Jyväskylän yliopisto

Tunteeko suomalainen toimittaja työnsä merkitykselliseksi?

Jaa
Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineessa toteutettavassa tutkimushankkeessa tarkastellaan suomalaisten toimittajien kokemaa työn merkityksellisyyttä ja sen yhteyttä journalismin eetoksen ja yhteiskunnallisen aseman muutokseen.
Uutismedian totutusti tasapuolisuutta korostava lähestymistapa ei enää vetoa nuoriin. (Mostphotos Mihajilo Maritcic)
Uutismedian totutusti tasapuolisuutta korostava lähestymistapa ei enää vetoa nuoriin. (Mostphotos Mihajilo Maritcic)

Journalismi tuntuu kärsivän “merkityksellisyyden kriisistä”, jossa huomattava osa sen potentiaalisesta yleisöstä ei koe uutismedian tarjoamia sisältöjä relevanteiksi. Hankkeessa selvitetään, miten tämä heijastuu journalistisen työn eetokseen demokratian ylläpitäjänä ja vallan vahtikoirana.

Tuoreissa tutkimuksissa on havaittu, että sekä nuoremman sukupolven toimittajien että nuorten median käyttäjien journalismiin kohdistamat odotukset ovat muutoksessa. Journalismin perinteinen objektiivisuutta ja tasapuolisuutta korostava lähestymistapa ei vetoa sukupolveen, jonka kokemuspiiriä leimaavat sekä sosiaalinen media subjektiivisena ja pirstaleisena viestintäympäristönä että yhä intensiivisemmiksi käyneet yhteiskunnalliset ja sosiaaliset kriisit, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos ja koronapandemia.

On tärkeää ymmärtää, millaisia neuvotteluja toimittajat käyvät työnsä merkityksellisyydestä, jotta sitä voidaan tukea mediaorganisaatioissa. Tätä tutkimalla hanke edistää suomalaisen median toimintaedellytyksiä hyvin konkreettisella tavalla.

Aineistonhankintamenetelminä hankkeessa ovat toimittajien parissa tehtävät tutkimushaastattelut, päiväkirjamenetelmä sekä varjostaminen, jossa seurataan yksittäisten toimittajien työskentelyä toimituksessa.

Journalistiikan professori Mikko Villin johtamaa hanketta “Vallan vahtikoiria vai maailman pelastajia? Merkityksellisyyden kokemukset suomalaisessa journalismissa” rahoittaa C. V. Åkerlundin mediasäätiö 213 000 eurolla.

Lisätietoja:

Mikko Villi, mikko.villi@jyu.fi, +358408054831

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uutismedian totutusti tasapuolisuutta korostava lähestymistapa ei enää vetoa nuoriin. (Mostphotos Mihajilo Maritcic)
Uutismedian totutusti tasapuolisuutta korostava lähestymistapa ei enää vetoa nuoriin. (Mostphotos Mihajilo Maritcic)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Vaihdevuodet heikentävät veriarvoja, mutta eivät laske lepoenergiankulutusta tai rasvanpolttokykyä (Karppinen)8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

TtM Jari Karppinen tutki liikuntalääketieteen väitöskirjassaan vaihdevuosien ja fyysisen aktiivisuuden yhteyttä aineenvaihduntaan mittaamalla lepoenergiankulutusta, rasvan käyttöä levossa ja liikkuessa sekä veren aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksia. Karppinen selvitti myös, kertooko tehokkaammin toimiva rasvanpoltto paremmasta kyvystä hallita verensokeria sokerirasituskokeen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme