Tampereen yliopisto

Tutkimus: Aika siirtyä työn sosiaalisesti kestävään robotisointiin

Jaa

Robottien käyttö työpaikoilla lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä palkkaansa, mutta psykologisten perustarpeiden toteutuminen ja työn mielekkyys tulevat haastetuiksi. Tämä käy ilmi Tampereen yliopistossa juuri valmistuneesta tutkimusraportista. Lisäksi työsuhteiden sopimuksellinen polarisaatio eli työmarkkina-aseman eriytyminen on lisännyt työttömyysriskejä epätyypillisissä työsuhteissa oleville työntekijöille.

Raportin laatija on Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen tutkimushanke USUTE (Uuden sukupolven teknologiat ja niiden hyväksyntä työpaikoilla). USUTE perustettiin vastaamaan tutkimuskysymyksiin siitä, millaisena uuden teknologian ja robottien käyttö työpaikoilla näyttäytyy työntekijöille ja eri ammattiryhmien edustajille eri aloilla ja erilaisissa työpaikoissa.

– Saamiemme tulosten mukaan yksitoikkoinen ja robotisoitu työ on selkeä riski koetulle työtyytyväisyydelle, ja erilaisten tieto- ja viestintäteknologioiden käyttöönotto lisää koettua työttömyyden uhkaa, toteaa hankkeen vastuullinen johtaja, sosiologian emeritusprofessori Harri Melin.

Työntekijän osallistuminen organisaation kehittämiseen on raportin johtopäätöksen mukaan tärkeä tekijä teknologisten muutosten hyväksymisen, toteuttamisen ja lopputulosten kannalta.

– Työpaikkojen laadullinen kehittäminen, kuten luottamuksen rakentaminen, riskien välttäminen ja tiedon jakaminen, ovat keinoja, joilla voidaan vahvistaa organisaatioiden muutosvalmiutta ja poistaa robotteihin, tekoälyyn ja digitalisaatioon liittyviä epäluuloja.

Tutkimusryhmä toteaa raportissaan, että työntekijöiden psykologiset perustarpeet jäävät usein huomioimatta työtä robotisoitaessa. Työtyytyväisyyden säilyttämiseksi teknologiset muutokset olisi toteutettava siten, että työssä säilyy riittävä vaihtelevuus ja autonomia. Materiaaliset tarpeet tulevat robotisoiduilla työpaikoilla kohdatuiksi paremmin esimerkiksi tulospalkkioiden muodossa.

Raportti suosittelee kehitystoimenpiteinä robotisoinnin yhteissuunnittelun ottamista osaksi yhteistoimintamenettelyjä, tuottavuushyötyjen ja mahdollisten työllisyysriskien jakamista sekä riittävän ajan varaamista oppimiselle ja työnohjaamiselle.

Tutkimuksen empiirisenä pääaineistona hyödynnettiin Tilastokeskuksen vuoden 2018 työolotutkimusta, johon oli ensi kertaa sisällytetty robotiikkaa ja tekoälyä koskeva osio. Tavoitteena oli saada tilastollista, suomalaiseen työntekijäväestöön yleistettävää tietoa muun muassa koetusta teknologisen työttömyyden uhasta, työelämän polarisoitumisesta hyviin ja huonoihin työmarkkina-asemiin, robotisointiin liittyvistä motivaatiopsykologisista tekijöistä sekä robotisoinnin vaikutuksesta työtyytyväisyyteen.

Työn voi katsoa olevan hyvin robotisoitu, jos sen jälkeen työntekijät pitävät työtään merkityksellisenä ja mielekkäänä. Sosiaalisesti kestävä robotisointi edellyttää kuitenkin entistä tarkempaa muutosjohtamista, joka mahdollistaisi työtehtävien moninaisuuden ja työn motivoivuuden myös muutoksen jälkeen.

Hanketta ovat olleet rahoittamassa Työsuojelurahasto, Teknologiateollisuus sekä ammattiliittot SuPer, JHL ja Teollisuusliitto.

Raportti on myös luettavissa sähköisesti osoitteessa
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2101-7

Lisätietoa tutkimusryhmästä ja -hankkeesta:
https://research.tuni.fi/wrc/usute/

Julkaisu:
Side robottiin syntyy osallistumisesta
Melin, Harri; Laakso, Kalle; Krutova, Oxana; Turja, Tuuli; Koistinen, Pertti; Särkikoski, Tuomo (2021).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Harri Melin
harri.melin@tuni.fi
050 420 1526

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Nykyfantasia spekuloi tavoilla, joilla epävarman todellisuutemme voisi kohdata uteliaasti ja rakentavasti23.11.2021 09:22:09 EET | Tiedote

Fantasiafiktio ja muut spekulatiivisen tarinankerronnan muodot ovat nykypäivänä saavuttaneet ennennäkemättömän aseman osana länsimaisen kulttuurin valtavirtaa. Game of Thrones-tv-sarjan ilmiömäinen suosio viime vuosikymmenellä ja Harry Potter -kirjojen yhä ilmeinen kulttuurinen relevanssi laajoille yleisöille ovat tästä nykykulttuurin fantasiabuumista vain kaksi selvää esimerkkiä. Samaan aikaan toisaalla on herännyt yhä enemmän keskustelua siitä, että jakamamme todellisuus ei ole kaikille samanlainen, tai että elämme jopa ”totuudenjälkeistä” aikaa. FM Elise Kraatila kysyy väitöskirjassaan, miten nämä kaksi ilmiötä voisivat linkittyä toisiinsa.

Väitös: Kunnan korjaushankkeen alkuvaiheeseen tarvitaan selkeät tavoitteet ja vaihtoehtoisia ratkaisuja23.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Kuntien rakennuksiin liittyy mittavia korjaustarpeita johtuen sisäilmaongelmista, toiminnallisista muutoksista sekä rakennuskannan teknisestä vanhenemisesta ja kulumisesta. Rakennustekniikan DI Ulrika Uotilan kunnallisten korjaushankkeiden alkuvaiheen hallintaa tutkiva väitöskirja osoittaa, että kunnan korjaushankkeessa vaaditaan monenlaista osaamista ja pidemmän aikavälin tarpeet huomioivia ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme