Tulli

Tulli ja poliisi paljastivat ulkomailta johdetun marihuanan salakuljetusorganisaation

Jaa
Tulli ja Lounais-Suomen poliisi ovat tutkineet yhdessä marihuanan maahantuonti- ja levitysorganisaatiota. Pääosin ulkomailta johdetun ja kaupallista liikennettä salakuljetuksessa hyödyntäneen organisaation epäillään tuoneen Suomeen marihuanaa yli 230 kiloa. Turun ja Uudenmaan alueille päätyneen huumeen katukauppa-arvo on ollut lähes 4 miljoonaa euroa.

Tulli ja poliisi ovat takavarikoineet tutkimansa marihuanan maahantuonti- ja levitysorganisaation hallusta loppukesästä 2022 yhteensä lähes 40 kilogrammaa marihuanaa ja noin 95 000 euroa käteistä rahaa. Käteisen rahan epäillään olevan osin rikoshyötyä jo levitykseen päätyneestä marihuanasta ja osin maksua uudesta maahan tuodusta erästä.

Organisaation epäillään tuoneen Suomeen loppuvuodesta 2021 lähtien marihuanaa yli 230 kilogrammaa. Maahantuodun marihuanan katukauppa-arvo on Suomen markkinoilla ollut yhteensä lähes 4 miljoonaa euroa. Maahantuontieriä epäillään olevan yli kaksikymmentä.

Huumeiden salakuljetuksessa hyödynnetty kuriirilähetyksiä – yhteyttä pidetty eri pikaviestipalveluiden välityksellä

− Marihuana on tuotu Espanjasta ja Italiasta Suomeen kaupallisen liikenteen rakenteissa, ja maahantuonnissa on hyödynnetty pikakuriirilähetyksiä. Suorittamamme esitutkinnan perusteella organisaation toimintaa on johdettu Espanjasta ja tyypillistä toiminnassa on ollut eri pikaviestintäpalveluiden välityksellä tapahtunut henkilöiden yhteydenpito, kertoo Tullin tutkinnanjohtaja Tero Virtanen.

− Huumausaineet on tuotu ensin pääkaupunkiseudulle, jossa niitä on varastoitu sitä varten hankituissa yksityisasunnoissa sekä vuokravaraston tiloissa. Pääkaupunkiseudulta marihuanaa on toimitettu mm. Turun ja Uudenmaan alueelle, jossa sitä on levitetty edelleen, sanoo rikosylitarkastaja Markus Laine Lounais-Suomen poliisista.

Organisaatiota toimintaan epäillään osallistuneen yhteensä yli 15 henkilöä. Useita henkilöitä edelleen vangittuna. Jokaisella on ollut oma nimetty roolinsa organisaation toiminnassa.

Marihuanan myynnistä saatu rikoshyöty on suurelta osin toimitettu ulkomaille. Rahat on viety pois Suomesta tarkoitusta varten palkattujen rahakuriirien avulla sekä yksityishenkilöiden tekemien rahansiirtojen välityksellä.

Esitutkinta asiassa on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli on tutkinut kansainväliseen jätekuljetukseen liittyvää rikosepäilyä15.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin. Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Suomessa Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme