Sosped Säätiö

Tuore hanke edistää ulkomaalaistaustaisten seksuaaliterveyttä uusilla keinoilla

Jaa

VIGOR-hanke tarjoaa ulkomaalaistaustaisille uudenlaista tukea ja toimintaa seksuaaliterveyden edistämiseksi. Tiedon levittämiseen käytetään ulkomaalaistaustaisia koulutettuja mentoreita, ja esimerkiksi vessoja. Hankkeen tärkeyttä ja tarpeellisuutta peräänkuuluttavat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Ammattilaiset kokevat, että seksuaaliterveyskysymysten käsitteleminen on haastavaa, kun asiakkaan kulttuuri on vieras.

”Länsimaiden ulkopuolelta tulevat ulkomaalaistaustaiset ovat usein haavoittuvaisessa asemassa seksuaaliterveytensä suhteen. Terveyspalveluiden käyttö on usein vähäistä sekä laadultaan heikompaa kuin valtaväestön saama hoito”, toteaa hankepäällikkö Tiina Alakärppä Sosped-säätiön VIGOR-hankkeesta.

”Seksuaaliterveyteen liittyvä tieto voi olla monille täysin uutta, koska lähtömaassa aiheesta ei ole puhuttu. Hyvä esimerkki on iäkkäämpi irakilaisnainen, joka kertoi VIGORin työntekijöille, ettei hänelle pienenä kerrottu kuukautisista. Kun kuukautiset alkoivat, hän ei tiennyt mistä oli kyse. Hän lukittautui huoneeseensa itkemään joka kuukausi, koska luuli kuolevansa.”

VIGOR edistää ulkomaalaistaustaisten seksuaaliterveyttä kouluttamalla ulkomaalaistaustaisia mentoreita, jotka levittävät tietoa omien yhteisöjensä sisällä. Mentorit ovat myös mukana kouluttamassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotta heillä olisi paremmat valmiudet kohdata ihmisiä itselleen vieraista kulttuureista. Uusi hanke on saanut erittäin hyvän vastaanoton ulkomaalaistaustaisten ja ammattilaisten keskuudessa. 

Tietoa yhteisöihin uusin keinoin

Mentoritoiminnan ohella ulkomaalaistaustaisten tietoa seksuaaliterveyskysymyksistä kasvatetaan esimerkiksi ”valistusvessojen” avulla. VIGOR-vessojen seinillä on eri kielillä tietoa esimerkiksi seksuaalioikeuksista. Vessoja on tällä hetkellä useassa eri paikassa, joissa ulkomaalaistaustaiset viettävät aikaansa. 

”Haluamme pitää yllä vuoropuhelua kohdeyleisön kanssa. Siksi vaihtuvien tietosisältöjen lisäksi vessoissa on palautelaatikot, joihin voi jättää palautetta”, kertoo hankesuunnittelija Erik Mattsson.

Sosped-säätiön VIGOR | Tervettä elinvoimaa -hanke käynnistyi vuoden 2018 alussa. Hanke edistää ulkomaalaistaustaisten seksuaaliterveyttä pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Kajaanissa. Hankkeen aikana koulutetaan mentoreita arabian, darin, soranin, persian ja somalin kieliryhmistä. He saavat koulutusta muun muassa äitien ja isien jaksamisesta, rintojen omatarkkailusta, syöpäseulonnoista, eturauhassyövästä, raskaudesta, vaihdevuosista ja sukupuolirooleista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Alakärppä
Hankepäällikkö
tiina.alakarppa@sosped.fi
050 375 4755

Tietoja julkaisijasta

Sosped Säätiö
Sosped Säätiö
Elimäenkatu 25-27
00510 HELSINKI

050 566 2414, toimisto@sosped.fihttp://www.sosped.fi

Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö. Säätiö edistää yksilön hyvinvointia vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden keinoin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosped Säätiö

Yksi lause voi muuttaa kaiken – merkityksellisillä kohtaamisilla suuri vaikutus rahapeliongelman taltuttamiseen11.9.2018 07:00:00 EESTTiedote

Merkitykselliset kohtaamiset voivat auttaa ongelmallisesti pelaavaa hakeutumaan avun pariin tai vähentämään pelaamistaan. Vertaistukiryhmissä kohtaamiset syventyvät, kun rahapelaajat ja heidän läheisensä pääsevät jakamaan kokemuksiaan saman kokeneiden kanssa. Pelirajat'on-toiminnan tekemä selvitys osoittaa, että ymmärrys toimii syyllistämistä tehokkaammin.

Paljon digipelaaville tarjolla uudenlaista tukea pelaamisen vähentämiseen10.9.2018 13:00:28 EESTTiedote

Aikuisuuden kynnyksellä moni herää miettimään oman peliharrastuksensa suhdetta arkeen, ajankäyttöön ja sosiaalisiin suhteisiin. Yhä useampi paljon digipelejä pelaava nuori aikuinen toivookin uutta tekemistä pelaamisen rinnalle ja tukea pelaamisen vähentämiseen. Digipelirajat’on-hanke pyrkii vastaamaan kasvavaan kysyntään tarjoamalla matalan kynnyksen tukea digipelaajille, jotka kaipaavat uutta otetta arkeen. Tekemiseen ja vertaisuuteen painottuva DPR Bootcamp -ryhmätoiminta käynnistyy syyskuussa Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

"Kaikki oli toissijaista pelaamisen rinnalla" – tuore tutkimuskatsaus pureutuu ongelmalliseen digipelaamiseen25.10.2017 09:59:53 EESTTiedote

Suurimmalle osalle nuorista aikuisista digipelaaminen on harrastus muiden joukossa. Kuitenkin arviolta 8-12 prosenttia pelaa ongelmallisesti. Varoitusmerkkejä ovat vaikeudet opiskelussa, työssä ja ihmissuhteissa sekä fyysisten tarpeiden laiminlyönti. Tukea ongelmallisen digipelaamisen käsittelyyn on ollut vaikea löytää, koska ilmiöön on herätty Suomessa vasta viime vuosina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme