Jyväskylän yliopisto

Tutkimus avaa näkökulmia luokan ymmärtämiseen kirjailijoiden työssä

Jaa
Luokasta puhuminen on ollut tasa-arvon mallimaiksi tituleeratuissa Pohjoismaissa usein vaikeaa. Suomi ei ole poikkeus: myös täällä eriarvoisuutta on ollut tapana lähestyä pikemminkin sosiaalisen eriytymisen kuin luokan näkökulmasta. Myös taiteellisen työn ja spesifisti kirjailijoiden työn tutkimuksessa luokkaa on tarkasteltu viimeisten vuosikymmenten aikana vain vähän.
Taija Roiha, kuvaaja Mariangela Pluchino
Taija Roiha, kuvaaja Mariangela Pluchino

FM Taija Roihan kirjallisuussosiologinen väitöskirja avaa näkökulmia yhteiskuntaluokan empiiriseen tarkasteluun osana kirjailijoiden työtä. Laadulliseen tutkimukseen osallistui 47 uransa eri vaiheessa olevaa ja erilaisista taustoista tulevaa kirjailijaa, jotka tuottivat tutkimusta varten tekstipohjaista tutkimusaineistoa omista luokkaa, kirjailijantyötä ja kirjailijaksi tulemista koskevista kokemuksistaan.

Kokemuksellisella tasolla luokkatausta ilmenee esimerkiksi varmuutena tai epävarmuutena tavoitella uraa kirjallisuuden parissa. Esimerkiksi usein työväenluokkaiseen taustaan kiinnittyvä kokemus kulttuurisen pääoman puutteesta aiheuttaa monille voimakkaitakin kuulumattomuuden tunteita, mikä hankaloittaa kirjallisuuden kentällä toimimista. 

– Osa vastaajista koki, ettei kirjallisuuden maailma ole heille avoin tai että he joutuvat koko ajan kirimään saadakseen parempiosaiset kollegansa kiinni. Ylimääräinen kuorma on monille raskas lisä työhön, joka edellyttää muutoinkin itsensä ja kirjoituksensa alttiiksi asettamista, Roiha toteaa.

Taloudelliset turvaverkot tai niiden puute ovat olennaisesti luokkataustaan liittyvä asia. Ylemmistä luokka-asemista tulevilla kirjailijoilla turvaverkot toimivat tukevana elementtinä, jonka ansiosta monessa mielessä olosuhteiltaan prekaarin ammatin tavoittelu näyttäytyi mahdollisena. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että taloudellinen pääoma myös tunnistetaan resurssiksi kulttuurista pääomaa selkeämmin.

Luokkiin identifioituminen on monille kirjailijoille vaikeaa silloinkin, kun luokka itsessään nähtäisiin yhteiskunnallisesti merkittävänä rakenteena. Osa kirjailijoista ei halua lähtökohtaisesti identifioitua luokkiin, mutta monelle kysymys on myös koetun aseman ristiriitaisuudesta eli siitä, että luokkaa on yksinkertaisesti vaikea nimetä tai kategorisoida. Havainto on odotuksenmukainen, mutta asettaa haasteita luokan tutkimisen tavoille.   

FM Taija Roihan kirjallisuuden väitöskirjakäsikirjoituksen "Luokan varjoista: kirjailijuuden, tekijyyden ja yhteiskuntaluokan jäsennyksiä 2010-luvun kotimaisen kirjallisuuden kentällä" tarkastustilaisuus pidetään 17.3.2023 Seminaarinmäellä salissa S212 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii akatemiatutkija, dosentti Hanna Kuusela (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Sanna Karkulehto (Jyväskylän yliopisto).

Linkki tutkimukseen: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85764

Taustatietoja:

FM Taija Roiha on Nuori Voima -lehden päätoimittaja. Hän on työskennellyt aikaisemmin Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporessa sekä Taiteen edistämiskeskuksessa.

Lisätietoja:

Taija Roiha, taija.roiha@gmail.com, puh. 044 344 0186

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taija Roiha, kuvaaja Mariangela Pluchino
Taija Roiha, kuvaaja Mariangela Pluchino
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme