Jyväskylän yliopisto

Tutkijoilla on monia ehdotuksia, joilla lasten arkiliikuntaa voidaan lisätä

Jaa

Päiväkodista, koulusta ja vapaa-ajalta löytyy vielä monia paikkoja liikunnan lisäämiselle, ehdottavat tutkijat Donna Niemistö, Jani Hartikainen ja Jonne Silonsaari Jyväskylän yliopistosta.

Tutkijatohtori Donna Niemistö ja väitöskirjatutkija Jani Hartikainen tutkivat liikkumisen mahdollisuuksia kouluissa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Tutkijatohtori Donna Niemistö ja väitöskirjatutkija Jani Hartikainen tutkivat liikkumisen mahdollisuuksia kouluissa. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Tutkimusten perusteella pienten lasten fyysisen aktiivisuuden ajalliset suositukset täyttyvät, mutta raskasta liikuntaa tarvitaan lisää.

”Kuormittavia leikkejä ei pidä vältellä, koska trampoliinilla hyppelyt ja muut ”nujuamiset” ovat tärkeitä niin fyysisen aktiivisuuden kuin esimerkiksi lapsen motoristen taitojen kehityksen kannalta”, kertoo tutkijatohtori Donna Niemistö Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Niemistö ja väitöskirjatutkija Jani Hartikainen tutkivat liikkumisen mahdollisuuksia kouluissa: Millaisia mahdollisuuksia liikkumiselle päiväkoti- tai koulupäivän aikana tarjotaan? Onko vaikkapa liikuntasali käytettävissä liikuntatuntien ulkopuolella? 

”Paljon näkee sitä, että vauhdikkaampaa liikettä ei sallita koulujen ja varhaiskasvatuksen tiloissa. Yleensä tähän on syynä turvallisuus ja ryhmän hallinta, mikä on ymmärrettävää, koska halutaan luoda fyysisesti mahdollisimman turvallinen ympäristö”, sanoo Niemistö.

Fyysistä aktiivisuutta varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa on tutkittu muun muassa PIILO-, Liikkuva koulu– ja LIITU-tutkimushankkeissa.

Myös kyyditsemiskulttuuriin kannattaa kiinnittää huomiota. Väitöskirjatutkija Jonne Silonsaaren mukaan lasten itsenäinen liikkuminen paikasta toiseen on vähentynyt Suomessa muiden länsimaiden tapaan viimeisen 30 vuoden aikana. 

Lisää keinoista artikkelissa: https://jyunity.fi/tieteessa/arjesta-loytyy-monenlaisia-paikkoja-lapsen-arkiliikunnan-lisaamiseksi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkijatohtori Donna Niemistö ja väitöskirjatutkija Jani Hartikainen tutkivat liikkumisen mahdollisuuksia kouluissa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Tutkijatohtori Donna Niemistö ja väitöskirjatutkija Jani Hartikainen tutkivat liikkumisen mahdollisuuksia kouluissa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lisää kilometrejä vai vauhtia? Kummallakin tehokeinolla voi parantaa juoksukuntoa26.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.

Lapsuuden laulut ovat ikääntyneille tärkeä voimavara26.1.2022 01:00:00 EET | Tiedote

FM Annika Tammelan väitöstutkimus osoittaa, että lapsuus- ja kouluvuosina opitut laulut ovat suomalaisille ikäihmisille merkityksellisiä, sillä ne kantavat vahvoja tunnemuistoja ja ylläpitävät omaa identiteettiä. Varhaisilta elinvuosilta tuttujen laulujen laulaminen ja yhdessä muistelu tarjoavat ikääntyneille kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä heidän hyvinvointinsa kannalta.

Väitös 28.1.2022: Elintärkeät fosforivarannot ehtyvät – fosfori talteen jätevesistä uudella menetelmällä (Reuna)21.1.2022 08:05:00 EET | Tiedote

Sini Reuna kehitti väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän, jolla fosfori saadaan talteen jätevesistä entistä paremmin. Fosfori on kaikelle elämälle korvaamaton alkuaine, jota käytetään muun muassa lannoitteissa. Sen luonnolliset varannot maaperästä ovat hupenemassa. Siksi talteenotto toissijaisista lähteistä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vastata kasvavaan fosfaattilannoitteiden kulutukseen ja varmistaa ruuan riittävyys myös tuleville sukupolville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme