Medicortex Finland Oy

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) kerättiin potilasnäytteitä aivovamman kemiallista pikadiagnostiikkaa varten

Jaa

Viime syyskuusta lähtien on sairaalassa kerätty potilaiden suostumuksella potilasnäytteitä, jotta saataisiin näyttö siitä, että uutta biomerkkianetta voidaan ihmisillä käyttää aivovamman toteamisessa.

Turku - 2.2.2017 - Turun yliopistollisessa keskussairaalassa saatiin tammikuun lopussa valmiiksi tutkimus, jolla halutaan selvittää uudentyyppisen biomerkkiaineen käyttökelpoisuus aivotärähdyksen ja tuoreen aivovamman toteamisessa. Tutkimuksesta vastaavana johtajana oli neurokirurgian professori Jaakko Rinne.

“Koska me lähes päivittäin kohtaamme potilaita, jotka ovat saaneet akuutin aivovamman, olimme halukkaita tähän tutkimukseen, jossa arvioidaan uuden merkkiaineen soveltuvuutta uuden testin kehittämisessä” toteaa professori Rinne. ”Uusi kemiallinen pikatestausmenetelmä on todella tarpeen. Kaikki urheilijat, sotilaat ja tapaturmien uhrit tulevat hyötymään siitä, jos käytettävissä olisi nopea ja huokea menetelmä todeta mahdollinen aivovamma. Ensiapuhoitajan, joka kohtaa aivovammapotilaan ensimmäisen kerran, on todella vaikeata arvioida, onko potilas saanut hoitoa tai seurantaa vaativan aivovamman vai ei.”

Tutkimuksen toimeksiantajana oli Medicortex Finland Oy, joka on yksi diagnostiikka-alan yritys Turussa. “Useita biomerkkiaineita on toistaiseksi kokeiltu, mutta mikään niistä ei ole toistaiseksi osoittanut toimivan kliinisessä työssä. Aikaisemmin eläinkokeissa todettu uusi merkkiaine on kuitenkin sellainen, että meillä on syytä uskoa, että tästä voisi kehittää myös ihmisille soveltuvan käyttökelpoisen testin”, toteaa Medicortexin lääketieteellinen johtaja, dosentti Mårten Kvist.

“Uutena toimijana aivovammatutkimuksen saralla meillä on velvollisuus toimia niin pian kuin se on mahdollista. Pään alueen vammat aiheuttavat paljon kärsimystä potilaille, heidän perheilleen ja muodostaa suuren rasitteen terveydenhuollolle ympäri maailmaa”, sanoo Adrian Harel, Medicortexin perustaja ja kokenut neurobiologi.

Tutkimuksessa kerättiin näytteitä 12 aivovammapotilaalta, joilla oli tuore aivovamma ja 12 terveeltä vapaaehtoiselta. Näytteet analysoidaan kahdessa laboratoriossa, joista toinen on Helsingissä ja toinen Ranskassa. Alustavat tulokset valmistunevat maaliskuun loppuun mennessä. Tekes on tukenut testin kehittämistä.

Medicortex Finland Oy

Medicortex Finland Oy on bioteknologian yritys, joka pyrkii kehittämään diagnostisia menetelmiä ja hoitoja äkillisille hermorappeutumista aiheuttaville tiloille, joita ovat myös aivovamma ja aivotärähdys. Yksi yhtiön tavoitteista on tunnistaa uusi biomerkkiaine, jolla voidaan luotettavasti todeta aivovamman vaikeusaste ja sen laajuus. Yhtiön perusti tri Adrian Harel, joka muutti Suomeen vuonna 2014. Yhtiö on yksityinen yhtiö, joka toimii PharmaCityssä Turussa. Tri Harelilla on vankka kokemus bioteknologian alan yritysten johtamisesta.

Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks)

Sairaala toimii Lounais-Suomen keskussairaalana. Sairaalan omistaa ja hallinnoi Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, joka on kuntien yhteenliittymä, ja joka vastaa erikoissairaanhoidon palveluiden tuottamisesta alueella. Sairaalassa on 900 vuodepaikkaa ja yli 480 lääkäriä.

Huomautus koskien tulevaisuuteen suuntautuvia kannanottoja

Tämä lehdistötiedote sisältää kannanottoja, jotka ovat “tulevaisuuteen suuntautuvia kannanottoja” ja jotka perustuvat johdon nykyisiin odotuksiin ja olettamuksiin. Niihin liittyy kuitenkin useita riskejä, epävarmuuksia ja muita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa sen, että todelliset tulokset eroavat tosiasiallisesti ja haitallisesti siihen nähden mitä tässä on sanottu.

Lisätietoja:

Dr. Adrian Harel - CEO
Medicortex Finland Oy
PharmaCity
Itäinen Pitkäkatu 4 B, FI-20520 Turku, Finland
Tel. +358 (0) 400 488 817
Fax. +358 (0) 2 251 0100
adrian.harel@medicortex.fi

www.medicortex.fi 

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Medicortex Finland Oy
Medicortex Finland Oy
Itäinen Pitkäkatu 4 B
20520 TURKU

http://www.medicortex.fi

Medicortex Finland Oy (www.medicortex.fi) on tutkimuslähtöinen lääkealan yritys, joka kehittää uudenlaista diagnostista menetelmää perustuen biomerkkiaineisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Medicortex Finland Oy

Medicortex Finland Oy Announces the Advancement in Clinical Trial for Detection of Mild Traumatic Brain Injury in Children31.8.2020 15:43:39 EESTPress release

TURKU, Finland. Medicortex Finland Oy announces achievement of the halfway in the clinical trial for detection of mild traumatic brain injury (TBI) and concussion in children and adolescents. Company's third clinical trial is being conducted at Satasairaala hospital in Finland. About 50% of the target number of head injury patients and healthy controls have already been enrolled in the study which started in March this year.

Medicortex Finland Oy Announces the Progression of Clinical Trial for Detection of Mild Traumatic Brain Injury in Children9.6.2020 12:15:42 EESTPress release

TURKU, Finland. Medicortex Finland Oy announces the progression of clinical trial for detection of mild Traumatic Brain Injury (TBI) and concussion. Company’s third clinical trial is focusing on children and adolescents, and the recruitment of patients is taking place at Satasairaala hospital in Finland. The first patients with head injury and the first healthy controls have been enrolled in the study.

Medicortex Finland Oy:lle tutkimusrahoitusta Yhdysvaltain Puolustusministeriöltä3.7.2019 14:00:00 EESTTiedote

Turku, 03.07.2019. Medicortex Finland Oy:lle on myönnetty Yhdysvaltain puolustusministeriön 1,1 miljoonan dollarin tutkimusrahoitus. Rahoituksen avulla yhtiö jatkaa ProbTBITM -aivovammatestin kliinistä kehitystyötä. Tämä vahvasti kilpailtu rahoitus on samalla myös tunnustus Medicortexin teknologian ja tuotteen kyvylle vastata kasvavaan tarpeeseen määrittää tapaturmainen aivovamma tai aivotärähdys nopeasti ja luotettavasti.

Urheilulääketieteen asiantuntija Medicortex Finland Oy:n neuvonantajaksi10.12.2018 11:10:44 EETTiedote

Medicortex Finland Oy tiedottaa, että lääketieteen tohtori (LT) Markku Tuominen on liittynyt yhtiön Tieteellis-kliiniseen neuvottelukuntaan. Tuominen toimii Medisport Oy:n yrittäjänä ja ylilääkärinä. Lisäksi LT Tuominen toimii Kansainvälisen Jääkiekkoliiton lääketieteellisen valiokunnan jäsenenä sekä Suomen Jääkiekkoliiton lääkärinä. Tuominen on väitellyt Tampereen yliopiston Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnasta vuonna 2017 aiheena jääkiekkovammat MM- ja olympiaturnauksissa.