Tulorekisteri helpottaa työttömän elämää
Tulorekisteriin on valmistauduttu YTK:ssa jo usean vuoden ajan. Kyseessä on melkoinen muutos, kun hakemuksissa annettujen tietojen perusteella voidaan myöhemmin ratkaista ansiopäivärahapäätös suoraan. Tähän asti YTK on käsitellyt vuodessa yli 300 000 skannattua palkkatodistusta.
- Tulorekisteri muuttaa aidosti järjestelmää digitoinnista kohti digitalisaatiota. Olemme tehneet taustalla töitä jo pitkään tulorekisteriin siirtymistä varten ja mm. uudistaneet käytössämme olevaa tietojärjestelmää, rajapintoja sekä kehittäneet asiakaslähtöisesti uutta sähköistä hakemuslomaketta. Tulorekisterin tulo on meille hyvä mahdollisuus viedä työttömyysturvan toimeenpano taas monta askelta parempaan suuntaan, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.
Työnantajat avainasemassa tietojen antajina
Tulorekisterin tietosisältö ei välttämättä riitä siihen, että mitään lisäselvityksiä ei enää tarvittaisi. Tämä koskee erityisesti tilannetta, jossa tiedot on ilmoitettu suppealla ilmoitustavalla. Silloin YTK tarvitsee vielä erikseen selvitystä tuloista.
-Hyvä uutinen on se, että tällä hetkellä jo noin 80 % työnantajista ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin laajalla ilmoitustavalla, mikä vaikuttaa merkittävästi hakemuksiin. Jossain tilanteissa tarvitaan vielä muutamia täydentäviä tietoja, jotka on mahdollista ilmoittaa myös tulorekisterin kautta, toteaa YTK:n tulorekisterihankkeesta vastaava palvelukehittäjä Jenni Lundelin.
”Keskeisessä osassa järjestelmän toimivuuden kannalta ovat nimenomaan työnantajat, jotta tulorekisteristä on löydettävissä laajat palkkatiedot ja työttömyysturva saadaan pyörimään tarkoituksenmukaisesti eli jouhevasti ja nopeasti. Meidän rooli on kannustaa kaikkia työnantajia toimittamaan laajat tiedot rekisteriin. Työntekijä voi myös itse tarkistaa tulorekisteristä, millä tarkkuudella työnantaja on tietoja ilmoittanut, Lundelin lisää.
Tästä on kyse:
- Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, johon tallennetaan ansio-, eläke- ja etuustiedot.
- Työnantajat ovat ilmoittaneet tulorekisteriin tiedot maksamistaan palkoista vuoden 2019 alusta lähtien.
- Vuodenvaihteessa työttömyyskassat saavat tulorekisterin tiedot käyttöönsä.
- Työnantajan arki helpottuu – erillisiä selvityksiä palkasta ja työsuhteesta ei enää välttämättä tarvita.
- Työnantajat voivat ilmoittaa palkkatiedot joko laajalla tai suppealla tavalla. Laaja ilmoitustapa sisältää laajat palkkatiedot ja palkkaa koskevat erittelyt. Suppea ilmoitustapa sisältää vain palkan, maksupäivän ja tietyt pakolliset erittelyt.
Yhteyshenkilöt:
Sanna Alamäki, toimitusjohtaja, YTK, puh. 050 544 3245, sanna.alamaki@ytk.fi
Ilona Kangas, viestintäjohtaja, YTK, puh. 050 590 7853, ilona.kangas@ytk.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona KangasAsiakkuus- ja viestintäjohtaja
Puh:050 590 7835ilona.kangas@ytk.fiSanna AlamäkiToimitusjohtaja
Puh:050 544 3245sanna.alamaki@ytk.fiPetja EklundTyöttömyysturva-asiantuntija
Puh:040 742 3289petja.eklund@ytk.fiTietoja julkaisijasta
Yleinen työttömyyskassa YTK on noin 440 000 palkansaajien työttömyyskassa. YTK:n jäsenet edustavat viidesosaa kaikista suomalaisista palkansaajista. YTK onkin Suomen suurin työttömyyskassa. Yli 130 henkilöä työllistävä YTK on perustettu Loimaalla ja siellä on edelleen sen suurin toimipiste. Palvelemme verkkopalvelumme kautta valtakunnallisesti ja henkilökohtaisesti toimipisteessämme Loimaalla. www.ytk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta YTK
Työttömyys laski selvästi26.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kääntyi toukokuussa selvään laskuun. Loppukevään luvut olivat matalammat kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Työttömyyden laskun taustalla on etenkin uusien työttömyysjaksojen väheneminen.
Päättämissopimukset yleistyneet huomattavasti – ”Lukemat ovat kaksinkertaiset vuoden takaiseen”13.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Työsuhteiden päättämissopimuksista kysytään yhä useammin YTK Työelämän Lakikaveri-palvelusta. Määrä oli yli kaksinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu kertoo osaltaan korkeasti koulutettujen työttömyyden kasvusta. Työoikeusjuristin mukaan ihmiset haluavat varmistua siitä, että heille tarjottu sopimus on oikeudenmukainen eikä siinä piile sudenkuoppia.
Ikääntyvien työttömyys nousi – ero nuorempiin kasvaa22.5.2025 07:35:00 EEST | Tiedote
YTK:n hakemusmäärä on laskenut toukokuussa, mutta työttömyyteen ei ole luvassa suurta helpotusta. Yli 60-vuotiaiden tilanne vaikeutui jälleen.
Rakennusalalla uskotaan nousuun, kulttuurialalla pelätään työttömyyttä15.5.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
YTK:n laajassa jäsenkyselyssä vastaajat arvioivat työtilanteensa kehitystä seuraavan puolen vuoden aikana. Rakennusala erottui optimistisimpana, kulttuuriala selvästi synkimpänä.
Työttömyys lievässä nousussa24.4.2025 07:25:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kohosi maaliskuussa hieman, mutta kokonaistilanne on viimevuotista parempi. Työttömyys kasvoi sekä rakennusalalla että teollisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme