Suomen Vuokranantajat ry

Tunnetko määräaikaisten vuokrasopimusten sudenkuopan?

Jaa
Vuokramarkkinoilla on melko yleistä, ettei vuokrasopimusta voi irtisanoa ensimmäisen vuoden aikana. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää, miten tämä ehto on kirjattu vuokrasopimukseen. Viime aikoina on ratkottu hovioikeutta myöten riitatapausta siitä, oliko määräaikainen vuokrasopimus jatkunut automaattisesti.

Vuokranantaja oli sopimusta tehdessä ilmoittanut, että vuokrasopimusta voidaan jatkaa, jos vuokranmaksu ja asuminen sujuvat moitteetta. Asumisen aikana vuokranantaja kuitenkin ilmoitti jo hyvissä ajoin määräajan päättymistä, ettei sopimusta jatketa.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättyessä vuokralainen oletti kuitenkin saavansa jatkaa asumista asunnossa, kun taas vuokranantaja oletti hänen muuttavan pois. Sovintoa ei syntynyt, vaan riitaa päädyttiin puimaan käräjille saakka.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, ettei vuokralaiselle voinut muodostua perusteltua oletusta sopimuksen automaattisesta jatkumisesta ilman uutta kirjallista sopimusta sen perusteella, että vuokranantaja oli sähköpostitse ilmoittanut, että sopimusta voidaan tietyin edellytyksin jatkaa. Ratkaisuun vaikutti myös se, että vuokranantaja oli ilmoittanut vuokralaiselle hyvissä ajoin, ettei sopimusta jatketa määräajan jälkeen. Käräjäoikeus vahvisti siten vuokrasopimuksen päättyneeksi määräajan loppuun ja velvoitti vuokralaisen muuttamaan huoneistosta häädön uhalla.

Vuokralainen vei asian vielä hovioikeuteen saakka. Rovaniemen hovioikeus ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa, joten Oulun käräjäoikeuden asiassa antama ratkaisu jäi pysyväksi.

Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah pitää ratkaisua onnistuneena: ”Tuomioistuimen ratkaisu on hyvin perusteltu. Vuokralaisen tulee ymmärtää, että määräaikaisen vuokrasopimuksen jatkosta tulee nimenomaisesti erikseen sopia uudella vuokrasopimuksella.”

Käräjäoikeus totesi lisäksi, ettei vuokranantajan ilmoitus sopimuksen mahdollisesta jatkamisesta määräajan jälkeen voi myöskään muodostaa automaattista velvollisuutta jatkaa määräaikaista sopimusta toistaiseksi voimassa olevana. Käräjäoikeus ei siten arvioinut johtopäätöksissään vuokralaisen menettelyä vuokrasuhteen aikana.

”Vuokranantajan ei tarvitse perustella sitä, jos hän ei määräaikaisen vuokrasopimuksen jälkeen halua enää jatkaa vuokrasuhdetta uudella sopimuksella. Kyse on siten hyvin erilaisesta tilanteesta kuin esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisen osalta, jolloin irtisanomisen syy on ilmoitettava ja sen on oltava hyvän tavan mukainen”, Ahsanullah kertoo.

Vuokrasopimuksen laatimisessa tulee olla huolellinen

Suomen Vuokranantajat ry:n lakineuvontaan tulee vuosittain yli 11 000 yhteydenottoa. Erilaiset sopimuksen voimassa oloon ja kestoon liittyvät kysymykset ja epäselvyydet ovat verrattain yleisiä. Vuokrasopimuksen ehtojen laatimisessa onkin syytä olla huolellinen.

”Määräaikaiseen vuokrasopimukseen ei kannata lähtökohtaisesti ottaa mitään mainintoja sopimuksen jatkamisesta tai uuden sopimuksen tekemisestä. Jos molemmat osapuolet haluavat jatkaa vuokrasuhdetta määräajan päättymisen jälkeen, kannattaa tästä sopia erikseen selvästi uudella sopimuksella hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä”, Ahsanullah ohjeistaa.

Järjestön kyselytutkimuksen mukaan määräaikaisten vuokrasopimusten käyttäminen asuinhuoneistoja vuokratessa on verrattain harvinaista, sillä vain noin 6 % vuokranantajista käyttää pääsääntöisesti määräaikaisia vuokrasopimuksia. Sen sijaan lähes 60 % vuokranantajista käyttää pääsääntöisesti sellaisia toistaiseksi voimassa olevia vuokrasopimuksia, joissa ensimmäinen mahdollinen irtisanomisajan alkamisajankohta on siirretty esimerkiksi vuoden päähän.

”Tällaisilla sopimuksilla on tarkoitus välttyä lyhyiltä vuokrasuhteilta. On hyvä muistaa, että ehto tuo turvaa myös vuokralaiselle vuokrakodin pysyvyydestä”, Ahsanullah selventää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vuokrasopimuksen laatimisessa tulee olla huolellinen. Epämääräinen sopimusehto voi viedä käräjille asti. Kuva: Shutterstock
Vuokrasopimuksen laatimisessa tulee olla huolellinen. Epämääräinen sopimusehto voi viedä käräjille asti. Kuva: Shutterstock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye