Aluehallintovirasto

Turvavälit kahteen metriin kaupoissa

Jaa

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 22.1.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Savolainen totesi koronaviruksen torjunnassa muuntoviruksen leviämisen uhan olevan nyt suuri huolenaihe. Kaikkia suositellaan pitämän asioidessa aina maskia ja kahden metrin turvaväliä.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan viruksen ilmaantumisen kiihtymisvaiheessa. Yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitus tällä hetkellä on Pohjois-Pohjanmaalla 10 henkeä 1.2.2021 asti ja Kainuussa 20 henkeä 8.2.2021 asti.

Testaamista on tehostettu lentoasemilla ja satamissa sekä Tornion ja Vartiuksen raja-asemilla.

”Olisi todella tärkeää, että testeissä käytäisiin pienimpienkin oireiden ilmaantuessa," ylijohtaja Savolainen vetosi.

Kainuussa varmistettu kaksi Britti-virusvarianttia

Aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola totesi virustilanteen parantuneen viime viikkoina. Kainuussa on tullut kuitenkin esiin kaksi muuntoviruksen Britti-varianttia.

Sairaalan kuormitus ja vuodeosastojen kapasiteetti on riittänyt hyvin. Tiedot ajankohtaisesta tilanteesta löytyvät oyskorona.fi ja sote.kainuu.fi -sivustoilta.

Tiistaina alueellinen koordinaatioryhmä suositteli lähiopetuksen lisäämistä abiturienttien ja valmistavaan tutkintoon tähtäävien toisen asteen opintojen osalta. Samalla ryhmä suositteli lasten ja nuorten harrastetoiminnan avaamista sellaisilla alueilla, jossa virusta ei liioin esiinny.

Eskolan mukaan muuntoviruksen leviämisen estämiseksi turvaväliksi suositellaan yli 2 metrin turvavälin pitämistä aikaisemman 1 metrin turvavälin sijaan.

Kaupat tehostivat viruksen torjuntaa

Kaupat ovat tiedottaneet virusturvallisuudesta, huolehtineet käsidesien saatavuudesta ja siirtäneet turvavälien pitämisestä muistuttavia lattiatarroja kahden metrin etäisyyksille. Suojakäsineistä on ilmennyt jonkin verran pulaa.

Asiakkaat käyttävät maskia kiitettävästi, mutta joillakin paikkakunnilla maskien käytössä on havaittu lipsumista.

Verkosto kokoontuu seuraavan kerran 26.2.2021.

Median yhteydenotot:

ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0205 017 573, pasi.eskola@avi.fi

Linkit

Aluehallintovirastojen päätökset (yleistiedoksiannot):

Usein kysytyt kysymykset

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme