Kirjapaja

Tunnetko nimesi? Uutuuskirja tarjoaa kiehtovan katsauksen nimien maailmaan

Jaa
Marianne Kiskola avaa erilaisten nimien taustoja ja kokoaa nimibongarin parhaat tärpit.


Mitä nimet kertovat ja millaisia merkityksiä tuttuihinkin nimiin on eri aikoina liitetty? Marianne Kiskolan kirjoittama ja Katja Kouvalaisen kuvittama uutuuskirja Tunnetko nimesi? – Kiehtova matka nimien maailmaan (Kirjapaja) avaa sekä tuttujen ja suosittujen että harvinaisempien nimien historiaa ja taustoja.  

Sanotaan, että nimestään ihminen tunnetaan – mutta tunnemmeko me nimemme? Viitoittaako nimi kantajansa tulevaisuutta tai tehtävää, luonnetta tai ulkomuotoa? Nimen merkitys on aina ollut pelkkää nimeämistä syvempi.

Nimiin liittyy erilaisia myyttejä ja uskomuksia, joita emme kenties enää tunne. Nimi voi kantaa mukanaan vastuuta tai sillä on voitu toivottaa saajalleen siunausta. Nimi kertoo kulttuurisesta identiteetistä. 

Eri aikoina nimet on valittu eri syistä. Monen suomalaisen nimen tausta on raamatullisissa nimissä ja pyhimyksissä. Toisilla nimillä on syvät itämerensuomalaiset juuret. Joskus lempinimet vakiintuvat virallisiksi nimiksi tai uusi identiteetti vaatii nimenmuutoksen. Nykyään moni saa nimensä televisiosta tutun hahmon mukaan tai lainana jostain toisesta kielestä.

Tunnetko nimesi? on mainio tietokirja etu- ja vähän sukunimienkin historiasta, synnystä ja symboliikasta. Sen parissa voi tutkia oman nimensä salaisuuksia tai miettiä tulevan lapsensa nimeä. Marianne Kiskola taustoittaa nimitutkimuksen historiaa ja nimien perimmäisiä merkityksiä. Hän käsittelee sekä vanhoista kielikannoista periytyviä kansainvälisiä nimiä että itämerensuomalaisia nimiä. Katja Kouvalaisen upeasti kuvittamasta teoksesta selviää, millaisia kulttuurihistoriallisia piirteitä ja jopa maagisia voimia nimiin on liitetty. 

 

Marianne Kiskola on Suomessa ja Kreikassa asuva tietokirjailija, joka on tehnyt kansainvälisen työuran media-alalla ja yritysjohtajana. 

Katja Kouvalainen on joensuulainen kuvataiteilija, joka yhdistää taiteessaan modernin tekniikan ja perinteiset tarinat.

Kiskola ja Kouvalainen ovat aiemmin julkaisseet yhdessä teoksen 24 pyhimystä pahan päivän varalle (2021).

 

Marianne Kiskola: Tunnetko nimesi? – Kiehtova matka nimien maailmaan
Kuvitus Katja Kouvalainen
Kansi ja graafinen suunnittelu Tuija Kuusela
Kirjapaja 2022
ISBN 978-952-354-677-6
141 s | Kl 88.29

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Marianne Kiskola
Marianne Kiskola
Lataa
Katja Kouvalainen (kuvitus)
Katja Kouvalainen (kuvitus)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme