VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tulorekisteri ei ole vielä vähentänyt työnantajien hallinnollista taakkaa – perusidea silti järkevä

Jaa

Osa viranomaisista on jo päässyt uudistamaan toimintaansa sujuvammaksi tulorekisterin kautta. Tulorekisteriä on silti kehitettävä edelleen, jotta palkkatietojen ilmoittaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Kuva: GettyImages
Kuva: GettyImages

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) selvitti, onko uudella tulorekisterillä saavutettu tavoiteltuja hyötyjä ja vaikutuksia. Tulorekisterin tarkoitus on tarjota tulonsaajien tulotiedot lähes reaaliaikaisesti viranomaisten käyttöön. Lisäksi rekisterillä halutaan vähentää työnantajien hallinnollista taakkaa ja tehostaa viranomaisten toimintaa.

”Palkkatietoilmoitusten käyttöönotto vuoden 2019 alussa oli vaikea, ja ilmoittajien taholta sitä luonnehdittiin jopa kaoottiseksi. Alkuvaiheen tekniset ongelmat on kuitenkin selvitetty. Työnantajien hallinnollinen taakka ja palkkahallinnon työmäärä eivät silti ole vähentyneet, koska reaaliaikaisiin ilmoituksiin siirryttyä ilmoituksia joudutaan tekemään aiempaa useammin ja korjaamaan takautuvasti, mikä koetaan hankalaksi”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Toni Äikäs kertoo.

Ongelmista huolimatta tulorekisterin ilmoittajat ja käyttäjät pitävät perusideaa edelleen järkevänä. Osa tietoja hyödyntävistä on jo voinut uudistaa ja virtaviivaistaa toimintaansa ajantasaisten tietojen ansiosta, ja tulorekisterissä nähdään yleisesti potentiaalia. Rekisterin avulla esimerkiksi eläkeyhtiöt ovat voineet uudistaa prosessejaan.

”Tulorekisterin kehittämisessä olisi kuultava erityisesti palkkatietojen ilmoittajia, jotta ilmoitusten teko olisi sujuvampaa ja olisi vähemmän tarvetta korjata ilmoituksia jälkikäteen. Työnantajien hallinnollista taakkaa voisi vähentää myös yhtenäistämällä etuuslainsäädännössä käytettäviä tulokäsitteitä samalla, kun lainsäädäntöä joka tapauksessa tulevina vuosina kehitetään. Tämä voisi sujuvoittaa myös etuuspäätösten tekemistä,” Äikäs sanoo.

Tietoja tulorekisteriin ilmoittavat kaikki Suomen työnantajat. Rekisteriä hyödyntävät viranomaiset ja muut julkisia tehtäviä hoitavat organisaatiot. Tietoja käytetään esimerkiksi verotuksen, eläkkeiden ja sosiaalietuuksien määräytymisen perusteena.

 

Tutustu julkaisuun: Tulorekisterin käyttöönotto ja vaikutukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: GettyImages
Kuva: GettyImages
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme