Tapio

Turvetuotannosta poistuvien alueiden maankäytön ohjauskeinoja koottiin yhteen

Jaa
Tapio selvitti turvetuotannon lopettamiseen kohdistuvia velvoitteita ja turvetuotannosta poistuvien alueiden maankäytön ohjauskeinoja. Ratkaisuehdotus tunnistaa paremmin turvetuotannon ympäristöluvan rauettamisen tavat, ja määrittää ajankohdan seuraavaan maankäyttöön siirtymiselle.
Kuva: Airi Matila
Kuva: Airi Matila

Energiaturpeen käytön voimakas lasku erityisesti päästöoikeuksien hinnan nousun seurauksena on johtanut turvetuotannon vähenemiseen ja turvetuotantoalueiden sulkemiseen suunniteltua nopeammin.

Tapion selvitystyössä perehdyttiin turvetuotannon lopettamisen jälkeisiin velvoitteisiin. Lisäksi koottiin jatkokäyttömuotojen lupa- ja ilmoitusmenettelyitä. Tietojen perusteella laadittiin ehdotus tunnistaa aiempaa paremmin tavat turvetuotannon ympäristöluvan rauettamiselle ja määrittää ajankohta seuraavaan maankäyttöön siirtymiselle.

Tapio laati selvityksen yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kanssa. Selvitystä varten kuultiin turvealan toimijoita ja keskusteltiin eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena oli löytää oikeudellisesti perusteltu ja ympäristön kannalta hyvä ehdotus.

Turvetuotantoalueen ympäristöluvan rauettamiseen tunnistettiin 14 tapaa

Selvityksen laatijat tunnistivat 14 tapaa turvetuotantoalueen ympäristöluvan rauettamiseen. Kun osaa tunnistaa turvetuotantoalueelle soveltuvan tavan rauettaa ympäristölupa, voi saada sujuvuutta ympäristösuojelulakiin kuuluvien velvoitteiden täyttämiseen.

Tapion ehdotuksessa turvetuotannon päätyttyä alueen seuraava maankäyttömuoto määräytyy kasvupaikan ominaisuuksien, taloudellisten mahdollisuuksien, lainsäädännön ja maanomistajan tavoitteiden perusteella. Maankäyttömuodot määritellään tilastokeskuksen maankäyttöluokkien perusteella.

"Ehdotuksessa hyödynnämme tilastokeskuksen maankäyttöluokkia. Tunnistimme seitsemän erilaista maankäyttömuotoa alueille, joilla turvetuotanto on päättynyt tai päättymässä. Maankäyttömuodoille määritimme tietyn ajankohdan, jolloin voidaan sanoa alueen siirtyneen turvetuotannosta seuraavaan maankäyttömuotoon", kertoo metsäasiantuntija Airi Matila Tapiosta.

"Kasvupaikan ominaisuudet pitää tuntea, kun valitaan alueelle soveltuvia jatkokäyttömuotoja. Maanomistaja valitsee eri vaihtoehdoista tavoitteisiinsa parhaiten soveltuvan", sanoo Airi Matila.

Selvitys liittyi laajempaan maankäyttösektorin hankekokonaisuuteen, jossa tarkastellaan turvetuotannosta poistuvien alueiden uusia maankäyttömuotoja sekä laaditaan muun muassa työkaluja ja toimintamalleja turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnitteluun.

Selvityksen ovat laatineet asiantuntijat Airi Matila ja Isra Alatalo Tapiosta. Selvitys on julkaistu Tapion raportteja-sarjassa ja se on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta.

Lisätietoja

Airi Matila
Metsäasiantuntija, Tapio
airi.matila@tapio.fi
p. +358 29 432 6041

Lataa selvitys.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Airi Matila
Kuva: Airi Matila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote

Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye