Helsingin yliopisto

Tupakointi lisää sekä rannekanavaoireyhtymän että kyynärhermopinteiden riskiä

Jaa
Ylipaino, tupakointi, ruumiillinen työ ja erityisesti käsiin kohdistuva tärinä lisäävät rannekanavaoireyhtymän riskiä. Kyynärhermopinteen merkittävin riskitekijä on tupakointi.

Yläraajan hermopinteet ovat yleisiä terveysongelmia. Yleisin näistä on rannekanavaoireyhtymä, jonka esiintyvyys väestössä on noin viisi prosenttia. Hermopinteet aiheuttavat yläraajan toiminnanvajausta, sairauslomia ja huomattavia terveydenhuollon kustannuksia. Noin kaksi kolmasosaa hermopinteistä joudutaan hoitamaan leikkauksella.

Väitöstutkimuksessaan LL Sina Hulkkonen selvitti rannekanavaoireyhtymän sekä kyynär- ja värttinähermon pinteiden ilmaantuvuutta ja leikkaushoidon osuutta suomalaisessa väestössä vuosina 2007-2016. Tutkimuksessa käytettiin valtakunnallisen hoitoilmoitusjärjestelmän (HILMO) tietoja, ja riskitekijöitä Hulkkonen tutki Pohjois-Suomen syntymäkohortissa 1966; kohortin suuruus oli 8 719 henkeä.

Rannekanavaoireyhtymä osoittautui yleisemmäksi naisilla kuin miehillä: tutkimusajanjaksona ilmaantuvuus oli naisilla 196,5 ja miehillä 104,8 sataatuhatta henkilövuotta kohti. Kyynärhermopinne ja värttinähermopinne sen sijaan olivat miehillä yleisempiä kuin naisilla: niiden ilmaantuvuudet miehillä olivat 36,0 ja 8,5 sataatuhatta henkilövuotta kohti, kun naisilla vastaavat luvut olivat 25,8 ja 5,7.

Sekä naisilla että miehillä yli 60 prosenttia rannekanavaoireyhtymistä hoidettiin leikkauksella. Kyynärhermopinteistä leikattiin naisilla noin 43 ja miehillä noin 47 prosenttia. Värttinähermopinteestä kärsivistä naisista leikkaushoitoon päätyi yli yksitoista prosenttia ja miehistä vajaa kahdeksan prosenttia.

Ylipaino, säännöllinen tupakointi, ruumiillinen työ ja maatalousyrittäjyys lisäsivät sekä naisten että miesten riskiä sairastua rannekanavaoireyhtymään. Työaltisteista tärkein rannekanavaoireyhtymän riskitekijä oli käsiin kohdistuva tärinä.

Tupakointi ennen 31 ikävuotta lisäsi kyynärhermopinteen riskiä: yli kymmenen askivuoden – päivittäinen tupakankulutus askeina kerrottuna tupakointivuosien määrällä – tupakointi yli viisinkertaisti seuranta-aikana todetun riskin. Ylipaino ja sosioekonominen asema sen sijaan eivät vaikuttaneet kyynärhermopinteen riskiin.

– Yläraajan hermopinteiden ehkäisemiseksi on tärkeää tunnistaa niiden riskitekijät. Tässä tutkimuksessa löydettiin useita rannekanavaoireyhtymän riskitekijöitä, ja osoitettiin, että tupakointi on tärkein kyynärhermopinteiden riskitekijä, Hulkkonen summaa tuloksia.

LL Sina Hulkkonen väittelee 15.11.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Incidence and risk factors of carpal tunnel syndrome and ulnar and radial entrapment neuropathies in the Finnish population". Väitöstilaisuus järjestetään Töölön sairaalassa, luentosalissa 1, osoitteessa Topeliuksenkatu 5. Vastaväittäjänä on dosentti Harry Göränsson, Tampereen yliopisto, ja kustoksena on dosentti Jorma Ryhänen. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

sina.hulkkonen@helsinki.fi

*******************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye