Tutkijat tunnistivat geenin, joka mahdollistaa haiman beetasolujen välisen kommunikoinnin – löydös avaa uusia näkymiä diabeteksen hoitoon

Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio ja erikoistutkija Jingdong Shan olivat mukana merkittävään havaintoon johtaneessa tutkimuksessa.
Maailman Diabetesliiton mukaan 20–79-vuotiaita diabetesta sairastavia on maailmassa noin 537 miljoonaa ja määrän arvioidaan lisääntyvän 783 miljoonaan vuoteen 2045 mennessä.
Diabetes kehittyy, kun haima joko tuottaa riittämättömiä määriä insuliinia – hormonia, joka ylläpitää normaalia verensokeria – tai kun elimistö ei pysty tehokkaasti hyödyntämään insuliinia. Jos haiman beetasolujen määrä on liian pieni tai ne eivät toimi kunnolla, insuliinia ei vapaudu tarpeeksi.
Haiman beetasolut kommunikoivat keskenään erittääkseen insuliinia koordinoidusti. Tutkijat osoittivat tuoreessa julkaisussaan, että beetasolujen keskinäisen kommunikoinnin mahdollistaa Wnt4-geeni.
Tutkijat havaitsivat, että Wnt4 aktivoituu syntymän jälkeen kypsyvissä haiman beetasoluissa. Solut, jotka alkavat ilmentää Wnt4:ää, lopettavat lisääntymisen ja muuttuvat toiminnallisemmiksi. Kun Wnt4:ää on vähemmän, beetasolut erittävät vähemmän insuliinia: vaikka solut pystyivät havaitsemaan sokerin veressä, ne erittivät vähemmän insuliinia vasteena glukoosiin. Tutkijat huomasivat myös, että hiiret, joilta Wnt4-geeni on poistettu, sairastuvat diabetekseen.
Tulokset viittaavat myös siihen, että Wnt4:n lisääntyminen pian syntymän jälkeen mahdollistaa beetasolujen kypsymisen. Seuraava askel onkin ymmärtää, miksi Wnt4 ilmentyy solujen kypsyessä. Tiedolla voi olla merkitystä korvaavien beetasolujen kehittämiseksi diabeteksen hoitoon. ”Löydös tarjoaa hienon mahdollisuuden kehittää jatkossa tekniikoita, joilla potilaille voidaan ns. iPS soluista tuottaa haiman beetasoluja diabeteksen hoitoon”, Vainio kertoo.
Tutkimusta johti tohtori Anne Grapin-Botton Saksalaisesta Max Planck Dresdenin solubiologian ja genetiikan instituutista ja mukana oli lisäksi tutkijoita saksalaisesta Paul Langerhans Dresdenin instituutista sekä Oulun ja Kööpenhaminan yliopistoista.
Löydöksen taustalla on jo 1990-luvulta Harvardin yliopistosta lähtenyt yhteistyö Vainion ja Grapin-Bottonin välillä. "Muistan, että työskennellessäni Harvardissa Wnt4:n parissa munuaisten kehityksessä spekuloimme, että tällä signaalilla olisi merkitystä myös haiman kehityksessä", Vainio kertoo. Mutta tutkijoilta puuttuivat tuolloin oikeat työkalut. Yli 20 vuotta myöhemmin Grapin-Bottonin laboratoriossa työskentelevä postdoc-tutkija Keiichi Katsumoto halusi selvittää, mikä tehtävä Wnt4-geenillä on haiman kehityksessä. Sillä välin Vainion laboratorio Oulussa oli kehittänyt hiirimallejaan edelleen, mikä nyt mahdollisti Wnt4:n toiminnan selvittämisen haiman kehityksessä ja fysiologiassa.
Tutkimus julkaistiin korkeatasoisessa Nature Communications -tiedelehdessä.
Tutkimusjulkaisu: Keiichi Katsumoto, Siham Yennek, Chunguang Chen, Luis Fernando Delgadillo Silva, Sofia Traikov, Dror Sever, Ajuna Azad, Jingdong Shan, Seppo Vainio, Nikolay Ninov, Stephan Speier, & Anne Grapin-Botton: “Wnt4 is heterogeneously activated in maturing β-cells to control calcium signaling, metabolism and function”, Nat Commun 13, 6255 (2022), https://doi.org/10.1038/s41467-022-33841-5
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Seppo Vainio
Oulun yliopisto
040 747 0939
seppo.vainio@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uusia mittausmenetelmiä metaanivuotojen seurantaan4.12.2025 07:49:00 EET | Tiedote
EU-rahoitteisen Aurora Interreg -hankkeen MEQALin tutkijat kehittävät uusia menetelmiä metaanipäästöjen havaitsemiseen ja määrän arviointiin erilaisissa kohteissa. Äskettäin he vierailivat Gasgridillä Suomessa nähdäkseen, miten olemassa olevaa teknologiaa käytetään päästöjen mittaamiseen käytännössä.
6G-testikeskuksen yritysasiakkaat tekevät monipuolisesti tuotteita puolustusteollisuuteen3.12.2025 07:07:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on ollut toiminnassa noin vuoden ja lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle, kuten tällaisessa maailmantilanteessa ja puolustusteollisuuteen kaksoiskäyttötuotteita tarjoavia yrityksiä markkinoille auttaessa pitääkin. Neljä kumppaniyritystä eli Scaleout, Wayren, Microamp ja Winse Power ovat kaikki olleet mukana testeissä DIANA Challenge -prosessin kautta. Suorana asiakkaana on ollut Tambest. Nämä viisi voidaan nyt tuoda julkisuuteen. Seuraavan vuoden asiakasyritysten valinta on jo käynnissä.
Sylki on lupaava vaihtoehto nenänielunäytteelle lasten hengitystieinfektioiden diagnostiikassa3.12.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan sylkemällä annettu näyte voi toimia luotettavana vaihtoehtona perinteiselle nenänielusta otettavalle tikkunäytteelle lasten hengitystieinfektioiden diagnostiikassa. Useimmille lapsille sylkinäytteen antaminen on nenänielunäytettä myös huomattavasti miellyttävämpää.
Puolison kuolinsyyllä yhteys leskien kuolleisuuteen – avoliitossa ero korostuu1.12.2025 06:32:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijat ovat löytäneet merkittäviä eroja avo- ja avioliitosta leskeksi jääneiden kuolleisuudessa puolison kuolinsyyn perusteella. Kumppanin tapaturmainen kuolema lisää leskien kuolleisuusriskiä enemmän kuin sairausperäinen menetys. Etenkin avoliitossa eläneiden kuolleisuus kasvaa selvästi puolison menetyksen jälkeen.
Oulun yliopisto pyrkii markkinoille uudella makeutusaineella – etsii kumppaneita elintarviketeollisuudesta28.11.2025 05:56:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto valmistautuu tuomaan markkinoille uuden sukupolven makeutusaineen, Sweeprotin. Se on kasvipohjainen, proteiinimolekyyliin perustuva ja täysin kaloriton. Innovaatio on kehitetty vastaamaan elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin sekä kuluttajien kasvavaan kysyntään terveellisemmistä ja kestävämmistä vaihtoehdoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
