Yleinen työttömyyskassa YTK

Tulorekisteri helpottaa työttömän elämää

Jaa

Yleinen työttömyyskassa YTK, kuten muutkin työttömyyskassat, alkavat käyttää tulorekisterin tietoja tammikuusta alkaen. Työttömille jäsenille muutos konkretisoituu helmikuussa, jolloin YTK ottaa uuden sähköisen hakulomakkeen käyttöön. Palkkatodistuksien toimittamisen sijaan työttömyyskassa saa jatkossa hakijan palkkatiedot tulorekisteristä ja työttömän korvaushakemuksen tekeminen helpottuu. Pieneltä kuulostava muutos on kuitenkin konkreettinen askel aitoon digitalisaatioon ja vaatii paljon kehitystyötä järjestelmien osalta.

Tulorekisteriin on valmistauduttu YTK:ssa jo usean vuoden ajan. Kyseessä on melkoinen muutos, kun hakemuksissa annettujen tietojen perusteella voidaan myöhemmin ratkaista ansiopäivärahapäätös suoraan. Tähän asti YTK on käsitellyt vuodessa yli 300 000 skannattua palkkatodistusta. 

 - Tulorekisteri muuttaa aidosti järjestelmää digitoinnista kohti digitalisaatiota. Olemme tehneet taustalla töitä jo pitkään tulorekisteriin siirtymistä varten ja mm. uudistaneet käytössämme olevaa tietojärjestelmää, rajapintoja sekä kehittäneet asiakaslähtöisesti uutta sähköistä hakemuslomaketta. Tulorekisterin tulo on meille hyvä mahdollisuus viedä työttömyysturvan toimeenpano taas monta askelta parempaan suuntaan, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki. 

Työnantajat avainasemassa tietojen antajina 

Tulorekisterin tietosisältö ei välttämättä riitä siihen, että mitään lisäselvityksiä ei enää tarvittaisi. Tämä koskee erityisesti tilannetta, jossa tiedot on ilmoitettu suppealla ilmoitustavalla. Silloin YTK tarvitsee vielä erikseen selvitystä tuloista.  

-Hyvä uutinen on se, että tällä hetkellä jo noin 80 % työnantajista ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin laajalla ilmoitustavalla, mikä vaikuttaa merkittävästi hakemuksiin. Jossain tilanteissa tarvitaan vielä muutamia täydentäviä tietoja, jotka on mahdollista ilmoittaa myös tulorekisterin kautta, toteaa YTK:n tulorekisterihankkeesta vastaava palvelukehittäjä Jenni Lundelin. 

”Keskeisessä osassa järjestelmän toimivuuden kannalta ovat nimenomaan työnantajat, jotta tulorekisteristä on löydettävissä laajat palkkatiedot ja työttömyysturva saadaan pyörimään tarkoituksenmukaisesti eli jouhevasti ja nopeasti. Meidän rooli on kannustaa kaikkia työnantajia toimittamaan laajat tiedot rekisteriin. Työntekijä voi myös itse tarkistaa tulorekisteristä, millä tarkkuudella työnantaja on tietoja ilmoittanut, Lundelin lisää.  

 

Tästä on kyse: 

- Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, johon tallennetaan ansio-, eläke- ja etuustiedot. 
- Työnantajat ovat ilmoittaneet tulorekisteriin tiedot maksamistaan palkoista vuoden 2019 alusta lähtien. 
- Vuodenvaihteessa työttömyyskassat saavat tulorekisterin tiedot käyttöönsä. 
- Työnantajan arki helpottuu – erillisiä selvityksiä palkasta ja työsuhteesta ei enää välttämättä tarvita. 
- Työnantajat voivat ilmoittaa palkkatiedot joko laajalla tai suppealla tavalla. Laaja ilmoitustapa sisältää laajat palkkatiedot ja palkkaa koskevat erittelyt. Suppea ilmoitustapa sisältää vain palkan, maksupäivän ja tietyt pakolliset erittelyt. 

 

Yhteyshenkilöt: 

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja, YTK, puh. 050 544 3245sanna.alamaki@ytk.fi 

Ilona Kangas, viestintäjohtaja, YTK, puh. 050 590 7853, ilona.kangas@ytk.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on noin 440 000 palkansaajien työttömyyskassa. YTK:n jäsenet edustavat viidesosaa kaikista suomalaisista palkansaajista. YTK onkin Suomen suurin työttömyyskassa. Yli 130 henkilöä työllistävä YTK on perustettu Loimaalla ja siellä on edelleen sen suurin toimipiste. Palvelemme verkkopalvelumme kautta valtakunnallisesti ja henkilökohtaisesti toimipisteessämme Loimaalla. www.ytk.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Kysely: Koronatilanne kurittaa erityisesti tiettyjä aloja – 40 prosenttia kamppailee epävarman työtilanteen kanssa29.7.2020 06:00:00 EESTTiedote

Yleinen työttömyyskassa YTK kartoitti laajalla kyselyllä jäsentensä työtilannetta ja näkymiä tulevasta. Kysely* toteutettiin alkukesästä koronarajoitusten ollessa vielä voimassa, ja siihen vastasi yhteensä 21 715 henkilöä. Tulokset kertovat, että haasteellisin tilanne on erityisesti palvelu-, matkailu-, ravintola-, markkinointi- ja kaupan alalla. Koronakeväästä palautuminen on kesken, ja vastauksissa nousivat esille epävarmuus ja epätietoisuus myös tulevaisuuden suhteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme