Jyväskylän yliopisto

Tuore raportti luo pohjaa elinikäisten urasuunnittelutaitojen vahvistamiselle

Jaa
Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos on julkaissut raportin, jossa tarkastellaan kansalliseen ja kansainväliseen kirjallisuuteen pohjautuen urasuunnittelutaitojen vahvistumista eri elämänvaiheissa ja konteksteissa.
Kansi: Martti Minkkinen.
Kansi: Martti Minkkinen.

Selvitys kuvaa, millaisilla julkisilla ja yksityisillä palveluilla kansalaisten urasuunnittelutaitojen kehittymistä voidaan tukea ja kuinka näiden taitojen kehittymistä voidaan mitata. Raportti tarjoaa konkreettisia näkökulmaehdotuksia urasuunnittelutaitojen viitekehyksen jatkokehittämisen perustaksi ja tueksi Suomessa.

Urasuunnittelutaidot ovat henkilökohtaiseen kasvuun, opiskeluun ja urasuunnitteluun liittyviä, opittavissa olevia tietoja, taitoja ja kompetensseja, joiden avulla kaiken ikäiset eri elämäntilanteissa olevat oppivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä parantavat kykyään hallita koulutus- ja työuriaan. Näillä taidoilla on merkitystä yksilöille, työnantajille sekä koko yhteiskunnalle. Hyvät urasuunnittelutaidot vahvistavat sitoutumista oppimiseen ja opiskeluun, edistävät jatkuvaa oppimista, työmarkkinoilla tapahtuvien siirtymien sujuvuutta ja joustavuutta sekä vahvistavat yksilön kykyä toimia muutostilanteissa. Hyvät urasuunnittelutaidot edistävät myös yhteiskunnallista osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos on toteuttanut selvityksen osana ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksen (KEHA-keskus) Urasuunnittelutaitojen edistämishanketta (2022–2024) ja työ- ja elinkeinoministeriön ja KEHA-keskuksen koordinoimia elinikäisen ohjauksen valtakunnallisia kehittämishankkeita. Hanke pohjautuu Elinikäisen ohjauksen strategian (2020–2023) tavoitteisiin ja sekä Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen (2020) linjauksiin ja se on saanut rahoitusta EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä Suomen kestävän kasvun ohjelman perusteella.

Raportti

Vuorinen, R., Kettunen, J., Ruusuvirta-Uuksulainen, O., & Kukkaneva, E. (2023). Urasuunnittelutaitoja jäsentävä selvitys ja näkökulmia jatkokehittämistä varten. Raportteja ja työpapereita 2. Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos. https://doi.org/10.17011/ktl-rt/2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusprofessori Jaana Kettunen
Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos
jaana.h.kettunen@jyu.fi
Puh. 040 805 4255

Kuvat

Kansi: Martti Minkkinen.
Kansi: Martti Minkkinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme