Tuomioistuinvirasto

Tuomioistuinvirasto vaatii asiamääriin nähden riittäviä resursseja

Jaa

Tuomioistuinvirasto esitti tuomioistuinlaitoksen vuoden 2022 budjettiin 19,5 miljoonan euron tasokorotusta henkilöstöresursseihin sekä yli 11 miljoonan euron lisärahoitusta ICT-menojen kasvuun. Jos tuomioistuinlaitoksen määrärahat eivät vastaa tarvetta, käsittelyajat pitenevät ja oikeusturva vaarantuu.

Tuomioistuinvirasto on erittäin huolestunut tuomioistuinten tulevien vuosien resursseista. ”Säästömahdollisuuksia ei enää ole”, ylijohtaja Riku Jaakkola kommentoi.

"Tilanne on erittäin huolestuttava tuomioistuinten ja myös Tuomioistuinviraston resurssien kannalta. Asioiden käsittelyajat ovat pidentyneet viime vuosina lähes kaikissa tuomioistuimissa ja keskeisissä asiaryhmissä. Jos emme saa tasokorotusta budjettiin, tulevat käsittelyajat pitenemään entisestään. Henkilöstöresurssit eivät ole tällä hetkellä riittävät suhteessa tuomioistuimissa käsiteltävien asioiden määriin. Kysymys on tuomioistuinten perusrahoituksen riittämättömyydestä”, ylijohtaja Jaakkola jatkaa.

Tuomioistuinvirasto muistuttaa, että tuomioistuinlaitoksen keskeinen rooli oikeusturvan toteuttajana tulee ottaa huomioon toimintaedellytyksistä ja erityisesti määrärahoista päätettäessä. Tuomioistuimilla on velvollisuus ratkaista kaikki käsiteltäväksi tulevat asiat riippumatta käytettävissä olevista voimavaroista. Tuomioistuimet ovat aloittaneet toimintansa digitalisoinnin. Sähköinen toiminta ja sen kehittäminen edellyttää myös riittävää rahoitusta. Riittämättömät resurssit johtavat siihen, että käsittelyajat pitenevät.

”Ratkaisujen viipyminen on oikeusturvan toteutumisen kannalta kriittinen tekijä. Riittämättömät resurssit eivät ole hyväksyttävä peruste pitkille käsittelyajoille”, sanoo ylijohtaja.

Tuomioistuinvirasto arvioi, että toimintaedellytysten turvaamiseksi vuonna 2022 tuomioistuinlaitokselle tulee osoittaa toimintamenomäärärahaa yhteensä 344 679 miljoonaa euroa. Merkittävimmät kulut muodostuvat henkilöstökuluista.

”Olemme kuitenkin varovaisen toiveikkaita, että tuomioistuinlaitokselle osoitetaan riittävät resurssit, koska hallitusohjelman mukaan oikeudenhoidon riittävät resurssit turvataan ja oikeudenkäyntien kokonaiskestoa lyhennetään”, ylijohtaja Jaakkola pohtii.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Riku Jaakkola, puh. 029 565 0513, etunimi.p.sukunimi@oikeus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto
PL 100/PB 100
00085 Tuomioistuinvirasto/Domstolsverket

0295650500http://www.tuomioistuinvirasto.fi

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la.

Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme