Tutkimus avaa näkökulmia luokan ymmärtämiseen kirjailijoiden työssä
FM Taija Roihan kirjallisuussosiologinen väitöskirja avaa näkökulmia yhteiskuntaluokan empiiriseen tarkasteluun osana kirjailijoiden työtä. Laadulliseen tutkimukseen osallistui 47 uransa eri vaiheessa olevaa ja erilaisista taustoista tulevaa kirjailijaa, jotka tuottivat tutkimusta varten tekstipohjaista tutkimusaineistoa omista luokkaa, kirjailijantyötä ja kirjailijaksi tulemista koskevista kokemuksistaan.
Kokemuksellisella tasolla luokkatausta ilmenee esimerkiksi varmuutena tai epävarmuutena tavoitella uraa kirjallisuuden parissa. Esimerkiksi usein työväenluokkaiseen taustaan kiinnittyvä kokemus kulttuurisen pääoman puutteesta aiheuttaa monille voimakkaitakin kuulumattomuuden tunteita, mikä hankaloittaa kirjallisuuden kentällä toimimista.
– Osa vastaajista koki, ettei kirjallisuuden maailma ole heille avoin tai että he joutuvat koko ajan kirimään saadakseen parempiosaiset kollegansa kiinni. Ylimääräinen kuorma on monille raskas lisä työhön, joka edellyttää muutoinkin itsensä ja kirjoituksensa alttiiksi asettamista, Roiha toteaa.
Taloudelliset turvaverkot tai niiden puute ovat olennaisesti luokkataustaan liittyvä asia. Ylemmistä luokka-asemista tulevilla kirjailijoilla turvaverkot toimivat tukevana elementtinä, jonka ansiosta monessa mielessä olosuhteiltaan prekaarin ammatin tavoittelu näyttäytyi mahdollisena. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että taloudellinen pääoma myös tunnistetaan resurssiksi kulttuurista pääomaa selkeämmin.
Luokkiin identifioituminen on monille kirjailijoille vaikeaa silloinkin, kun luokka itsessään nähtäisiin yhteiskunnallisesti merkittävänä rakenteena. Osa kirjailijoista ei halua lähtökohtaisesti identifioitua luokkiin, mutta monelle kysymys on myös koetun aseman ristiriitaisuudesta eli siitä, että luokkaa on yksinkertaisesti vaikea nimetä tai kategorisoida. Havainto on odotuksenmukainen, mutta asettaa haasteita luokan tutkimisen tavoille.
FM Taija Roihan kirjallisuuden väitöskirjakäsikirjoituksen "Luokan varjoista: kirjailijuuden, tekijyyden ja yhteiskuntaluokan jäsennyksiä 2010-luvun kotimaisen kirjallisuuden kentällä" tarkastustilaisuus pidetään 17.3.2023 Seminaarinmäellä salissa S212 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii akatemiatutkija, dosentti Hanna Kuusela (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Sanna Karkulehto (Jyväskylän yliopisto).
Linkki tutkimukseen: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85764
Taustatietoja:
FM Taija Roiha on Nuori Voima -lehden päätoimittaja. Hän on työskennellyt aikaisemmin Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporessa sekä Taiteen edistämiskeskuksessa.
Lisätietoja:
Taija Roiha, taija.roiha@gmail.com, puh. 044 344 0186
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Hiljaiset äänet kuuluviin: koronapandemia kiihdytti nuorten hyvinvoinnin polarisoitumista24.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Koronapandemia heikensi merkittävästi nuorten kokemaa hyvinvointia, lisäsi yksinäisyyttä ja vaikeutti oppimista, kertoo tuore raportti. Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa tutkimuksessa huomio kiinnitettiin erityisesti niin sanottujen ”hiljaisten äänten” kuulemiseen.
Työaika on muuttunut hitaasti – voiko lyhennetty työviikko olla uusi kilpailuvaltti?23.3.2023 14:03:50 EET | Artikkeli
Viime aikoina lyhennetyn työajan kokeilut ovat saaneet tavallista enemmän huomiota. Toimisiko meilläkin, moni kysyy. Kokenut työajan tutkija Timo Anttila ja terveystaloustieteen professori Petri Böckerman Jyväskylän yliopistosta pohtivat sitkeästi pintansa pitäneen normaalin työajan haastajia.
Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.
Jyväskylän yliopisto valmistautuu rehtorin vaihdokseen 22.3.2023 09:51:45 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on valittu Tampereen yliopiston rehtoriksi 1.6.2023 alkaen. Hallituksen päätöksellä koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso siirtyy hoitamaan rehtorin tehtäviä 21.4.2023 alkaen, jolloin Keijo Hämäläinen jää pois Jyväskylän yliopiston rehtorin tehtävästä.
VR-dokumentti ja opetusmateriaali valottavat ilmastonmuutoksen vaikutuksia22.3.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutos on asettanut monien alkuperäiskansojen perinteiset elämäntavat tilanteeseen, jossa ne ovat todellisen uhan alla. Saamelaisista kertovan VR-dokumentin ympärille kietoutuva peruskoulun opetusmateriaali auttaa ilmastonmuutoksen ja sen seurauksien ymmärtämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme