarkastuksen yhteydessä noin 1 kilo hasista ja noin 50 grammaa kokaiinia, joka korkean pitoisuutensa perusteella vastaa noin 75 gramman määrää katukaupassa.

Yhteensä Tulli ja poliisi takavarikoivat eri maahantuontikertojen yhteydessä noin 3,9 kiloa hasista, 110 grammaa kokaiinia ja 2000 huumelääketablettia. Rikoskokonaisuuteen epäillään liittyvän yhteensä yhdeksän henkilöä.Tulli ja poliisi tutkivat kokonaisuutta useina törkeinä huumausainerikoksina.

Levitykseen päätyi maahantuotuja huumausaineita

Tullin ja poliisin suorittaman esitutkinnan aikana paljastui aiemmin mainittujen rikosten lisäksi useita muita maahantuonti- ja levityskertoja. Yksi kuriireista oli tehnyt aiemmin kaksi salakuljetusmatkaa Ahvenanmaalle. Näiden matkojen yhteydessä maahan oli tuotu ja myöhemmin levitetty edelleen 3000 huumelääketablettia, tuntemattomaksi jäänyt määrä hasista, sekä 100 grammaa kokaiinia, jonka epäillään korkean pitoisuutensa perusteella vastanneen noin 155 gramman määrää katukaupassa. Esitutkinnassa selvisi lisäksi suuren volyymin Rivotril-huumelääketablettien maahantuonti- ja levitystapaus, jonka epäillään tapahtuneen syyskuussa.

– Esitutkinnan aikana selvisi, että takavarikoidut huumausaine-erät oli tarkoitettu päätyvän Ahvenanmaalla asuvien henkilöiden haltuun. Organisaatio toimi siten, että huumausaineet noudettiin Ruotsista kuriirien toimesta, ja ne päätyivät Ahvenanmaalla pienen piirin haltuun edelleen levitettäväksi. Rikoksista epäillyistä seitsemän asuu Ahvenanmaalla ja kaksi Manner-Suomessa. Takavarikoidut ja levitykseen päätyneet huumausaineet vastaavat yli 26 000käyttöannosta, kertoo poliisin tutkinnanjohtaja, komisario Tommy Thörnroos.

Poliisi epäilee lisäksi yhtä rikoksesta epäillyistä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Henkilön epäillään uhanneen kanssaepäiltyä väkivallalla tämän esitutkinnassa lausumansa vuoksi.

Esitutkinnan aikana useita henkilöitä on ollut vangittuna rikoksen selvittämisen vuoksi. Henkilöistä kaksi on edelleen vangittuna. Tulli on tehnyt tapauksen esitutkinnan aikana yhteistyötä muun muassa Ruotsin Tullin ja poliisin kanssa. Tapauksen esitutkinta on päättynyt ja se on siirtynyt syyteharkintaan Ahvenanmaan syyttäjäalueelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tommy Thörnroos, komisario, tutkinnanjohtaja
Kimmo Kaunisto, tulliylitarkastaja, tutkinnanjohtaja
Henrik Lindeman, maakunnansyyttäjä


Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Tiedotteeseen liittyvä kuva
Tiedotteeseen liittyvä kuva
Lataa
Tiedotteeseen liittyvä kuva
Tiedotteeseen liittyvä kuva
Lataa
Tiedotteeseen liittyvä kuva
Tiedotteeseen liittyvä kuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli on tutkinut kansainväliseen jätekuljetukseen liittyvää rikosepäilyä15.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin. Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Suomessa Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme