DNA Oyj

”Tulossa kaikkien aikojen datajoulu” – Netinkäyttö jouluna poikkeaa suuresti tavallisesta, ja tänä vuonna koronatilanne sekoittaa pakkaa entisestään

Jaa

DNA:n tilastot kertovat, että suomalaisten jouluaaton ja joulupäivän datankäyttö on jo pidemmän aikaa poikennut vuoden muista päivistä huomattavasti. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin entistäkin erikoisempi. Asiantuntija uskoo edessä olevan kaikkien aikojen datajoulu.

Kuva: DNA
Kuva: DNA

DNA:n kiinteitä internetyhteyksiä kuvaava datatilasto osoittaa, että siinä missä tavallisena päivänä suomalaisen datankäyttö alkaa aamulla ja jatkaa tasaista kasvua kohti iltaa, jouluaattona ja joulupäivänä käyrässä tapahtuu selvä muutos noin kello 12 ja kello 17 välillä.

Tuolloin käytetyn datan määrä poikkeuksellisesti putoaa ja lähtee uuteen kasvuun vasta illalla, silloinkin hyvin maltillisesti.

”Jos katsoo menneitä tilastoja, niin joulu on uniikki päivä tässä suhteessa. Jouluaamuna datankäyttö on vielä kohtalaisen jyrkkää, mutta sitten laitteet suljetaan. Ihmiset selvästi ovat rauhoittuneet pois koneen äärestä ja keskittyvät muihin asioihin. Välipäivinä saatetaan vuorostaan nähdä iso kasvu datassa, mutta jouluaatto ja -päivät ovat selkeästi olleet suomalaisille pyhiä”, DNA:n välitysverkkojen johtaja Ville Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan laitteiden käytössä on näkynyt vuosien mittaan pieniä muutoksia. Aiemmin joulupyhinä saatettiin nähdä rajujakin piikkejä SMS-viestien määrässä, mutta nyt hajonta eri kanavien välillä on suurempaa. Myös lähtevän dataliikenteen kasvuluvut osoittavat, että video- ja kuvatervehdysten osuus on lisääntynyt huomattavasti.

”Nyt viestikanavia on jo niin monta, että se ennen tekstin muodossa lähetetty tervehdys lähtee yhä useammin jollain muulla tavalla, kuten ääniviestinä tai videona. Voikin sanoa, että joulun viestintä läheisille jatkuu, mutta sen muoto on yhä enemmän muuttumassa”, Virtanen toteaa.

Tulossa kaikkien aikojen datajoulu

Virtanen arvioi olevan selvää, että tämän vuoden joulu poikkeaa aiemmista. Syynä on erityisesti koronakriisistä johtuvat etäsuositukset, mutta myös muut asiat vaikuttavat. Hän uskoo luvassa olevan kaikkien aikojen datajoulu.

”Nyt uskon, että perinteet muuttuvat, kun ihmiset vaihtavat fyysisiä tapaamisia videopuheluihin ja -tapaamisiin. Koronatilanteen puhjettua on maaliskuusta lähtien datankäytön muutos ollut voimakasta ja itsellänikin esimerkiksi isovanhemmat ovat jo tottuneet videotapaamisiin. Tämä tulee näkymään joulun datassa, ja edessä on todellakin tältä osin ennätyksiä rikkova joulu”, Virtanen analysoi.

Hän muistuttaa, että datan käytön trendi oli kasvava jo ennen koronaakin, mutta kriisi toi sen nopeasti uudelle tasolle.

”Verkkoon kiinnittyvien laitteiden määrä nousee koko ajan ja se ajaa dataa ylöspäin. Mitä nopeampia liittymiä ihmisillä on, niin sitä enemmän dataa käytetään. Kun nyt myydään enemmän ja enemmän vaikkapa entistä nopeampia 5G-llittymiä, datan käytön määrä kasvaa sitä mukaa myös mobiilipuolella. Voidaan aika varmasti sanoa, että datamäärät tulevat seuraavinakin jouluina nousemaan vielä sittenkin, kun korona on voitettu.”

Lisätietoja medialle:

Ville Virtanen, johtaja, välitysverkot, puh. 044 220 3272, ville.virtanen@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Kuva: DNA
Kuva: DNA
Lataa
Tavallisesti asiakkaiden datankäytön kokonaismäärää osoittava viiva muistuttaa jonossa kävelevien mammuttien siluettia. Jouluaattona kulutuksessa näkyy kuitenkin selvä kuoppa, ja myös uudenvuodenaatto sekä -päivä erottuvat selvästi joukosta.
Tavallisesti asiakkaiden datankäytön kokonaismäärää osoittava viiva muistuttaa jonossa kävelevien mammuttien siluettia. Jouluaattona kulutuksessa näkyy kuitenkin selvä kuoppa, ja myös uudenvuodenaatto sekä -päivä erottuvat selvästi joukosta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Do you keep your Wi-Fi modem inside your switchboard? DNA’s specialist evaluates 10 common internet myths23.11.2021 10:00:00 EET | Press release

Over the years, we have all surely dealt with a slow or malfunctioning internet connection and tried various tricks to improve the coverage and speed of our internet connection. DNA has compiled some general claims about the functioning of your internet connection and how to improve it. The company’s Director of Radio Networks Jarkko Laari will now assess whether or not they are true.

Ethän säilytä WiFi-modeemiasi sähkökaapissa? DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä23.11.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Jokainen meistä on vuosien varrella ollut tekemisissä pätkivän tai huonosti toimivan nettiyhteyden kanssa, ja monet ovat kokeilleet useita erilaisia kikkoja kuuluvuuden ja hitaan nettiyhteyden parantamiseksi. DNA kokosi yhteen yleisiä väittämiä netin toiminnasta sekä yhteyden parantamisesta ja yhtiön radioverkkojohtaja Jarkko Laari arvioi nyt, pitävätkö ne paikkansa.

All DNA 5G base stations are now connected to a standalone 5G core network — the new technology increases speed and reduces latency18.11.2021 09:45:00 EET | Press release

All of the 5G base stations in DNA’s own network are now connected to a core network that supports standalone 5G architecture. Customers will be able to start using services of the standalone network gradually during 2022, once all quality assurance has been completed in the production network. Until now, 5G technology has relied on the 4G core network.

Kaikki DNA:n 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäiseen 5G-ydinverkkoon – uusi teknologia lisää nopeutta ja vähentää viivettä18.11.2021 09:45:00 EET | Tiedote

Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon. Asiakkaille itsenäisen verkon palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana, kunhan kaikki laadunvarmistukset on tuotantoverkossa saatu tehdyksi. Tähän asti 5G-tekniikka on tukeutunut 4G-ydinverkkoon.

DNA’s 5G reaches almost three million Finns in 124 different towns – with Alavus, Hämeenkyrö and Kauhajoki now included9.11.2021 09:45:00 EET | Press release

The coverage of DNA’s 5G network includes already over 53% of Finnish residences. This means that nearly three million people live in the network coverage area, which includes a total of 124 different towns. The towns most recently connected to the network are Alavus, Hämeenkyrö and Kauhajoki. With regional extensions and an improved range of 5G devices, the popularity of 5G services is also constantly growing.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme