Tutkijoiden kehittämä simulaatiomalli valaisee säästöpotentiaalia kansantautien ennaltaehkäisyssä - auttaa arvioimaan elämäntapaohjauksen hyötyjä

Jyväskylän yliopiston AI Hub Keski-Suomi -hankkeessa selvitettiin, minkälaisia kustannusvaikutuksia erilaisilla elämäntapaohjausmalleilla on tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Elämäntapaohjaus tarkoittaa esimerkiksi liikuntaan-, ravitsemukseen-, uneen- ja painonhallintaan liittyvää ohjausta, jonka tavoitteena on yksilön terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäisy.
Hankkeessa kehitettiin simulaatiomalli, jonka avulla voidaan tuottaa arvioita kustannuskertymistä ja mahdollisista hoitokustannusten säästöistä 10 vuoden aikahorisontilla.
– Simulaatiomalli perustuu aikaisempaan tutkimustietoon ja rakentaa sen pohjalta arvioita siitä, minkälaisia kustannuksia erilaiset elämäntapaohjausmallit pitkällä aikajänteellä muodostavat, kertoo tutkija Karoliina Kaasalainen.
Hyvinvointipalvelujen järjestäjät, kuten kunnat, järjestöt ja yritykset voivat hyötyä työkaluista, jotka auttavat tunnistamaan eri toimintamallien kustannusvaikutuksia. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että ennaltaehkäisyyn kannattaa investoida, mutta olennainen kysymys on, miten se kannattaa tehdä.
– Tässä tutkimuksessa käytettiin simulointimenetelmää, joka mahdollistaa reaalimaailman tapahtumien ja prosessien kuvaamisen tarkalla tasolla. Käytäntöön mallin tulokset tarjoavat tietoa esimerkiksi siitä, miten suuri osa kustannuksista kertyy erilaisista terveysmittauksista, materiaalista tai ohjaukseen liittyvästä työstä, kertoo tutkimuksen projektipäällikkö Toni Ruohonen.
Elämäntapaohjaus voi tuoda kustannushyötyjä jo kolmessa vuodessa
Simulaatiomallilla vertailtiin kolmea erilaista elämäntapaohjausmallia tilanteeseen, jossa minkäänlaista ohjausta ei ole tarjolla. Vaihtoehtoisia ohjausmalleja olivat elämäntaparyhmissä toteutettu ohjaus, verkkovalmennus sekä automatisoitu elämäntapaohjaus.
Tulosten mukaan mikä tahansa elämäntapaohjausmuoto toisi pitkällä aikavälillä säästöjä suhteessa tilanteeseen ilman elämäntapaohjausta.
– Hoitoon liittyvät kustannukset kasvoivat elämäntapaohjauksen järjestämiskuluja suuremmiksi jo kolmen vuoden jälkeen. Mallinnuksen perusteella erilaisten elämäntapaohjausmuotojen yhdistelmä näyttäisi olevan oli kustannus-säästösuhteeltaan paras lähestymistapa, Kaasalainen pohtii.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.jyu.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
– On hyvä muistaa, että simulointi tehdään aikaisemman tutkimustiedon pohjalta, eikä sen perusteella voida tehdä tarkkoja arvioita todellisista säästöistä tai kustannuksista, Ruohonen huomauttaa.
Hankkeessa hyödynnetty data oli pääosin suomalaisista lähteistä, mutta mukana oli myös kansainvälistä aineistoa. Analyyseissä ei ole huomioita kaikkia elämäntapaohjauksen toteuttamiseen liittyviä kustannuksia tai resurssirajoituksia.
– Simulaatiomalli tuottaa selkeän osoittimen elämäntapaohjauksen hyödyistä myös kustannusten näkökulmasta. Tekemäämme simulaatiomallia on mahdollista muokata ja täydentää paikallistason tiedolla, jolloin tulokset soveltuisivat paremmin esimerkiksi tietyn hyvinvointialueen tai kunnan päätöksenteon tueksi, Kaasalainen kertoo.
Tyypin 2 diabeteksen kustannuksia arvioitiin terveydenhuollon näkökulmasta, mutta muita yhteiskunnallisia kustannuksia ei ollut mukana laskelmissa. Tuottavuuskustannusten huomioiminen todennäköisesti kasvattaisi elämäntapaohjauksen kustannushyötyjä. Jos elämäntapamuutokset onnistuvat ja terveydentila paranee, on myös todennäköistä, että osallistuminen työelämään on pidempään mahdollista.
Tutkimus on toteutettu osana AI HUB Keski-Suomi hanketta vuosina 2019–2022. Hanketta on rahoittanut Pirkanmaan liitto, EAKR Euroopan aluekehitysrahaston React-EU (2014–2023) ohjelman kautta. Simulaatiomallin kehittämiseen liittyvä tutkimusartikkeli on julkaistu vuonna 2020 Journal of Biomedical Informatics- verkkolehdessä ja nyt myös malliin liittyvä ohjelmakoodi on julkaistu GitHub-palvelussa.
Simulaatiomalliin liittyvä tutkimusartikkeli: Kaasalainen, K., Kalmari, J., & Ruohonen, T. (2020). Developing and testing a discrete event simulation model to evaluate budget impacts of diabetes prevention programs. Journal of Biomedical Informatics, 111, Article 103577. https://doi.org/10.1016/j.jbi.2020.103577
Lisätietoja
Tutkija Karoliina Kaasalainen
karoliina.s.kaasalainen@jyu.fi
Projektipäällikkö Toni Ruohonen
toni.ruohonen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme