HUS

Tupakoinnin lopetus ennen leikkausta parantaa hoitotuloksia

Jaa

Lohjan sairaalassa otetaan toukokuun alussa käyttöön Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamalli.

Leikkaukseen tulevien potilaiden tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ennen leikkausta parantaa hoitotuloksia ja vähentää leikkauskomplikaatioita. Tupakoimattomilla potilailla on vähemmän infektioita, haavat paranevat paremmin ja toipuminen on nopeampaa kuin tupakoivilla, sillä tupakkatuotteiden käyttö heikentää haavan paranemista merkittävästi.

Tupakoimattomana leikkaukseen -mallin tavoitteena on kannustaa potilaita luopumaan tupakoinnista pysyvästi ja tavoitteen saavuttamiseksi tehdään tiivistä yhteistyötä perusterveydenhuollon kanssa. Jo ennen potilaan lähettämistä leikkausarvioon, perusterveydenhuollossa tarjotaan potilaalle työkaluja tupakoinnin lopettamiseen. Erikoissairaanhoidossa kirurgi punnitsee tarkasti ja yksilöllisesti, muodostaako potilaan tupakointi kohtuuttoman leikkausriskin.

”Kun tupakkatuotteiden käyttö lopetetaan pari kuukautta ennen leikkausta, saavutetaan paras hoitotulos”, kertoo kirurgian ylilääkäri Susanna Sarkio Lohjan sairaalasta. ”Tupakoinnin lopettaminen parantaa hoidon tuloksia ja vähentää haavainfektioita 30–40 % ja kaikkia leikkauksiin liittyviä komplikaatioita jopa 40–60 %”, hän jatkaa.

Lopettamalla tupakkatuotteiden käytön ennen leikkausarvioon tuloa, potilas varmistaa itselleen leikkaukseen pääsyn ilman turhaa viivytystä. Toimintamalli on jo käytössä Lohjan kaupungin perusterveydenhuollossa sekä myös muualla HUSin yksiköissä ja useammassa muussa sairaanhoitopiirissä valtakunnallisesti.

Lisätiedot:

johtava lääkäri Tom Löfstedt tom.lofstedt@hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme