Suomen Punainen Risti SPR

Turussa kisataan ensiavun Suomen mestaruudesta

Jaa

Ensiavun suomenmestaruuskisat järjestetään lauantaina 16.6. Turun keskustassa. Joka kolmas vuosi järjestettäviin kisoihin osallistuu tänä vuonna yli 100 kilpailijaa 30:ssa joukkueessa eri puolilta Suomea. Joukkueet koostuvat Punaisen Ristin vapaaehtoisista ensiapuryhmistä, jotka auttavat vuosittain noin 15 000 ihmistä.

Ensiavun SM-kisoissa Rovaniemellä 2015 kisaajat auttoivat kuvitteellisessa mönkijäturmassa. Kuva: Antti Kurola
Ensiavun SM-kisoissa Rovaniemellä 2015 kisaajat auttoivat kuvitteellisessa mönkijäturmassa. Kuva: Antti Kurola

Kilpailussa on neljä sarjaa: varhaisnuoret (7–12 v.), nuoret (13–18 v.), aikuiset ja ensiauttajaparit. Joukkueet kiertävät rasteja, joilla heidän on todistettava ensiaputaitonsa ja kyvykkyytensä toimia tositilanteissa. Kisatehtävät vaihtelevat kodin pikkuhaavereista suuriin onnettomuus- ja elvytystilanteisiin.

Aikuisten sarjassa kisaavat vapaaehtoiset toimivat usein ensiapupäivystäjinä tapahtumissa ympäri Suomea. Eteläisin kisajoukkue Turkuun saapuu Ahvenanmaalta, pohjoisin taas Rovaniemen Napapiirin ensiapuryhmästä.

– Punaisen Ristin ensiapuryhmät harjoittelevat säännöllisesti, jotta he voivat toimia ensiapupäivystäjinä tapahtumissa. Ensiapukilpailut ovat ryhmille hauska tapa testata omaa osaamistaan ja samalla näyttää yleisölle ensiaputaitojaan, kertoo Punaisen Ristin ensiavun ohjelmapäällikkö Minna Rautanen.

Yleisöllä on mahdollisuus kannustaa joukkueita kilpailurasteilla ja oppia samalla elintärkeitä ensiaputaitoja.

Ensiavun harjoittelu tuo rohkeutta toimia tositilanteessa

Ensiavun SM-kisat ovat osa auttamisvalmiuden ylläpitämistä koko maassa. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ensiapuryhmät päivystävät vuosittain lähes 3000 tapahtumassa ja antavat ensiapua noin 15 000 ihmiselle.

– Ensiaputaito on kansalaistaito, joka ylläpitää elämää. Taitojen ylläpitäminen vaatii harjoittelua, sillä iso osa ensiavusta on käytännön taitoa ja tilanteen hallintaa, Rautanen kertoo.

Ensiapuryhmien uusiksi vapaaehtoisiksi ovat tervetulleita kaikki ensiaputaitojen harjoittelusta kiinnostuneet. Suomessa toimii jopa 250 Punaisen Ristin ensiapuryhmää.

– Jokaisella on oikeus saada apua ja velvollisuus auttaa. Siksi on tärkeää, että osaa myös itse auttaa, jos sattuu ensimmäisenä paikalle onnettomuustilanteeseen. Ensiapuryhmästä saa mukavan harrastuksen lisäksi rohkeutta toimia, Rautanen sanoo.

Kisajärjestelyihin Turussa osallistuu lähes 400 Punaisen Ristin vapaaehtoista, jotka toimivat tapahtumassa esimerkiksi potilaina ja tuomareina.

Ensiavun suomenmestaruuden aikuisten sarjan voittajajoukkue pääsee seuraavana vuonna edustamaan Suomea ensiavun EM-kisoihin.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kisoja. Lisätietoja:

Ensiavun ja terveydenhuollon ohjelmapäällikkö Minna Rautanen, Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri, p. 020 701 2404

Järjestöpäällikkö Sirpa Lehtimäki, Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri, p. 020 701 2406

Viestinnän asiantuntija Outi Huovinen, p. 020 701 2244 (eri paikkakuntien kisajoukkueiden haastattelupyynnöt)

Avainsanat

Kuvat

Ensiavun SM-kisoissa Rovaniemellä 2015 kisaajat auttoivat kuvitteellisessa mönkijäturmassa. Kuva: Antti Kurola
Ensiavun SM-kisoissa Rovaniemellä 2015 kisaajat auttoivat kuvitteellisessa mönkijäturmassa. Kuva: Antti Kurola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme